Hem Banor & klubbar Efter IT-attacken – så kan golfklubbarna skydda sig: »Det krävs så lite för att det ska gå fel«

Efter IT-attacken – så kan golfklubbarna skydda sig: »Det krävs så lite för att det ska gå fel«

Fortfarande ligger många golfklubbars hemsidor nere efter ransomware-attacken mot ett av Tietoevrys datacenter i Sverige den 19 och 20 januari.

Nu agerar Svenska Golfförbundet och bjuder in alla klubbchefer till en timmes webinarie i hur man ska skydda sig och göra klubben mindre sårbar. 

Webinariet leds av Ove Ellemark, Chef Kommunikation & IT på SGF. Golfbranschen ställde 7 frågor om IT-säkerhet i Golfsverige.

1. Hur bra är svenska golfklubbar generellt på digitalt säkerhetsarbete? Finns en medvetenhet om riskerna?

– Vi ser ett ökat intresse för frågan senaste åren vilket såklart är positivt. Att idrotten är utsatt är i sig inget nytt och Golfsverige har varit långt framme inom digitalisering i årtionden. Jag har i olika sammanhang kontakt med klubbar som agerat föredömligt i situationer som kunde eskalerat till för verksamheten omfattande incidenter. Tyvärr händer också motsatsen ibland, och skillnaden är ju ofta just medvetenhet om riskerna.

2. Går det att skydda sig? Är det dyrt?

– Att driva golfklubb är en komplex uppgift. Frågan om IT-säkerhet, eller egentligen informationssäkerhet, måste tyvärr ta plats på agendan även om det känns onaturligt när det är golf vi vill hålla på med. Som med alla former av driftavbrott och kriser i en verksamhet kommer den som är förberedd att kunna hantera det bättre än den som inte är förberedd. Detta är inget undantag och den klubb som har tänkt på riskerna och förberett sig lider mindre skada vid en incident.

– Frågan om att skydda verksamheten startar med medvetenhet och goda rutiner. Om personal och andra engagerade förstår att klubben faktiskt kan drabbas leder det till en ökad försiktighet som är oerhört värdefull. Lägg till det att det finns bra rutiner kring backuper på klubben, och en klar bild av vad man gör om internet försvinner eller hemsidan går ner, då har man kommit en bra bit på vägen utan att dra på sig speciellt mycket merkostnader.

3. Vad är det vanligaste felet man gör på en golfklubb? Går det att säga?

– Det är med denna fråga som med andra. Den svalnar och man sänker garden, och det krävs rätt lite för att det ska gå fel. Detta behöver vara något man pratar om regelbundet i arbetsgruppen, oavsett dess storlek. Frågan behöver också få ta lite plats i välkomnandet av nya förtroendevalda eller andra roller.  

4. Hur hårt har den senaste hackerattacken (TietoEvry) drabbat svenska golfklubbar?

– Jag vill inte spekulera kring det. Det är fortfarande en pågående incident där olika komponenter som används i Golfsverige drabbats i olika grad, och vi följer situationen.

5. Hade den gått att undvika?

– Det är inte en fråga vi kan svara på. Men man måste vara oerhört ödmjuk inför komplexiteten bakom dagens digitala tjänster runt om i samhället. Det är ofta en kedja av beroenden, där en komponent lutar sig mot att en annan fungerar. I mängder av led.

6. Går det att beräkna kostnaden?

– Om du menar för Golfsverige? Nej, inte i nuläget och det är som jag sa tidigare en pågående incident. Vi kan dock konstatera att det denna gång skedde under en tid på året då mängden webbtrafik kring golf är lägre än sommartid. Men påverkar gör det självklart…

7. Detta är ett hot som vi kommer att möta allt oftare i framtiden, känns det som?

– Det trista svaret är ja. Mer och mer av samhället, och också idrotten, lutar mot komplex digital infrastruktur. Säkerhetsfrågan behöver gå i takt med övrig innovation och utveckling. Omvärldsläget spelar också en stor roll i åt vilket håll utvecklingen tar. Det viktiga för oss i Golfsverige är att inse och agera utefter att vi är en integrerad del i övriga samhället, även när det kommer till de digitala bitarna.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

SGF i nytt samarbete med WWF – ska »göra golfen vildare«

Världsnaturfonden (WWF) och Svenska Golfförbundet (SGF) lanserar i dag ett nytt samarbete …