Hem Banor & klubbar Därför lämnar flickorna golfen: ”Klubbarna har ett kollektivt ansvar att lösa detta”

Därför lämnar flickorna golfen: ”Klubbarna har ett kollektivt ansvar att lösa detta”

Fredrik Wetterstrand Linn Grant

Svensk golf tappar flickor och damer.

Förra året vid den här tiden (2 oktober) hade antalet medlemmar i svenska golfklubbar minskat med 19 036 till totalt 534 901 medlemmar.

I år ökar antalet medlemmar med 1 571 till 536 472.

Den största delen av ökningen står pojkar för (9,8 procent) medan antalet flickor och damer minskar – 6,9 respektive 4,1 procent.

Frågan är varför?

2021 var 12 510 flickor medlemmar i en golfklubb. 2022 var 10 628 kvar när säsongen summerades och i år har antalet minskat ytterligare – till 9 862.

Stora framgångar

Detta sker i en tid då svensk damgolf har en rad uppmärksammade framgångar bakom sig, vilket inte minst manifesterades förra helgen då fem svenska spelare deltog i det vinnande Solheim Cup-laget.

Fredrik Wetterstrand, framgångsrik coach för det svenska damlandslaget och tränare på Golfgymnasiet i Halmstad, tror inte att de svenska framgångarna på touren leder till att fler flickor vill spela golf.

Det behövs andra stimulanser för att väcka intresset.

– Framgångar inom elit rekryterar inte nya golfspelare. Icke golfare bryr sig inte. Framgångar inom elit är en fantastisk motivation för de som redan spelar, men det ger inte fler golfare. Rekrytering är framför allt en klubbfråga.

– Jag kan dock tillägga att de senaste veckorna är första gången sen Stenson tog medalj i OS som jag upplever att det pratas elitgolf bland icke-golfare. Kanske är den nya generationen den första som når en bredare massa?

Annika lockade inte

Det kanske berodde på att det var flera svenskor i laget och att  SVT:s sändning mådde ut?

– Precis. Och av samma anledning blev Annika aldrig någon som lockade unga tjejer till golf. Hon syntes inte. Hennes stora gärning för tjejgolfen har kommit efter karriären.

Enligt Fredrik Wetterstrand borde svenska golfklubbar runt om i landet ompröva sin strategi för framtiden. Att få in även flickjuniorer är ett sätt att trygga framtiden. 

– Många klubbar kommer att få det tungt i framtiden om de fortsätter bygga sin verksamhet på att rekrytera nya vuxna. Vissa klubbar kommer alltid att klara sig men det finns också många klubbar som i dag har en bas av medlemmar som växt upp som juniorer i klubben eller på en annan klubb. Om dessa inte finns i framtiden behöver man bli ännu bättre än idag på att rekrytera nya vuxna. Det är svårt. 

Kollektivt ansvar

– Jag tror att många klubbar behöver fundera över var de ska hitta sina intäkter i framtiden. Att hitta dem bland unga som fastnar i golfen bör vara mycket enklare än andra alternativ. Att dra ner på juniorverksamhet är att bita sig själv i svansen. Klubbar har ett kollektivt ansvar att lösa detta. Det är inte dyrt och inte svårt. Det som är svårast att förstå är hur vissa stadsnära klubbar inte inser att uppbyggnad av juniorverksamhet borde prioriteras. Både av ekonomiska och idrottsliga skäl, och både på kort och lång sikt. 

Hur ska de göra?

– Bjud in. Gör roliga och utvecklande saker. Golf är världens bästa idrott. Föräldrar fattar det. Men de behöver en verksamhet som tar hand om barnen. Många klubbar har inte det.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Så mycket bättre: Detta är hemligheten bakom den framgångsrika golfklubben

REPORTAGE: Nyckeln till framgång Tränarens funktion är instrumentell för golfklubbens utve…