Hem Ekonomi & affärer Bollbråket: Titleist ProV1 mot varuhusbollen – en segdragen historia

Bollbråket: Titleist ProV1 mot varuhusbollen – en segdragen historia

I ena ringhörnan: Världens mest högaktade golfboll. En boll som vunnit fler tävlingar än någon annan och som kostar 550 kronor/dussinet.

I andra ringhörnan: Kirkland Signature som säljs på ett amerikanskt varuhus för futtiga 150 kronor/dussinet.

Utgången borde vara given. Men ingen vet hur det här kommer att sluta. Eller när.

Kirkland Signature såldes på Costco Wholesale. Etiketten Kirkland Signature användes inte bara till golfbollar utan sattes på allt som man ville ge en kvalitetsstämpel: Blöjor, olivolja, skjortor, resväskor, kastruller verktyg, kattmat, A4-papper till skrivare, bensin… ja, allt.

Även golfbollar.

Det är kanske inget fel i det men: Costco Wholesale påstod att deras boll kunde mäta sig med de bästa på marknaden. Eller som de formulerade det: ”…möter eller överträffar kvalitetsstandarden för de ledande nationella varumärkena”.

Kirkland var en fyrdelsboll med uretanskal.

I december 2016 påpekade Acushnet, som äger Titleist, i ett brev till Costco Wholesale, att påståendet om dess egenskaper inte ägde sin riktighet. I brevet framförde man också anklagelser om 10 patentintrång.

Acushnet menade att Kirklands garanti var förledande för konsumenterna, och Acushnet ställde sig tvivlande till  att Costco har gjort de jämförelsetester som krävs för att kunna göra sådana utfästelser och lämna den typen av garantier.

Acushnet testade däremot Kirkland Signature och jämförde den med Pro V1/Pro V1x. Testerna visade att Costcos boll inte alls gick så långt i angivna svinghastigheter som de påstod. Den hade lägre backspinn och var mindre hållbar än företaget påstår.

Costco svarade  i mitten av mars med att ansöka om en så kallad ”deklaratorisk dom”,  en form av rättsligt bindande förebyggande dom.

Som svar stämde Acushnet Costco Wholesale för att ha gjort intrång i 10 Acushnet-patent. I stämningen ifrågasätter man dessutom Costcos kvalitetsgaranti.

Kirkland Signature finns inte längre i Costcos sortiment. Och den verkar inte heller komma tillbaka.

Enligt en källa på Nassau Golf (som står som tillverkare av Kirkland Signature Ball på USGA:s lista över tillåtna golfbollar) ska Costco ha köpt överblivna bollar från Europa. Bollen finns bara här och heter Quattro. Bollarna ska inte ha köpts in direkt från Nassau utan från en tredje part.

Costco-bollarna har en annorlunda färg på kärnan men i övrigt är de identiska med Quattro. Detta skulle också kunna vara förklaringen till att bollen försvann från sortimentet: Det fanns inte fler att sälja.

En preliminär statusrapport säger att fallet ska avgöras i en rättegång i februari eller mars – 2019!

Frågan är vad den kommande rättegången kommer att handla om.

Costco menar att deras ansökan om en ”deklaratorisk dom” är det som ska dryftas vilket automatiskt skulle innebära att Acushnets stämning för patentintrång skulle kunna bli avfärdad. Acushnet menar att Costco-målet bör avgöras på en högre teknisk nivå. I Costcos ursprungliga ansökan vände de sig nämligen till Acushnets moderbolag Acushnet Holdings Corp men fick senare ändra den till Acushnet Company, som är det är det bolaget som sitter på de aktuella patenten.

Acushnet menar att det ”misstaget” måste ha varit avsiktligt.

De första förhandlingsutfrågningarna börjar i april. De två parternas privata medlingar ska vara avslutade i december 2018.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Ekonomi & affärer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Fredrik och Johan lämnade golfklubben för att förverkliga en dröm

När de inte hittade en golfklubb som delade deras visioner – då valde Fredrik Tillgre…