Coronaviruset har inte bara skapat rubriker och oro i golfvärlden. Den har också fått konsekvenser i form av inställda evenemang.

LPGA Tour har på grund av virusets spridning beslutat att ställa in Blue Bay LPGA på Hainan som skulle ha spelats den 5-8 mars.

– Det är alltid ett svårt beslut att ställa in en tävling men hälsan och säkerheten för våra spelare är högsta prioritet. Vi är naturligtvis besvikna över att behöva ställa in men ser samtidigt fram mot att komma tillbaks till Blue Bay och Kina 2021 och många år framöver, skriver LPGA i ett pressmeddelande.

Var femte svensk som bokat en resa till Thailand sista veckan i januari via resebyrån Ticket har avbokat den igen, enligt TV4 Nyheterna. Samtidigt har bokningarna minskat med 42 procent under de första dagarna i februari jämfört med förra året.

Resor till Singapore, Japan, Vietnam och Taiwan har också minskat kraftigt, enligt TV4 Nyheterna.

Utrikesdepartementet avråder från, som de säger,  ”icke-nödvändiga resor” till den värst drabbade provinsen Hubei i Kina. Däremot  finns ingen avrådan från att resa till Thailand eller andra närliggande länder. (Den som vill hålla sig uppdaterad om coronavirusets utbredning kan göra det på Folkhälsomyndighetens sida.)

Vilka effekter kan rädslan för viruset få på golfresandet? Vi frågade fyra utvalda golfresebyråer om de märkt av en attitydförändring hos svenska golfresenärer.

  1. Har ni märkt av en ökad rädsla eller tveksamhet för att resa?
  2.  Tror ni att Corona kan komma att få konsekvenser för golfresandet de närmsta månaderna?

Mattias Wistrand, Easton:

1. Såklart finns en viss generell oro, konstigt vore väl annars med all den rapportering som finns i media kring detta. Här på Easton Golf har det inte spillt över på en minskad efterfrågan på våra resor. Folk bokar på som vanligt. Våra resor går i huvudsak till länder kring Medelhavet och upplevs nog inte som drabbade på det viset.

2. Det mesta golfresandet från Sverige under våren sker till Europa, så det beror såklart på vilken spridning som viruset får utanför Kina och Asien. Vi följer noga vad våra myndigheter skriver om utvecklingen. Folkhälsomyndigheten har för övrigt en mycket bra Frågor & Svar om Coronaviruset, för den som bättre vill förstå fakta kring viruset. Och såklart är det UD:s rekommendationer som vi kommer leva efter. Just nu begränsar sig deras avrådan till Hubei-provinsen och icke-nödvändiga resor till Zhejiang-provinsen. Så länge den samlade bilden liknar dagens, även med viss större spridning i Asien, så tror jag inte det kommer påverka golfresandet i någon högre utsträckning.

Ronnie Olovsson, Time Travel:

1. En (1) person har ställt en fråga om hur avbeställningsskydd funkar och om det täcker spridningen av Corona-viruset.

2. Det beror helt på om och vart det eventuellt sprider sig. Det kanske avstannar och sakteliga dör ut. Då förknippar vi alla namnet Corona med dess rätta produkt (god sommar-öl). Men det kanske muterar och sprids över hela världen. Då är golfresor det sista vi tänker på. Med andra ord: en helt omöjlig fråga att svara på.

Johan Kullenberg, Golf Plaisir:
1. Vi har inte märkt någon avmattning i efterfrågan på golfresor nu till våren. De stora volymerna går till golfresmål runt medelhavet och ingen av dessa länder är direkt påverkade av Coronaviruset. Några få resenärer som ska till golfresmål i Asien har hört av sig men vi har inte haft några avbokningar. Vi på Golf Plaisir följer givetvis UD:s rekommendationer och håller oss uppdaterade hela tiden.

2. Ett pandemi-utbrott skulle givetvis påverka allt resande i hela världen. Kan man isolera utbrottet av Coronaviruset till mindre områden tror jag att det har marginell påverkan. Just nu är det ett antal drabbade och mer eller mindre alla i Kina. Tittar man till Kinas totala befolkning så är det väldigt få som insjuknat. Vi lever också i en värld som styrs till stor del av vad media anser har ett nyhetsvärde. Skulle det hända något drastiskt eller att det sker något annat i världen som upplevs intressantare så kommer både intresset och oron att minska. Skulle vi få ett antal fall i Sverige som är relaterade till svenska resenärer som besökt olika länder i världen så skulle det få större inverkan. Vi på Golf Plaisir förstår att pandemier skapar oro men vi tycker oss märka att golfresenärer ofta är resvana och låter sig inte påverkas så lätt.

Staffan Pettersson, Future Travel:
1. Vi har inte märkt speciellt mycket ännu. Visst pratas det om det men inte i så stor utsträckning som man kan tro.

2. Jag tror att Corona-viruset kan komma att påverka golfresandet, särskilt då de längre resorna och framför allt resor till Asien. Resor inom Europa påverkas nog inte i samma utsträckning men vi behöver verkligen ta detta på största allvar.

Kristoffer Pettersson, We Do Travel:
1. Nej, eftersom vi främst fokuserar på golfresande i Europa har vi inte märkt av någon rädsla eller någon skillnad i resande. 

2. Inte som det ser ut idag. Att resa till Spanien, Portugal eller Italien är i dag inget som varken vi, UD eller folk i allmänhet verkar känna en rädsla inför. Så uppfattar vi läget.

Patrik Berglund, Berglund Travel:
1. Nej. Vi har inga resor till Asien så jag tror inte i det korta perspektivet att det skulle drabba oss.

2. Nej. Skulle det spridas i ett eller flera europeiska länder skulle det säkerligen bli en rädsla för att åka till just de länderna.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Resor & turism

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Nystartade GolfStar Travel ska locka klubbens medlemmar till Costa Daurada i Spanien

GolfStar har tecknat ett samarbetsavtal med Costa Daurada Golf Association. Tanken är att …