Hem Ekonomi & affärer Sveriges Golfbaneägare nobbar introduktionskort och förbundstävlingar

Sveriges Golfbaneägare nobbar introduktionskort och förbundstävlingar

Föreningen Sveriges Golfbaneägare (FSG) kommer inte att distribuera introduktionskort till sina medlemmar inför golfsäsongen 2009.
Man kommer inte heller på FSG:s anläggningar att godta de av Svenska Golfförbundet utfärdade introduktionskorten, som ger innehavarna fritt spel.
Och man nobar även förbunds- och distriktstävlingar.

[ad#ad-4-liten]

FSG:s medlemsanläggningar kommer bara ta emot förbunds- och distrikts tävlingar som arrangeras
med en rimlig ekonomisk ersättning till anläggningen. Anledningen till detta är att alla golfanläggningar måste ha möjligheten att styra över sina kostnader och intäkter, menar Per Svensson, VD.
”Historiskt sett har årsavgifter täckt den största delen av en anläggnings driftskostnader. Då var det enklare att acceptera introduktionskort från andra anläggningar och att tävlingar lades ut på banorna helt utan eller med minimal ekonomisk ersättning.”

”I dag är läget annorlunda. Med ett sjunkande antal fullbetalande medlemmar så blir det allt färre som delar kostnaderna. Många anläggningar har mindre än hälften av sina driftskostnader finansierade av årsavgifter och är således beroende av greenfeeintäkter. Under dessa förhållanden är det inte rimligt att belasta anläggningar med spel och tävlingar utan ersättning, ofta på tider som är mycket efterfrågade.”

”Det måste vara upp till var och en av landets golfklubbar/anläggningar att ta aktiva beslut om man är vill subventionera tävlingar och golfrundor för sina medlemmar, styrelse och personal – den kostnaden kan inte längre läggas över på andra golfanläggningar.”

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Ekonomi & affärer

3 Kommentarer

 1. Uffe

  tisdag, 2 december, 2008 at 10:02

  Tävlingar kan man tycka att det är en sak att välja bort!
  Introduktionskortet trodde jag var för att hämta idér mm och se hur andra klubbar har det och det är 2/ klubb som har det, så det är ju inga stora intäkter som klubbarna går miste om!

  Svara

 2. Jan Petersson

  tisdag, 2 december, 2008 at 17:27

  Helt OK att inte vilja ta emot tävlingar och skippa introkortet. Men då ska de som är medlem i golfklubb på deras egen anläggning inte kunna delta i tävlingar eller nyttja introkort på medlemsdrivna anläggningar. Att vara med i en del av svensk idrottsrörelse förpliktar. Man väl gärna komma åt det ”kundregister” via t. ex GIT och annat som vi har som gemensamt i golfklubbarna.
  Man kan väl inte mena att t.ex tävlingar enbart ska ordnas av golfanläggningar som är klubbdrivna. Även dessa behöver ju få debet och kredit att gå ihop, möjligen där kravet på avkastning (vinst) säkert skiljer så åt något.
  De problem man anför ovan som skäl gäller i precis samma utsträckning vilken klubbdriven anläggning som hellst.
  Om man säger nej till att solidariskt ta emot tävlingar, får man också vara så god och informera medlemmar i den golfklubb som är kopplad till banägaren och att deras medlemmar tyvärr inte kan få delta i de tävlingar man själv inte vill ha på sina anläggning.

  Svara

 3. Eugén

  söndag, 7 december, 2008 at 11:00

  Att neka spela med introkortet tycker jag kan vara helt OK även om de bara är 2 per klubb. Men utöver SGF-kortet finns det flera andra ”kortutgivare” som försöker skapa fritt spel för sitt särintresse. Så det är många som försöker spela fritt på landets banor.
  Att däremot inte ta sitt ansvar för att regionala och centrala tävlingar ska kunna genomföras på alla ”typgodkända” banor är inte godtagbart. Kanske dags att sätta upp berörda klubbars medlemmar på ”svarta listan” så att även de får höjd greenfee vid spel på normala golfklubbar. Tävlingsverksamheten är viktigt för utveckling av idrotten golf och ansvaret för att upplåta banan kan inte gälla bara för ett mindre antal klubbar som har attraktiva banor och god ekonomi.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Rykten: Callaway Golf till salu – Topgolf avfärdar

Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Chosun Daily överväger Topgolf Callaway Brands Corp at…