Hem Grönytor & bandesign Martin Sternberg lanserar system för bevattning underifrån

Martin Sternberg lanserar system för bevattning underifrån

Capillary Concrete har lanserat vad de beskriver som en ”revolution inom gräs- och golfbaneskötsel”.

Hydroponic Turf System ger banchefer en möjlighet att samtidigt både minska mängden vatten som behövs samtidigt som en förbättrad kvalitet och hälsa på såväl turf som spelytor utlovas.

Hydroponic Turf System använder kapillärbetongens egenskaper för att dränera och bevattna underifrån. På så sätt justeras hela tiden fuktnivån i gräsets rotzon.

Martin Sternberg, Capillary Concretes grundare och VD, säger:
– Systemet delar upp gräset i två områden av samma storlek. En kontrollstation pumpar eller dränerar vatten mellan de två områdena efter ett regelbundet schema. Systemet drivs av en liten solpanel och vattennivån i gräsprofilen kan enkelt justeras.

Hydroponic Turf System möjliggör en stor ökning av luftutbyte i den översta decimetern i rotzonen. Eftersom koldioxidmolekyler är tyngre än syre, trycker systemet ut de tyngre molekylerna och suger in syre  i gräsprofilen genom att höja och sänka vattennivån. Det ska ge optimala nivåer av näringsämnen direkt till rotzonen.

– Vi har forskat på denna teknik i fem år, och resultaten är anmärkningsvärda. Bevattning underifrån eliminerar praktiskt taget avdunstning, och våra tester visar på upp till 85 procent besparingar i totalt vatten när Hydroponic Turf System används.

– Bevattningskostnaderna kan sänkas med upp till 30 procent, och gasutbytesnivån i rotzonen kan ökas med nästan otroliga 6 000 procent. Att använda Hydroponics på detta sätt ökar livslängden för tee och greener vilket hjälper banchefer att leverera bra gräs med torra ytor – med lägre underhållskostnader och ett mindre miljöavtryck, säger Sternberg.

Capillary Concrete söker för närvarande golfklubbar som vill delta i ett pilotprogram för att anpassa det patenterade Hydroponics Turf Systemet till lokala förhållanden och klimat. Pilotpartnerna kommer att få det nya systemet och även omfattande supporttjänster som gör det möjligt för dem att installera, testa och utvärdera fördelarna med systemet för tees och greener.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Grönytor & bandesign

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Rönnebäck först med att klippa både ruff och fairway på 18 hål med robotklippare?

Rönnebäck blir möjligen först i Sverige med att klippa både fairway och ruff på en fulläng…