Hem Ekonomi & affärer School of Golf – Sveriges första högskoleutbildning för golfare

School of Golf – Sveriges första högskoleutbildning för golfare

Igår gick starten för de första studenterna vid Scandinavian School of Golf vid Högskolan i Halmstad.
Tolv talangfulla elitgolfare hade samlats för att få en första introduktion till den tre år långa ronden – på betydligt fler än 18 hål – som förutom golfträning av världsklass kommer att ge studenterna akademiska kunskaper i ämnen som idrottspsykologi och näringslära.
På Scandinavian School of Golf sätts nämligen hela den elitidrottande människan i fokus. En stolt och glad Martin Gunnarsson, huvudansvarig för programmet, mötte upp studenterna deras första dag.


– Ja, det är inte utan att man är riktigt stolt, säger Martin med ett leende och förklarar att vägen fram till start varit intensiv och tuff, men oerhört spännande.

I drygt ett och ett halvt års tid har Martin Gunnarsson utöver arbetet som föreläsare i idrottspsykologi vid Högskolan i Halmstad lett arbetet med att få till stånd en högskoleutbildning för elitidrottare.
– Det har varit en hel del knutar att lösa, både när det gäller den akademiska delen och den idrottsliga. Det har varit en del arbete med att lyckas sy ihop en lösning som dels ger en högskoleexamen och berättigar till studiemedel och dels fokuserar på det idrottsliga på elitnivå. Att formellt få tillstånd en specialbehörighet för att få in de duktigaste golfarna har varit en stötesten. Många har haft tanken på att göra något liknande tidigare , men vi är först med att göra verklighet av tanken, förklarar Martin och fortsätter:

– Det är tack vare en positiv attityd från Högskolans sida men också från de bidragsgivare som lagt en ekonomisk grund för att den idrottsliga delen ska få en god start, som vi nu är i hamn. Och alla andra som bidragit och stöttat på alla möjliga sätt, tillägger Martin som inte vill utesluta någon.

När det gäller den idrottsliga delen har närmare en miljon kronor investerats i teknisk träningsutrustning i toppklass. En del av denna är unik i sitt slag i Skandinavien. Dessutom har vi samarbeten med fyra toppklubbar i Halmstad som gör att studenterna kan träna med både kvalité och variation.

– Vi har nu lagt grunden för att göra det möjligt för de elitidrottare som vill utveckla sin talang och samtidigt skaffa sig en akademisk grund att stå på, att göra detta på hemmaplan. Flera av våra studenter som nu börjat har tidigare studerat i USA men inte trivts riktigt. Min förhoppning är att Scandinavian School of Golf bara är början på en helt ny era både för svensk högskoleutbildning och för svenska elitidrottare. I framtiden vill jag se fler idrotter knutna till liknande utbildningar avslutar Martin Gunnarsson.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Ekonomi & affärer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Så mycket bättre: Detta är hemligheten bakom den framgångsrika golfklubben

REPORTAGE: Nyckeln till framgång Tränarens funktion är instrumentell för golfklubbens utve…