Hem Banor & klubbar Sex hål försvinner – banan blir 12-hålsbana: ”Några medlemmar har blivit sura”

Sex hål försvinner – banan blir 12-hålsbana: ”Några medlemmar har blivit sura”

Kvarnby kommer att förlora sex hål till nästa säsong.

– Vi tar bort de mest kuperade hålen vilket vi tror kommer att öka attraktionskraften i banan, säger ägaren Johan Hinton.

Kvarnbybanan är en av de tre som ingår i Hinton Golf och Johan Hinton, ägaren, medger att vissa medlemmar har surnat till:

– Ja, det är en del som blivit sura: ”Herregud vad gör han nu, är han dum i hela huvudet?”

– Andra har funderat kommit fram till att det kanske inte är någon dum idé. När man sansar sig och funderar så har många ändrat sig. Man kanske har insett vad konsekvenserna skulle kunna bli annars.

Det är hål 1, 6, 7, 8, 9 och 12 som försvinner.

Johan Hinton nämner flera olika skäl till att han väljer att kapa bort bland de fyra hål som ligger på östra sidan om E6 (Yttre Ringvägen) samt hål 1 och 12 (eller 13). Det är ännu inte bestämt.

– Det är en kombination av olika orsaker. Satsningen vi gjorde för för tre år sedan byggde på att vi skulle få ett visst antal medlemmar men dit har vi inte nått. Sedan är de hål det handlar om väldigt tidskrävande skötselmässigt. De är kuperade, har breda fairways och bred ruff. Det går mycket klipptid där. Den tiden kan i stället läggas på Sofiedal och Rönnebäck vilket kommer att höja kvaliteten på båda dessa banorna.

– Dessutom är bevattningssystemet kraftigt eftersatt på Kvarnby. Kan vi ta bort det stora området från bevattningen så att det inte belastar systemet, då kan vi utöka livslängden på bevattningssystemet. 

Kvarnby, hål 7.

Många av de medlemmar som blivit upprörda över förändringen menar att de hål som nu försvinner var utmaningen på banan. 

– Men den utmaningen var egentligen mest fysisk – hålen är väldigt kuperade. Däremot var hålen inte så utmanande rent golfmässigt, menar Johan Hinton som tror att en 12-hålsbana kan vara rätt väg att gå för att rekrytera fler till spelet och till klubben.

– Kvarnby kommer vara att alternativ för rekrytering av nya golfare, nybörjare men också för äldre som inte längre orkar spela 18 hål samt för yngre spelare. Vi har fortfarande två 18-hålsbanor. Under de 20 år jag jobbat med golf har jag hört många säga att de anser sig vara en klubb för alla. Men det har mest varit snack. Det är svårt att vara en klubb för både elitspelare, ”gubbagolfare” och familjer.  Men med detta börjar vi närma oss. Vi har faktiskt något för alla. Kvarnbybanan är en snabbare och enklare golfrunda nära city. Rönnebäck är mer utmanande golfmässigt medan Sofiedal  är bredare och lite småondulerad.

Att Kvarnby blir kortare betyder inte att den kommer att skötas sämre  eller annorlunda. 

– Den kommer att få samma kärlek men på färre hål. Färre hål innebär inte sämre kvalitet, sannolikt tvärtom, säger Johan Hinton som tror att en snabbspelad 12-hålsbana med goda kommunikationer är precis vad Malmö behöver.

Han är nyfiken på hur den kommer att tas emot.

– Förbundet gjorde en studie för några år sedan, i samband med att Troxhammar öppnade sin 12-hålsbana. Där visade det sig att många kände det som att man avbröt rundan när man gick av efter 12 hål. Men spelar man 12 hål på en 12-hålsbana, då har man fullföljt hela rundan. Vi är inte mer än människor med begränsat förnuft, säger Johan Hinton.

– Så där tänker nog många. Det är lite samma sak som att herrar inte spelar från röd eller blå tee, men heter det 49 eller 52 så är det okej.

Vad händer med markområdet?

– Den frågan är inte löst än. Antingen hittar vi på något med marken eller så lämnar vi tillbaka området till Malmö kommun.

Ett medlemskap bara på Kvarnbys 12 hål ska kosta 3 000 kronor per år. Då erlägger man en subventionerad greenfee när man spelar Sofiedal (250 kronor) och Rönnebäck (400 kronor).

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Nu bevattnas Stockholms Golfklubb med regnvatten från Mörbys dagvattenbrunnar

När Stockholms Golfklubb renoverade Kevingebanan upptäckte man att det gick dagvattenledni…