Hem Banor & klubbar 12-hålsdebatten: Troxhammar drar in 1,2 miljoner i greenfee på sin 12-hålsbana

12-hålsdebatten: Troxhammar drar in 1,2 miljoner i greenfee på sin 12-hålsbana

12-hålsbanan har beskrivits som räddningen för golfen i en framtid där tid är en bristvara.

För Troxhammar har 12-hålsbanans existens gjort stor skillnad ekonomiskt. Faktum är att den är av avgörande ekonomisk betydelse. Den lockar både medlemmar och greenfeegäster – särskilt kvinnor.

Och den drar in betydligt mer pengar än en 9-hålsbana.

  Vi har enormt många gäster på 12-hålsbanan. Jag kan konstatera att 9-hålsbanan på Mälarö (hål 19–27) inte alls har samma intjäningsmöjlighet som 12-hålsbanan på Troxhammar, säger Bengt Erkki som är VD på Golf West som äger både Troxhammar och Mälarö.

– Mälarö 19-27 är en fantastisk niohålsbana, dit många bra spelare åker för att spela och träna. Ofta är det spelare som inte tillhör klubben. Men det hjälper inte, säger Bengt Erkki. Ekonomiskt tjänar vi mer på 12-hålsbanan. Våra 12 hål är nyckeln till att vi kan investera i våra anläggningar – det extra överskottet som den ger är nyttigt för företagets ekonomi.

Varje år drar Golf West in 1,2 miljoner i greenfee på 12-hålsbanan.

– Och det är inte många 9-hålare som drar in det, konstaterar Bengt Erkki.

Troxhammars 18-hålsbana drar in två miljoner i greenfee. 

Enligt Bengt Erkki är 12-hålsbanan värdefull även som ett diversifierat alternativ när det gäller variationen och utbudet i medlemserbjudandet. Man kan välja mellan flera olika medlemsnivåer på Troxhammar och Mälarö. Exempelvis kan man bli medlem bara på 12-hålsbanan och spela den alla vardagar samt helger efter klockan 14.00.

Ett sådant medlemskap kostar 3 325 kronor. Hälften av dem som valt denna medlemsform är kvinnor. 

I hela klubben utgör kvinnor annars 30 procent av medlemmarna.

– Vilket är intressant. Det kan bero på att man känner att man inte har mer tid att lägga på golfen.  Tid är en lyxvara och då funkar 12 hål bra. Många är heller inte villiga att betala en hög avgift för att spela på 18-hålsbanor. Hos oss kan man vara medlem för hälften av vad ett fullvärdigt medlemskap på 18-hålsbanorna kostar. Och på 12-hålsbanan tar rundan 2.30 – då hinner man med vänner och familj och annat också. Och på 12 hål kan man ta sin fika efter sex hål. Jag tror att många åker hem med känslan av att ha gått 18 hål fast de bara gick 12. Man får med sig golfen, trots att rundan gått snabbare. 

– Vi anpassar oss till marknaden. Vi har ett medlemskap för alla banor.  Man kan välja mellan bara vardagar och helg. Sedan kan man välja att bara spela 12-hålsbanan. Och då kan man lägga till 300 kronor orm året för att få spela Mälarös 9-hålare fritt.

Erfarenheten av Troxhammars 12-hålsbana har gjort att man fundera på att bygga ut även Mälarös 9-hålsbana till 12 hål.

– Men det ligger i så fall längre fram på grund av kostnadsaspekten… Men då skulle vi ha två 12-hålsbanor. Och det skulle göra skillnad på intäkterna.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Åsundsholm satsar 10 miljoner på bana och hotell efter emissionen – siktar på topp 50

Åsundsholm Golf & Country Club var nära att läggas ned för tre år sedan. Det var då de…