Hem Banor & klubbar Är det dags att skrota 18-hålsbanan? Tolv golfprofiler om golfens framtid…

Är det dags att skrota 18-hålsbanan? Tolv golfprofiler om golfens framtid…

En debattartikel, eller snarare insändare, i Dagens Nyheter propagerar för att golfen borde gå över till 12-hålsbanor i stället för 18-hålsbanor. Rubriken lyder: ”Golfen måste gå över till tolv hål för att överleva”.

Författaren Sven-Åke Runelid skriver:

”Framtidens golfare måste erbjudas ett golfspel som i normalfallet tar max två och en halv timma att utöva. Gör vi inget radikalt kommer golfen att bli en sport som sakta tynar bort i sitt gamla konservativa tänkande.”

Runelids tes och förslag har fått ett varierande mottagande i sociala medier.

Vi stämmer av med några profiler i golfbranschen: Vad är din syn på saken? Är 12-hålsbanor framtiden?

Johan Hampf, kanslichef PGA of Sweden:

”Det är en intressant fråga som debatterats friskt. Jag tror det är farligt se golfen bara ur ett perspektiv. Golfen behöver tvärtom diversifieras. Det kommer alltid att finnas folk som vill lägga fyra timmar på att spela golf, men jag tror att utbudet måste kompletteras så att det svarar mot fler utövares behov. Man kan inte generalisera på det sätt som görs i insändaren. Däremot finns det en aspekt i att lära folk spela snabbare. Vi ska också ha en dialog med arkitekter och klubbar om hur banorna byggs och sätts upp. Det finns fler perspektiv än bara antalet hål på banan. Speltid och skötsel är två huvudspår vi vill driva.”

Peter Svallin, marknadschef Malmö Burlöv Golfklubb:

”Jag är kluven. Jag upplever att vi inte behöver vara så drastiska. Orkar man inte, eller hinner man inte spela 18 så går det bra att spela 9 hål. Men visst, vi behöver se över vad våra kunder efterfrågar och undersöka om det behövs 6-, 9-,12- och 18-hålsslingor. Jag tror golfens framtid är mer komplex än att reducera den till att 12-hålsbanor vore räddningen. Vi kanske skulle fundera över hur vi hittar nya målgrupper  i samhället också?”

Dan Persson, debattör:

”Vi vet att Troxhammar har högre beläggning på 12-hålsbanan än på 18-hålsbanan. Vår förändrade förhållande till tid stärker tesen i debattartikeln. Själv spelar jag genomgående 15 hål på vår hemmabana eftersom jag kommer tillbaka till parkeringen efter hål 15. Det skulle göra underverk med klubbarnas ekonomi om vi gjorde om 18-hålsbanor till 12-hålsbanor eftersom skötselkostnaden då minskar medan intäkten består. De klubbar som har mark att bygga sex hål till och få två 12-hålsbanor skulle få intäkter i paritet med en 36-håls anläggning men med kostnader för blott 24 hål. Ingen vet hur många rundor som inte spelas för att man inte har tid att gå 18 hål, men hade haft tid med 12. De klubbar som kan stycka av villatomter på de sex hål som blir över kan bli mycket solida. Det vore bra för golfen.”

Adam Mednicksson, banarkitekt och före detta ET-spelare:

”Tyvärr kommer golf alltid anses att vara konservativ, oavsett. Men, Pierre och jag har pratat 12-håls banor i 20 år. Vi har också pratat om att ha tre sex-hålsslingor, med in- och utgångar vid klubbhuset så man kan gå av efter 6,9,12 och 18. Det krävs dock ett markområde, som kan hantera en sådan planering. Får vi göra svältholmen på Visby, så får vi en 12-hålsbana, som  komplement till 18-hålaren. Spännande ! Med tidsbristen i dagens samhälle, så kan det vara ett alternativ. Men, vad är det för fel att hoppa av efter nio?”

Peter Nyberg, VD/CEO på Pärnu Bay Golf Links:

”Det är marknaden som styr. Svårare än så är det inte. Skulle 12-hålsbanor fungera bättre än 18-hålsbanor så skulle vi ha många sådana. Vi lever i en värld med massor av duktiga entreprenörer och att tro dom skulle missa möjligheten att bygga om en 18-hålare eller bygga nya 12-hålsbanor om det fanns behov av sådana, det är ju svårt att föreställa sig.”

Christian Lundin, banarkitekt:

”Det där är att förenkla ett stort problem. Det är ingen lösning på något att bygga om 18-hålsbanor till 12-hålsbanor. Med fel attityd skulle det kunna ta fem timmar att spela en 12-hålsbana också. Till 90 procent handlar problemet om attityd. Det handlar om banan också men  det är ju inte omöjligt att spela de flesta banor i Sverige på 3,5 timme. Men med fel attityd tar det 5,5 timmar. Då behöver man inte bygga om alla banor för det går ju bevisligen att spela på 3,5 timme. Det är fler klubbar som sagt att de nya reglerna snabbat på spelet. Sedan har de ju negativ påverkan på andra sätt men de skyndar på spelet. Så för mig är det en attitydfråga till 90 procent. Banan är ju de andra tio procenten: Banan svårighet. Vi måste börja fundera mer på produkten. Jag tycker vi ska ha banor som Kristianstad Östra som är svåra. Det är deras koncept och de säljer på det. Men på Österåker viill beställaren att spelet skulle gå snabbt. Där fanns det perspektivet. Om bara några år kommer det att finnas klubbar som har i sin slogan att ”här går golfrundan snabbt!”.  Det är bra för utvecklingen. Jag motsätter mig inte 12 hål eller 9 eller vad nu markområdet passar för. Jag är en modern traditionalist. Jag gillar golfens traditioner – de är kärnan i spelet och viktiga för sporten eftersom de gör golfen unik. Dem ska vi inte frångå. Men vi kan utmana dem lite lätt.”

Anders Johansson, klubbchef Carlskrona Golfklubb:

”Jag tycker att det ska vara ett alternativ att bara spela nio hål eller tolv hål. Vi på Carlskrona Golfklubb har naturligt elva hål på ena sidan av vägen. Vi erbjuder att bara spela dessa elva hål för dem som lider av tidsbrist. Det kan vara exempelvis resande säljare som bor på hotell i närheten och som inte hinner med att spela 18 hål innan det blir mörkt.”

 

Joakim Sabel, delägare Sparren Golf:

”Helt fel. Gå av efter nio hål om du vill. Spar tid. Man behöver lång tid på banan för att stressa ner. Det är bara i Sverige man surrar om detta. Golfen har 60 miljoner utövare och det som ska ändras är möjligtvis priset och att det inte ska vara fint att spela golf. Golf är bara en sport, inget annat.”

Lars Knuda Knutson, Course Manager, Barsebäck:

”Ha ha… 9 hål räcker – för mig! Men jag tycker nog att man skall få kunna välja och betala därefter som gäst. Som medlem gör de som de behagar ändå – många tar en tidig 9-hålare före jobbet, andra går 12 snabba hål efter jobbet… I övrigt har jag nog inga synpunkter.”

Katarina Vangdal, förbundskapten Swedish Golf Team:

”Min syn på saken är att utbudet behöver breddas, det vill säga, möjlighet att boka och spela 9, 12 eller 18 hål. Jag tror inte golfen dör ut om man behåller 18 hål. Det finns en stabil kundgrupp som vill ha det upplägget, men nya anläggningar som byggs, särskilt stadsnära banor, kanske i större utsträckning kan bygga 9- eller 12 hålsbanor. Parallellspåret i detta, som artikelförfattaren tar upp, är att spelet behöver bli snabbare och det är en, i mina ögon, beteendefråga. Nu är ju den debatten het och aktuell i och med ”Bryson-fallet” där tourkollegor beklagar det långsamma spelet, vilket är bra, det är en större överlevnadsfråga tycker och tror jag.” 

Matz Evensson, pro, Frösåker Golf & Country Club:

”Nja, jag tror inte på det, trots att en av mina favoritbanor Shiskine bara har 12 hål. 18 hål är så cementerat i golfvärlden. Vad ska du göra med alla existerande 18-hålsbanor i världen? Gräva bort sex hål? En möjlighet kan ju vara att man framöver bygger sexhålsloopar i stället för 9-hålsloopar. Vi har ganska många roliga tävlingar på Links. Det tar 1,5 timme och de är uppskattade för alla hinner vara med men att bygga nya golfbanor som bara har 12 hål är ointressant för ingen vill vara medlem i en sådan klubb. Jag har pratat med en massa domare om effekten av de nya reglerna och enligt dem har de INTE snabbat upp spelet, inte på touren och inte här på helgerna. Trots att man får leta boll i bara tre minuter och inte behöver ta ur flaggan. Det där med långsamt spel, det måste sitta mentalt.”

Magnus Sunesson, golfkonsult:

”Bra idé! Inget måste men bra om det erbjuds…”

 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

SGF i nytt samarbete med WWF – ska »göra golfen vildare«

Världsnaturfonden (WWF) och Svenska Golfförbundet (SGF) lanserar i dag ett nytt samarbete …