Hem Krönika Inför förbundsmötet: 3 framtidsproblem som Svenska Golfförbundet måste hantera

Inför förbundsmötet: 3 framtidsproblem som Svenska Golfförbundet måste hantera

KRÖNIKA | DAN PERSSON

Det här är opinionsmaterial – åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

I helgen är det Förbundsmöte i Svenska golfförbundet. Går man igenom möteshandlingar och årsberättelse tecknar dessa bilden av ett mycket välskött förbund. Förmodligen Topp 5 bland de drygt 70 förbund som är anslutna till Riksidrottsförbundet (RF). Det är god ordning på ekonomi, soliditet såväl som likviditet är hög. Kostnadskontrollen i Golfens hus är god.

Dan Persson

2021 var, på grund av pandemin, ett rekordår för golfen i antal nya medlemmar räknat. Man passerade 2004 års nivå. Sportsligt har vi ett helt gäng unga tjejer som levererar resultat vilket är ett bevis för att elitverksamheten fungerar väl. Att vi saknade svensk deltagare i Masters och att rankingen för herrar ser mer bedrövlig ut är inget som går att beskylla SGF för. Sådant sker i cykler och vi kommer att få fler nya herrspelare på hög nivå. 

Golfen är en fantastisk miljonärsfabrik där vi medlemmar, våra klubbar och förbundet lägger tiotals miljoner varje år på att skapa nya miljonärer i form av de proffs som kommer ut och bygger en förmögenhet i sina bolag. Det är ingen kritik på något sätt. Jag är gärna med och bidrar till nya svenska framgångar även om affärsmodellen känns lite förlegad. 

Det saknas stridigheter, enigheten är hög och förbundet lär få igenom sina förslag på de få motioner som inkommit. Valen lär följa valberedningens förslag.

Breddningen där man då integrerar hickorygolf såväl som simulatorgolf är logisk precis som när man tog in footgolf för ett antal år sedan. Hickorygolf spelas precis som riktig golf, det är bara utrustningen som skall tillåtas. Att kläderna är ålderstigna indikerar att hickoryspelarna har samma inställning till mode som jag själv. 

Antalet spelade ronder under fjolåret var rekordhögt och träningstimmarna bör också ha slagit rekord då golfträning ökar hela tiden.

Allt borde då vara frid och fröjd.

Men – jag kan se tre problem att hantera framåt i tid:

1. Demokratiproblemet

Det är i första hand ett samhällsproblem och golfen är inte värre drabbat än andra organisationer men det är ett problem. Frågar man ett statistiskt urval golfare vem som är ordförande, respektive sitter i styrelsen på förbundet, i deras distrikt och på deras hemmaklubb så är det få som känner till det. 
Jag som får anses hyfsat insatt har koll på ordförande, inte styrelsen i övrigt och jag har inte en susning vem som är ordförande eller sitter i styrelsen i distriktet eller i min golfklubb. Det är inte viktigt för mig.
Jag har råkoll på vad receptionspersonal, klubbchef, pro, banchef och restaurangpersonal heter. Det är nämligen viktigt för mig. Något årsmöte går jag inte på heller. Jag tillhör den växande majoritet av golfare som ser klubben som en leverantör inom upplevelseindustrin som jag köper en tjänst av. 
Kombon av nästan obefintligt deltagande i den demokratiska rörelsen och en ökad konkurrenssituation om människors fritid är något man bör göra något åt. 

2. Bristen på engagemang

Om 98 procent av golfarna inte bryr sig om vad förbund och distrikt gör och 85 procent inte ens bryr sig om vad deras förening gör, så kommer förbundet att göra fel saker. Man kommer att göra det man tror efterfrågas snarare än det som efterfrågas. För 30 år sedan hade förbundet en viktig roll som kompetensutvecklare och utbildare. I dag har alla tillgång till all information. Jan Carlzons 35 år gamla ”riv Pyramiderna” är enda modellen för utveckling idag.

Själv är jag barnsligt förtjust i första meningen i Kinneviks årsredovisning så länge Jan Stenbeck var ordförande. Syftet med verksamheten är att berika sina ägare. Skall man hitta en modell för att utvärdera SGFs verksamhet så ser jag ökad omsättning, ökad soliditet i våra klubbar som vägen framåt. Det löser alla andra problem också. Här finns det att göra. Med nästan 500 banor som lätt kan svälja 2 MSEK per år i banförbättring för att höja kvalitet och bevara attraktionskraft så behöver golfen växa med minst en miljard per år. 

3. IT-satsningar

Jag är tveksam till de stora satsningar som görs på IT. Av ett enda skäl: När Netflix kan slå ut sina utvecklingskostnader på 200 miljoner kunder har förbundet 400. Jag ser inte att det långsiktigt går att ligga i framkant och attrahera personal när man begränsat kundmassan på det här sättet. 

Men, SGF är ett mycket välskött förbund som har ordning och reda på sin verksamhet, mycket god ekonomi, två mycket framgångsrika år bakom sig. Nytt all time high i antal golfare. Man var klok nog att tillåta privat kapital som investerar i anläggningar för över 40 år sedan. Hade jag valt att deltaga i förbundsmötet hade jag skippat söndagen, trygg i förvissningen att inget oväntat kommer att hända. 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Krönika

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Så ser golfen ut i framtiden (tror jag…)

KRÖNIKA | DAN PERSSON Det här är opinionsmaterial – åsikterna som uttrycks här står skribe…