Hem Banor & klubbar Göran Tyrsing, SGA: »Golfklubbar måste våga höja sina årsavgifter.«

Göran Tyrsing, SGA: »Golfklubbar måste våga höja sina årsavgifter.«

Om inflationen ökar, då måste även golfklubbarna våga höja sina årsavgifter.

Det menar Göran Tyrsing som är kanslichef på SGA. Han befarar att många golfklubbar har lite för dåligt självförtroende när de ska ta betalt för sin vara.

– Många golfklubbar är rädda att de ska bli av med medlemmarna när de höjer medlemsavgiften om det så bara rör sig om 100 kronor, säger Göran till Golfbranschen.se.

– Det känns som att många klubbar har lite dåligt självförtroende.

Ny spelplan

Han tror att 2023 kommer att bli en stor utmaning.

– Det kommer att bli tufft. Det låter drastiskt att säga så men vi har haft det rätt väl förspänt i ett par år nu med pandemi och många golfare. Jag ska inte säga att kostnaderna varit låga men de har väl varit på en mer rimlig nivå. Men nu kommer vi att få se en annan spelplan, det är helt klart, säger Göran Tyrsing.

– Tyvärr kommer driften av en golfbana att öka i kostnad. Vill man inte ha sämre skick på golfbanan bör man därför ta med de ökade kostnaderna i sin budget. Att klippa mer sällan sänker kostnaden men det är som att hälla sågspån i gröten för att dryga ut den på ett billigt sätt. Inget av tipsen kommer att få någon positiv effekt, tror jag.

Han menar att klubbarna måste våga kompensera för framför allt ökade kostnader för el, gödsel och drivmedel.

– Jag är verkligen ingen lyxlirare som är kaxig och som förespråkar dyra banor. Jag är tvärtom den första som vill att golfen ska vara billig. Men har vi en inflation på 10 procent i Sverige så är det ju klart att även golfen måste kunna höja sina priser.

– Jag kan bli lite förvånad när man hör från håll man inte förväntar sig att ”fasen, pengarna kommer inte att räcka, vi måste dra ner kostnaderna”. Vi måste vara de enda i samhället som tänker så.  ICA spär ju inte ut mjölken med vatten för att hamna på samma pris som förra året. De höjer med 10 procent. Men golfen verkar inte våga det och det ser jag som ett tecken på dåligt självförtroende.

Golfsveriges problem – årsmötet!

Du tror inte att golfspelarna är så priskänsliga som man befarar?

– Jag tror att alla är känsliga. Men vi har ett problem i Golfsverige och det är årsmötena. Där frågar du kunden vad kunden är beredd att betala. Det gör man inte i något annat sammanhang. Hade Volvos årsstämma bestämt vad nästa modell skulle kosta, då skulle alla vilja att den var billigare än den förra. Då hade ju Volvo sagt att de skulle gå i konkurs. Men det bryr sig inte stämman om. Lite så funkar det i golfsverige.

– I stället borde man säga, ”vi ska göra banan lika fin och tillgänglig som förra säsongen. Men som ni vet så har vi inflation i Sverige och vi har inget annat val än att täcka upp för de högre kostnaderna”. Då tror jag alla förstår det. Men ska man ligga på samma nominella tal och inflationen är 10 procent, då måste man ju göra tio procent mindre av allt. Banan kommer att bli sämre. Mindre tillgänglighet eftersom arbete måste göras manuellt i stället för maskinellt. Vi får fler angrepp. Målar man upp hela bilden så tror jag golfarna kan betala 10 procent mer. Alternativet är att betala samma som förra året och spela på en tio procent sämre bana.

Klipper sällan

Det känns som ett moment 22. Antingen höjer man priserna och då kanske en del slutar av den anledningen. Eller så behåller man samma avgift och tappar greenfee för att man presenterar en sämre bana?

– Jag tror man kan tappa medlemmar också. Jag tror inte att alla golfare är så analytiska. Lek med scenariot att banorna sköts sämre. Man klipper mer sällan och luftar och dressar inte så ofta som man borde, och därför drabbas av angrepp och svampigare greener. Då är jag rädd att x procent slutar året därpå.  Frågar man så får man svävande svar. Det beror på att man inte har samma känsla. Jag tror inte gemene golfare tycker det är kul med oklippta greener.

Är din känsla är att många klubbar kommer att försöka behålla samma nivå på årsavgiften?

– Jag vet faktiskt inte. Nu går vi in i budgettider. Sedan kommer årsmötena och det är där man bestämmer. Jag hoppas man vågar ta ut kostnaderna. Inte för att jag vill vara en lyxlirare som tycker det är häftigt med dyra golfbanor. Jag gillar familjemodellen i Sverige. Men det får inte bli billigt in absurdum. Har man absolut inte råd med ökade avgifter så är det klart att man slutar. Kostar det 6 000 att vara medlem och nästa år blir det 6 600. Jag tror inte folk slutar. Man kanske gnäller lite men jag tror inte man slutar. Det finns kanske också några som inte tycker golf är det roligaste i deras liv, de kanske tar en höjning som intäkt för att sluta. Men inte vanliga golfare. 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Nytt försök: nu lanseras Greenfee Outlet – igen!

Redan förra året skulle Greenfee Outlet lanseras i Sverige men teknikproblem satte stopp. …