Hem Utbildning En ny golfboom – hårt tryck på golfens utbildningar i höst

En ny golfboom – hårt tryck på golfens utbildningar i höst

Anna Tidén

Den gångna sommaren ville alla spela golf.

Och den här hösten vill alla jobba med och utbilda sig inom golf.

Det är följaktligen hårt tryck på höstens utbud av kurser inom golfens olika delar.

 – Ja, det är högt tryck på utbildningssidan, säger Anna Tidén som är verksamhetschef på GAF Golf Management Sverige.

– Nu finns det möjlighet och ekonomi att faktiskt satsa på utbildning. Många klubbar ser ljust på 2021 och man vill satsa på den personal man har, oavsett om det handlar om grönyta, tränare eller administration.

Till klubbchefsutbildningen kom det 43 ansökningar till 24 platser. Man tog in 26. Men valde att dra en gräns där.

– Vi kanske inte vill ta in fler för de som antas till utbildningen ska ju också ha rätt erfarenhet och rätt bakgrund. Alla har kanske inte den bottenplatta man måste ha för att gå utbildningen. Klubbchefsutbildningen är ju det fjärde steget i de administrativa utbildningarna. 

De tre första stegen heter Grundutbildningen administration (GUA), Högre utbildning administration  (HUA) samt den digitala Golf Management i hybridorganisationer.

– Så bara för att man sökt kommer man inte in. Man måste ha rätt grund att stå på, säger Anna Tidén. Men nu har vi 26 både erfarna och intressanta deltagare.

– Det har varit en gedigen urvalsprocess där vi tittat på CV, personliga brev och deras tidigare erfarenheter.

Klubbchefsutbildninge är ett samarbete mellan GAF Golf Management Sverige, PGA, SGA och med Svenska Golfförbundet som huvudman. Utbildningen genomförs i samverkan med IHM.

Men klubbchefsutbildningen är inte den enda utbildningen i höst som varit populär. Även kurser som sorterar under PGA och SGA har fyllts.

GUBB, alltså grundutbildningen för banpersonal är fulltecknad, och VUBB ­ – vidareutbildning för banpersonal – har bara ett fåtal platser kvar.

PGA:s tränarassistentutbildningen (TAU) blev så fulltecknad att den fördubblades och ges i höst i två omgångar.

GUBB och  VUBB sker i SGF:s och SGA:s regi medan TAU och HTU är PGA:s utbildningar. Klubbchefsutbildningarna är gemensam för samtliga organisationer.

– Till klubbchefsutbildningen söker sig folk som är och har varit klubbchefer, eller tränare och banchefer som vill jobba som klubbchefer. Så till dessa utbildningar rekryteras det från hela golfbranschen, men det är också några helt externa. Några av de som fått plats har varit pro´s tidigare men jobbat med annat i några år. Men nu vill man tillbaka till golfen och har då valt att kliva på klubbchefsutbildningen.

Utbildningar där GAF medverkar:

GUA

Kursen vänder sig till Dig som är ny i kansliet eller receptionen på golfklubben, samt förtroendevalda och andra professioner med intresse för golfadministration.

Idrotten Golf och föreningskunskap; Yrkesorganisationer inom golfen; Drift av anläggning; Gäst- och medlemsbemötande, Golfens IT system (GIT), Golfbanan och banskötsel, Värdskap ( GAF-SGF)

HUA

– Fortsättning på GUA – och förberedande inför Klubbchefsutbildningen.
För dig som har arbetat lite längre ute på en klubb eller har en idrottsutbildning i grunden, har vi en omtyckt utbildning vid namn ”Högre Utbildning Administration”. – Arbetsgivar- och arbetstagarfrågor
GIT statistik och analys, Golfbanan och banskötsel Q&A, Golfklubbens ekonomi och lönsamhet,Idrotten Golf, IT- säkerhet och GDPR, Ledarskap och kommunikation, Påverkan och styrning/förening och bolag, Service och bemötande, värdegrund (GAF -SGF)

GIT – 3 -steg 

Alla golfklubbar i Sverige har tillgång till Golfens IT-System, GIT. Denna utbildning innehåller grunder, fortsättning och fördjupning och ger svar på alla dina frågor om möjligheterna i GIT. Utbildningen får höga betyg i utvärderingar från deltagare.

GDPR och IT säkerhet, Bokning, Fakturering, Företagshantering, GIT Tävling, Golfbana, Min Golf, Personbild, Word och e-post, Uppdrag, Medlemstyper och Klubbgrupper. Rapporter och statistik i GIT med hjälp av Excel. Utvecklingen av GIT – online. (GAF-SGF)

Golf Management i hybridorganisationer för föreningsanställda 

(GAF-SGF- Bosön IFHS/RF SISU)

Digital utbildning med två träffar två dagar i början och slutet. Innehåller: Svensk Idrotts organisation, idrottsjuridik, ekonomi, IT-system effektiv administration, marknadsföring, ledarskap/kommunikation 

Golfens Klubbchefsutbildning

(GAF, PGA, SGA, SGF, IHM)

Omfattning: 300 timmar varav 200 timmar i kursform och 100 timmar som enskilt arbete i form av inläsning av kurslitteratur, arbetsuppgifter samt examensarbete.

Kursen är utlagd på tre kalenderår med start i oktober 2020 och avslutning mars/april 2022 med kursdagar fördelade på 9 tillfällen (3-dagarsperioder) samt en dag för diplomutdelning/examensbevis.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Utbildning

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

PGA ordnar höst-Summit: ”Vi upplever ett stort uppdämt behov att träffas”

I 21 år har PGA Sweden anordnat sin traditionsenliga Teaching Summit under vecka 10. Plats…