Hem Banor & klubbar Här är golfklubben där du får slå ut även när det är frost på golfbanan!

Här är golfklubben där du får slå ut även när det är frost på golfbanan!

Lycke Golfklubb

Inte många banor släpper ut sina medlemmar på banan när det är frost. Det är ett av spelets absoluta no-no.

Faktum är att vi bara känner till en enda golfklubb som inte har något emot det: Lycke Golfklubb som ligger inte långt från Marstrand, norr om Göteborg.

Så här skrev Lycke på Facebook i går:

Christofer Andersson, som är före detta banchef på Lycke, förklarar strategin så här:

– Vi började testa detta för några år sedan genom att låta medlemmarna använda puttinggreenen. De puttade och chippade. Vissa gånger såg vi svarta fotsteg och och det kunde vara svart där någon hade stått och puttat länge. Men – när våren kom var puttinggreenen lika fin som den övriga banan.

Christofer är till vardags course manager på Hills men har varit banchef och verksamhetsansvarig på Lycke under 9 år. Han jobbar fortfarande som konsult när det gäller banans skötsel.

Christofer Andersson.

Efter den inledande testen bestämde sig banans ägare för att tillåta spel även vid frost:

– Nu har vi spelat tre vintrar på ordinarie spelyta och vi har fortfarande inte sett någon död yta. Vi har fått något enstaka svart märke men när våren kommer igång så ser det ut som allt annat.

Men Christofer betonar att han inte propagerar för att andra klubbar ska göra som Lycke

– Det är en känslig fråga har jag märkt. Inte så lite känslig heller, säger Christofer.

– I Sverige är vi ju uppväxta med att man absolut inte får göra det och vi har ju fått en del invändningar från golfklubbar i närheten. Folk på klubbarna har undrat varför det går att spela på frost på Lycke men inte på den egna klubben. Och då rör man till det lite för dem som jobbar på bansidan och som vi presentera en fin bana.

Den liberala inställningen till frost kom efter ett möte med Dr Micah Woods som bland annat jobbat med golfbanor i Japan. Christofer var med när Micah gjorde fyra föreläsningar på olika platser i Sverige 2019.

– Han berättade att de stänger inte banorna för frost där. Det var inte ens tal om det. Man vältar som vanligt och låter spelet starta eftersom det är så svårt att få starttider i Japan. Det var första gången jag hörde att någon tillät spel på frost. Men jag har också kontakter med PGA Catalunya som arrangerade kval till Europatouren och var tvungna att preparera banan för spel när det var frost. Jag pratade med en ansvarig på banan och han sa att det inte hade resulterat i skador.

– Men – med det sagt så ska jag också säga att jag har sett skador av spel på frost. När jag började jobba med golfbanor så blev det problem när det hade spelats på frostiga greener. Men de sista tre åren på Lycke har vi inte haft några bekymmer alls. Och vi har ju tillåtit medlemmarna att till och med dra runt med vagnar på banan. Man brukar ju normalt sett ha vagnförbud men det har vi inte haft på Lycke. Inte ens vagnarna har gett permanenta skador.

Var det nervöst det första året när ni bestämde er för att testa att tillåta spel på frost?

– Ja, verkligen! Jag trodde ju att vi skulle få jätteproblem! Men det visade sig att inget hände. Och sedan testade vi ju på hela banan. Jag var väldigt spänd de första frostmorgnarna.

Kommer rädslan för frost att lätta eller är den så inbiten att den kommer att vara kvar, tror du?

– Jag tror att alla tar det säkra före det osäkra. Man tycker väl ändå att man inte tjänar några pengar så här års och då är det inte värt att riskera att man ska få skador framåt vårkanten. Jag tror många tänker så.

– Och jag vill ändå vara lite försiktig i mitt sätt att uttala mig. Jag vill inte påstå att man inte får skador. Jag har sett skador och det kan uppstå skador. Men frost är komplext. Ingen verkar kunna förklara varför man ibland får skador men ibland inte. Jag skulle kanske inte rekommendera någon annan att spela på frost för det finns ett moment av risk och osäkerhet. Men Lyckes ägare tycker det passar deras verksamhet. Och han har ju inte sett några problem hittills, så varför inte…

Ni tillåter inte frost på de andra banorna där du arbetar?

– Nej.

Utnyttjar medlemmarna på Lycke friheten?

– Absolut! De gillar detta skarpt. Men det är ju inte så speciellt kul att spela på en frostig bana, egentligen. Det rullar ju inte så bra. Som golfupplevelse är det väl inte optimalt. Jag tror att man kanske uppskattar det främst för att ens planer för resten av dagen inte rubbas. Jag tror det är det man gillar. Framför allt under helger.

– Lycke har en del bokningar under hösten och det blir lite enklare att få ut folk när man inte behöver fundera på frost. För Lyckes del passar det att ha det så här. Det passar deras sätt att hantera spel och medlemskap.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Han blir ny klubbchef och VD för Halmstad Golfklubb

I mitten av januari meddelade Halmstad Golfklubbs VD Christian Jakobsson att han efter 15 …