Hem Banor & klubbar Footgolf blir en ny gren i Svenska Golfförbundet

Footgolf blir en ny gren i Svenska Golfförbundet

De flesta golfare vet vad en ”läderwedge” är för något, även om de flesta förhoppningsvis aldrig har använt sig av den.

Men nu kommer en variant av golf där man ska använda sig av fötterna:

Svenska Golfförbundet (SGF) inkluderar som första golfförbund i världen footgolf – en hybrid mellan fotboll och golf – som en gren i sin verksamhet. Footgolf, eller fotbollsgolf, går ut på att sparka en boll från utslagsplats till hål på så få tillslag som möjligt. Spelet följer den vanliga golfens regler men med en fotboll och en större hålkopp.

– Det känns oerhört spännande att bredda vår verksamhet med den växande grenen footgolf. Det skapar en inkörsport till golfen som kan marknadsföras på nya platser och mot helt nya målgrupper. Dessutom ger det stora möjligheter för golfklubbar att utöka verksamheten och öka sina intäkter, säger SGF:s biträdande generalsekreterare Bo Bengtsson.

– Det finns naturliga synergier med ordinarie verksamhet på en golfanläggning eftersom footgolf kan utövas på befintlig golfbana av personer utan förkunskaper. Footgolf kan dessutom enkelt kombineras med vårt utbildningskoncept Golfäventyret, med sina 30-, 50- och 100-banor för juniorer, fortsätter Bo Bengtsson.

SGF har ansökt om och fått medlemskap i den internationella organisationen för footgolf, Federation for International FootGolf (FIFG), där 36 länder finns representerade. SGF tar därmed det nationella ansvaret för footgolf i Sverige och ska verka för att det byggs banor på befintliga golfanläggningar och att nationella tävlingar arrangeras, samt tillhandahålla information och regelverk.

– Som footgolfspelare och bandesigner är jag mycket glad över att SGF som första golfförbund i världen vill satsa på footgolf, säger Tommy Svensson, en av initiativtagarna till sporten i Sverige. Alla har någon gång sparkat på en boll och just detta enkla koncept gör att footgolf mycket väl kan bli en folklig breddsport. Internationellt är intresset stort och jag ser nu fram emot att vi med stöd av SGF kan vidareutveckla sporten i Sverige.

 

Fakta om footgolf

Footgolf innebär att man sparkar en fotboll från utslagsplats till hål på så få tillslag som möjligt. Spelet följer den vanliga golfens regler men med en större boll och en större hålkopp. Vattenhinder och out-of-bounds utgör normala hinder, ospelbar boll kan förekomma och pliktslag och droppning sker enligt golfens regler. Footgolf kan spelas på specialdesignade footgolfbanor men också på en traditionell golfbana.

Sporten samordnas via Federation for International FootGolf (FIFG) som har etablerat internationella regler och riktlinjer för sporten. En FIFG-godkänd footgolfbana består av 9 eller 18 hål mellan 50 och 200 meter med par 3 till 5 och hålkoppar på 53 cm i diameter.

Footgolf är en relativt ung sport och den första tävlingen enligt FIFG:s regelverk spelades år 2008. Det första världsmästerskapet anordnades 2012. Internationellt växer sporten stadigt och samtidigt blir kopplingen till den traditionella golfen allt starkare. Som exempel har PGA of America börjat marknadsföra footgolf som en inkörsport till golfen, och det amerikanska golfbaneägarförbundet NGCOA samarbetar med American FootGolf League AFGL.

I Sverige har footgolf hittills drivits av entusiaster och entreprenörer och det finns i dagsläget cirka 30 dedikerade anläggningar. Ett fåtal golfklubbar har dessutom byggt footgolfbanor på eller vid sidan av sin golfbana. Läs mer på:

 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

40 nya bostäder ska finansiera ombyggnaden av gamla golfbanan

I anslutning till Gävle Golfklubb planeras ett nytt bostadsområde med 40 bostäder i olika …