Hem Banor & klubbar Destination Uppsala stöttar storsatsning på golfevenemang i fem år

Destination Uppsala stöttar storsatsning på golfevenemang i fem år

Söderby Golfklubb

Uppsala blir värdstad för en rad golfevenemang de kommande fem åren.

Det handlar bland annat om tävlingar på SM- och EM-nivå men också elitjuniortävlingar, Senior Tour och Paragolf Tour.

Det enskilt största evenemanget är SM-veckan i Uppland 2022 som kommer att locka över 2 000 golfspelare.

Samtliga evenemang möjliggörs genom ett samarbete med Destination Uppsala.

Anna Lindström, chef Uppsala Convention Bureau.

− Vi har sedan starten av vår evenemangsatsning jobbat aktivt för att bredda Uppsalas evenemangsportfölj vad gäller aktiva föreningar och bredden av idrott. Vi fokuserar också på att värva tävlingar som arrangeras över flera år. Att Uppsala får genomföra alla dessa viktiga golftävlingar och mästerskap de kommande fem åren pekar på ett framgångsrikt arbetssätt och är resultatet av mycket vilja, säger Anna Lindström, chef Uppsala Convention Bureau på Destination Uppsala. 

Totalt handlar det om tolv golfevenemang som ska arrangeras i Uppsala under den kommande femårsperioden. Tävlingarna spänner över både bredd- och elitidrott. Tillsammans bidrar de till en jämlik evenemangssatsning med arrangemang för män och kvinnor, från ungdomar till seniorer samt paraidrottare. Ett långsiktigt värdskap ger arrangörsklubbarna möjlighet till förbättring av varje genomförande och en långsiktig måluppfyllnad.

− Det här bidrar till en positiv effekt för golfen i hela regionen, fortsätter Anna Lindström. Ett flerårigt samarbete med Svenska Golfförbundet ger arrangörsföreningarna möjlighet att växa och utvecklas i rollen som evenemangsarrangör, men också att upprätthålla golfintresset och få fler att uppmärksamma idrotten vilket förhoppningsvis också ska resultera i ett ökat antal idrottsutövare.

Mathias Resare, marknadschef Svenska Golfförbundet.

– Samarbetet med Destination Uppsala är glädjande ur flera perspektiv. Dels sportsligt men också då det finns en förhoppning att detta leder till att golfen blir bättre på att skapa publika evenemang för golfare som icke golfare. Där ser vi framemot att ta lärdom av Destination Uppsala och deras erfarenheter inom evenemangsområdet, säger Mathias Resare Marknadschef Svenska Golfförbundet.

Golfens SM-vecka i Uppland 2022 är en av de större tävlingarna. Sveriges äldsta mästerskap, SM Match, blir en del av det evenemanget.

Det är en matchspelstävling för damer och herrar som samarrangeras av GolfUppsala Söderby och Upsala GK. Övriga 13 klasser är olika ålders- och lagklasser utsprida på ett tiotal klubbar i Upplands golfdistrikt. Man uppskattar att över 2 000 golfare kommer att besöka SM-veckan.

Redan i år arrangeras två stora tävlingar: Lag-EM för pojkar på Upsala GK och en internationell proffstävling för damer som ingår i Nordic Golf Tour och Ladies European Tour Access Series – undertouren till damernas Europatour – på GolfUppsala. 

– Alla på GolfUppsala ser fram emot att tillsammans Upsala GK göra Uppsala till en golfdestination att räkna med genom att arrangera ett antal av Sveriges största och viktigaste tävlingar inom sporten de kommande fem åren, säger Jonas Ekström VD på GolfUppsala. 

– Det ska bli roligt och spännande att sätta Uppsala på golfkartan. Grädden på moset för Upsala Golfklubb blir vårt arrangörskap av Europamästerskapet för pojkar i juli 2020, säger Christer Schenholm, Klubbchef på Upsala GK. 

Golfevenemang i Uppsala år 2020–2024:

 • Lag-EM för pojkar 2020
  Upsala GK arrangerar European Boys’ Team Championship 7–11 juli. Mästerskapet har tidigare spelats på Upsala GK 1999, då med storspelare som Alexander Norén och The Open-vinnaren Francesco Molinari. Totalt medverkar 16 länder.
 • Nordic Golf Tour 2020, 2021 och 2023
  Internationell proffstävling för damer med deltagare från större delen av Europa. Tävlingen kommer att spelas på Golf Uppsala Söderby 2020–2021 och på Upsala GK 2023. Speldatum för första året blir 24–26 juli 2020. Nordic Golf Tour inkluderar många av Sveriges med lovande amatörer och kommande proffsspelare på de större tourerna.
 • Elitjuniortävling 2021
  Sveriges elitjuniorer bland killar och tjejer spelar tävling på Golf Uppsala.
 • Senior Tour 2021 och 2023
  Sveriges elitspelare i olika åldersklasser kommer att spela tävlingar på Upsala GK och Golf Uppsala.
 • Paragolf Tour 2021 och 2023
  Golf Uppsala är värd för två paragolftävlingar på den nationella touren.
 • Golfens SM-vecka 2022
  Golfens SM-vecka med över 13 klasser och 2 000 deltagare. Under SM-veckan kommer också SM Match för herrar och damer arrangeras på Golf Uppsala Söderby. SM Match är Sveriges äldsta mästerskap. Herrarna startade 1904 och tjejerna 1911. From 2020 spelas även en paragolfklass. 
 • Elitjuniortävling 2023
  Sveriges elitjuniorer bland killar och tjejer spelar tävling på Upsala GK.
 • Lag-SM 2024
  33 klubblag gör upp om SM-tecknen för herrar och damer. Tävlingen spelas vecka 29 på Upsala GK och Golf Uppsala Söderby.
Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Ökning av unga golfare trots väntat medlemstapp – 15 faktorer som kan ha påverkat positivt

Antalet pojkar upp till 21 år som spelar golf har ökat med 23 procent i år jämfört med sam…