Hem Ekonomi & affärer Benny Ahlenbäck satsar på touren med riskkapital från sportbörs

Benny Ahlenbäck satsar på touren med riskkapital från sportbörs

Benny Ahlenbäck

För att skapa bättre förutsättningar för sitt golfspel tar Benny Ahlenbäck in privatpersoner och företag att investera i hans golfverksamhet. Från den 11:e december säljs totalt 2 000 andelar för 100 kronor styck via sportbörsen tradeinsports.com. I utbyte mot de 200 000 kronor i riskkapital som Benny tar in får investerarna 35% av de prispengar som han spelar in under säsongerna 2013 och 2014.
Benny blev professionell golfspelare 2004 och vann kvalet till Nordea Tour 2005. Sedan 2006 har Benny spelat på Nordea Tour och inför säsongen 2012 fick han via kval rätten att spela tävlingar på European Challenge Tour. På grund av bland annat finansiella begränsningar kunde Benny under 2012 dock endast delta i 6 tävlingar på Challenge Touren där kostnaderna för resor och logi är höga. Istället avslutade han säsongen med att spela på Nordea Tour där Benny slutade på 20:e plats på rankingen efter att ha spelat 8 av 13 tävlingar.

[box type=”note” style=”rounded” border=”full”]Benny Ahlenbäck är en 28-årig svensk professionell golfspelare från Laholms GK. Han har i år som bäst och vid tre tillfällen placerat sig på 4:e plats på Nordea Tour, i Landskrona Masters, Nordea Tour Championship by Fredrik Jacobson och Katrineholm Open hosted by Robert Karlsson . Han slutade på 20:e plats på Nordea Tour Rankingen för säsongen 2012. Totalt under karriären har Benny 4 segrar och 8 andraplatser på 221 tävlingar.[/box] Benny Ahlenbäcks initiativ stryker trenden med idrottare som tar in riskkapital för att finansiera sina idrottsverksamheter. Under hösten 2012 har även Golfspelaren Alexander Björk från Växjö GK sålt andelar för att kunna utveckla sitt golfspel. Modellen med riskkapital lämpar sig väl för idrottsverksamhet där det kan vara svårt att hitta andra intäktskällor, till exempel sponsring, innan idrottaren eventuellt får sitt genombrott.

”Innan man etablerar sig på en internationell tour är det svårt att få prispengar och sponsorintäkter att täcka alla kostnader. Med andelsmodellen blir det blir enklare att få folk och företag att engagera sig i ett skede av karriären där man ännu inte har slagit igenom. Andelsmodellen känns schysst såtillvida att man satsar lite pengar och har bra chans att få tillbaka dem och även tjäna en slant.”

”När man spelar på Nordea Tour och även Challenge Touren så blir säsongerna ganska korta och vinteruppehållet blir ganska långt. Om investeringsintresset är stort betyder det att jag kan åka iväg och träna på vinterhalvåret och även spela viktiga tävlingar som kvalet till Europatouren”, säger Benny Ahlenbäck.

Trade in Sports VD Claes Holmström märker av det ökade intresset för riskkapital inom idrotten. Av de 7 förbund som Trade in Sports har dialog med har samtliga ställt sig positiva till alternativa finansieringsmetoder som riskkapital som ett sätt att utveckla sporten och få en mer konkurrenskraftig elit. Anledningen till att idrottare väljer riskkapitalmodellen är enligt Holmström densamma som i andra branscher, det vill säga att man ser en möjlighet att förädla kapitalet och bygga värde.

”Idrottarna ser konkurrensfördelen och möjligheten i att ta in riskkapital. Om kapitalet ger dig möjligheten att träna på heltid och vara på träningsläger under vintern samtidigt som konkurrenterna är hemma och jobbar borde det rimligtvis visa sig i resultatlistorna. För att utvecklas och kunna mäta sig med de bästa i världen måste man träna och tävla med samma förutsättningar. Givet att det är enkelt för idrottarna att genomföra kapitalanskaffningen delar de gärna med sig av framtida prispengar. Samtidigt uppskattar våra kunder möjligheten att få stödja en idrottare, samt spänningen i att följa en tävling där de själva har vinstchanser om det går bra.” säger Trade in Sports VD Claes Holmström.

 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Ekonomi & affärer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Så mycket bättre: Detta är hemligheten bakom den framgångsrika golfklubben

REPORTAGE: Nyckeln till framgång Tränarens funktion är instrumentell för golfklubbens utve…