Hem Banor & klubbar Undersökning visar: Robotklippare har flera fördelar jämfört med traditionella klippare

Undersökning visar: Robotklippare har flera fördelar jämfört med traditionella klippare

Eldrivna robotklippare har en rad fördelar framför den traditionella gräsklipparen. Det visar en tre år lång studie som Sterf genomfört på fem nordiska golfbanor och på Nibio forskningsstation i Landvik.

Syftet med undersökningen (se länk nedan) var att se vilka konsekvenser en eventuell övergång till robotklippare skulle ha.

Studien inleddes 2020 och robotklipparen som användes var en Husqvarna 550 som kördes med begränsningskabel och ett slumpmässigt styrt klippschema. (I dag har den modellen på många håll ersatts av den Ceora, som kom 2021 och är satellitstyrd.)

På Landvik kunde man konstatera att robotar och manuell klippning gav samma höga gräskvalitet på fairway men att fairways som klipptes med robot var mindre utsatta för sjukdomar. Detta tros bero på att robotklipparen daggade av gräsytan varje morgon. 

Robotklipparen gav också upphov till mindre mängd vitklöver på fairway – men desto mer vitklöver i semiruffen.

Robotklippning gav också ett finare grässtrå än manuella klippare.

Experimenten på Nibio Landvik utfördes på en 5 000 kvadratmeter stor fairway och semiruff som var sådda med olika gräsarter.

Fairwayytorna klipptes dagligen på 15 millimeter med robot och resultatet jämfördes med cylinderklippning tre gånger i veckan, även detta på 15 millimeter. Semiruffen klipptes dagligen med robot och med rotorklippare två gånger i veckan på en höjd av 35 millimeter.

Kvaliteten på turfen var hög med både rotor och robot men på krypven visade sig robotklipparen ge bättre gräskvalitet vilket kan förklaras av mindre sjukdomsfrekvens på grund av den dagliga daggborttagningen. 

Några betydande skillnader i gräskvalitet och i sjukdomar hittades. Under perioder med mycket regn och hög tillväxt i augusti och september gav roboten betydligt högre gräskvalitet på några av testbanorna.

De tillfrågade bancheferna konstaterade generellt att klippkvaliteten var mycket hög och att robotklippning var överlägsen i ruffen. 

Robotarna tog bort dagg, producerade nästan inga klipprester och tillät att man kunde allokera arbetskraft till andra uppgifter på golfbanan. 

En viktig iakttagelse som betonades var att det är viktigt att byta knivar på robotarna varannan vecka. 

Vad tycker då golfspelarna?

Tja, de brydde sig inte så mycket. Och i de fall de hade synpunkter så var de oftast positiva. Många menade att det var bra att de inte behövde vänta på att en greenkeeper skulle klippa klart innan de skulle slå. Och de blev sällan störda i svingen av en robotklippare.

Golfspelarnas intryck av robotklippt gräs var att det var tätare, mer enhetligt och med mycket lite klipprester. ”Det var samma kvalitet varje dag”, sa en av de 500 som tillfrågades.

I de fall robotarna var i vägen eller störde spelet så avhjälptes detta med hjälp av lokala regler.

Testet genomfördes med robotar som inte hade ett bestämt rörelseschema och någon kommenterade att de saknade ränder i klippmönstret på fairway.

De tillade ofta att denna nackdel kompenserades av hög kvalitet på själva klippningen.

Några golfare märkte att bollen låg högre på det mer upprätta gräset efter robotklippningen jämfört med cylinderklippta fairways.

Banorna som deltog i studien är Bærheim, Norge, Jönköping, Sverige, Hirsala, Finland

Ness, Island och Grenå, Danmark.

Här kan du ladda ned och läsa rapporten.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Klubbchef i Östergötland polisanmäld för misstänkt förskingring

En golfklubb i Östergötland skakas av oegentligheter. Klubbchefen är polisanmäld för att h…