Allt fler robotklippare rullar ut på svenska golfbanor. Nu sköter robotgräsklippare från Husqvarna klippningen av all fairway och semiruff även på Nyköping Västra. Klubbchefen Per Segerström berättar om bakgrunden till beslutet.

Inför årets säsong var Nyköpings Golfklubb tvungen att investera i nya gräsklippare för fairway och ruff eftersom de gamla var uttjänta. Efter en ekonomisk utvärdering tog man beslut om att gå över till robotklippare.

Rullade ut

Installation och förberedelser genomfördes under försäsongen och lagom till säsongsstarten den 3:e maj rullade robotarna ut.

Per Segerström, klubbchef.

– Vi har två golfbanor. Till den ena, den västra, var vi tvungna att till i år köpa eller leasa nya fairway- och ruffklippare. Det var en investering vi inte kom undan. När vi började titta på robotklippare insåg vi att de var en bättre lösning rent ekonomiskt. Därför passade det väldigt bra för oss nu att gå över till robotklippare. Det var en ”no brainer”, säger Per Segerström, klubbchef på Nyköpings Golfklubb som menar att klubben sparar tusentals liter diesel om året och dessutom väldigt många arbetstimmar.

– Nu har vi en operationell leasing på våra robotar där service, underhåll och förbrukning ingår. Traditionellt har vi jobbat med finansiell leasing där vi själva stått för service och underhåll av våra maskiner. Vi tror att det här är framtiden och för oss var det ett kanonläge nu i och med att våra gamla maskiner var uttjänta.

Den operationella leasingmodellen garanterar att klubben alltid har de senaste mjukvaru-uppgraderingarna från Husqvarna.

Hur stor blir besparingen för klubben?

– Så här tidigt i projektet är det svårt att exakt kvantifiera besparingen i kronor eller timmar. Det är framförallt drivmedelskostnad och färre mantimmar som besparingen kommer bestå i på kort sikt.

– På längre sikt kommer vi även ha betydligt lägre kostnader för övriga maskiner i form av leasing och reparationer. Detta eftersom vi kommer att ha färre maskiner och för att dessa inte kommer användas lika mycket.

Både fairway och ruff

De nya robotgräsklipparna – 16 till antalet – klipper både fairway och semiruff på västra, samt stora delar av gräsytorna runt omkring klubbhuset. De är inte bara en ekonomiskt fördelaktig lösning – även arbetsmiljön förbättras liksom spelupplevelsen. Robotklipparna är ljudlösa.

– Vi vill vara en modern anläggning i toppklass som också tänker på miljön. Robotiseringen tillsammans med Husqvarna gör att vi kan erbjuda en bättre bana och spelupplevelse, samtidigt som vi minskar vår miljöpåverkan, säger Per Segerström.

De nya robotgräsklipparna jobbar dygnet runt. Därför är fairways och ruff alltid i det närmaste perfekt och jämnt klippta.

Fina klipplinjer

– Byte till robotar passade oss perfekt och innebär så många fördelar. Utöver ekonomi och mindre klimatpåverkan så är klippresultatet med fina klipplinjer helt fantastiskt. Gräset stressas också mindre då det klipps oftare och på så sätt gödslar sig självt. Robotarna ser helt enkelt till att fairway alltid är i optimalt skick, säger Per Segerström.

Tidigare säsonger har fairway klippts ett visst antal gånger i veckan vilket medfört skillnader i kvalitet beroende på vilken dag och tid man slagit ut på banan.

En robotklippare innebär också mindre slitage på banan eftersom en robotgräsklippare väger drygt 70 kilo jämfört med en vanlig traktorgräsklippare som väger mer än ett halvt ton. •

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Så mycket bättre: Satsning på modern teknik och idrott i centrum när A6 ändrar kurs

För fyra år sedan var Niklas Eriksson på väg att inte bara byta jobb – han funderade på at…