Hem Ekonomi & affärer Finska Golfsky och Go Golf i konkurs – höga räntor och elpriset sänkte marknaden

Finska Golfsky och Go Golf i konkurs – höga räntor och elpriset sänkte marknaden

Go Golf, Go Golf Finland och Golf Sky har ansökt om konkurs. Bolaget meddelade detta på företagets  webbplats i fredags.

Där står följande att läsa:

»Bolagets styrelse har idag konstaterat att det inte längre finns några förutsättningar för att fortsätta bolagets verksamhet. På grund av detta har bolagets styrelse skickat bolagets konkursansökan till Länsi-Nylands tingsrätt.

I praktiken innebär det att Golf Sky-butiker inte kommer att öppnas de kommande dagarna. Även inomhushallarna Go Golf Lounge i Esbo och Tammerfors har stängt.

Från början av veckan utses en konkursförvaltare för bolagen som ska besluta om fortsatt verksamhet.

Av de bolag som ägs av GoGolf Oyj är Golf Holdings Finland Oy, som ansvarar för Kurk Golfs affärsverksamhet, inte försatt i konkurs.«

Go Golf har bedrivit golfutbildning och varit delägare i flera golfbanor samt drivit en stor inomhusträningshall. Golf Sky har sålt golfutrustning.

Go Golf har en längre tid haft svårt att få ekonomin att gå ihop och koncernens likvida medel har inte räckt till för att betala skulderna utan ytterligare finansiering. Fortsättningen av den finansiering som säkerställer fortsatt drift har också stått på spel.

Golf Skys butiker är nu stängda och och GoGolf Lounge stängde i fredags. En konkursförvaltare ska utses som beslutar om fortsatt verksamhet. Av de bolag som ägs av moderbolaget GoGolf Oyj är Golf Holdings Finland Oy, som ansvarar för Kurk Golfs affärsverksamhet, inte försatt i konkurs.

Förutom Kurk Golf äger GoGolf de finska banorna Hirvensalo Golf och GoGolf Isosaari. GoGolf är också den största aktieägaren i Nordsjö Golf (49 %), Peuramaa Golf (41 %) och St. Laurence Golf (10,5 %).

Dessutom har GoGolf varit hyresgäst i Vihti on the Hills by GoGolf-banor som ägs av Hill Side & Valley Oy. Enligt Hill Side & Valleys vd Ari Isokäntä kommer GoGolfs konkurs inte att påverka Hill Sides spelande under den kommande säsongen. GoGolf hade en omsättning på 25,7 miljoner euro det senaste räkenskapsåret. Konkursen är den största någonsin i den finska golfbranschen.

Bolagen har haft 120 anställda. 

I juli gick Golfskys svenska butik i Kungens kurva i konkurs. Butiken öppnade i maj 2022 vilket Golfbranschen skrev om i samband med att butiken drabbades av två inbrott redan första veckan.

GolfSky försökte manövrera sig in i utrymmet mellan marknadens off course-gigant, Dormy och on course-dominanten Golfstore.

Det drygt 3 000 kvadratmeter stora varuhuset i Kungens kurva rymde ytor avsedda för upplevelser bortom traditionell shopping, såsom testmöjligheter, simulatorgolf, servering och custom fitting. Plus ett i det närmast heltäckande utbud av utrustning.

Ägarbolaget Go Golf förberedde sig på våren 2022 på en börsnotering, men efter att Ukrainakriget bröt ut vände utvecklingen snabbt för bolaget.

Styrelseordförande Hans Weckman säger till Svenska Yle att det var många faktorer som ledde till konkursen. Vintern 2021–22 var svår för bolaget och Ukrainakriget påverkade bolaget på många sätt.

Räntor och elpriset steg vilket ledde till att finländarna hade mindre pengar att röra sig med. Enligt Weckman minskade försäljningen av golfutrustning till följd av detta.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Ekonomi & affärer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Rykten: Callaway Golf till salu – Topgolf avfärdar

Enligt den sydkoreanska nyhetsbyrån Chosun Daily överväger Topgolf Callaway Brands Corp at…