Hem Ekonomi & affärer Sternbergs prestigeprojekt: Renovera en av världens mest kända bunkrar

Sternbergs prestigeprojekt: Renovera en av världens mest kända bunkrar

Det finns många kända bunkrar runt om i världen:

Hell på St Andrews 14:e hål. Himalaya på Royal St Georges 4:e hål. Kyrkbänkarna på Oakmont. Och bunkern i sjätte hålets green på Riviera. Det finns långt fler exempel.

Mickey Mouse-bunkern på Disneys Magnolia Golf Course är kanske inte en klassiker på samma sätt som de ovanstående. Men den är ändå, tack vare sitt motiv, en av de mer kända och mest igenkända.

Nu är den helt ombyggd – med hjälp av Martin Sternbergs Capillary Concrete. Det var i slutet av augusti som Walt Disney World Golf, som drivs av Arnold Palmer, bestämde sig för att renovera Mickey Mouse-bunkern på hål 6 på Disneys Magnolia Golf Course.

– Jag var inte på plats under själva arbetet, men en hel del innan projektet drogs igång, säger Martin.
– Man kan inte överskatta denna bunkers status här i Orlando. Eftersom jag bott här halva året i över trettio år är det en otrolig ära att få ha gjort just denna bunker! Det är lite som att ha fått bygga om Kopparmärra för en Göteborgare…
– Anledningen till att jag missade själva installationen var att jag var på en bana i Georgia och installerade där. En dröm för mig som greenkeeper det också men jag kan inte berätta så mycket mer om det tyvärr då de har sådana bestämmelser.

Ombyggnaden av Mickey Mouse-bunkern gjordes när banan var stängd för luftning. Bunkern har byggts om flera gånger, senast 2013.

Den traditionella metoden för bunkerkonstruktion har sina brister och kan kräva regelbundna ombyggnader. Den kan leda till att bunkern förlorar sin form och att sanden sjunker ihop på grund av erosionen i botten av bunkern som en följd av regn – trots dränering.  Det ökar frekvensen av underhåll och de kumulativa kostnaderna för bunkerhanteringen.

– I år valde vi att en initialt dyrare men på sikt överlägsen bunkerkonstruktion för Mickey Mouse-bunker med Capillary Concrete. Att investera i och bättre skydda denna viktiga och ikoniska bunker under de närmaste åren, skriver golfklubben på sin hemsida.

Kapillärbetong innehåller tillräckligt stora porer i basmaterialet för att möjliggöra fördröjd dränering av överskott av vatten från bunkerna genom betongen till dräneringen och förhindrar sandmigration i och genom betongen. Polymerer i betongbindemedlet skapar mikroskopiska anslutningar för att möjliggöra att fukt returneras till sanden via kapillärverkan, mot tyngdkraften, uppåt genom betongen under torra perioder. Detta bibehåller sandförhållanden som är idealisk samtidigt som bunkerns livslängd förbättras jämfört med traditionella byggnadsmetoder.

Vid ombyggnaden gick man grundligt tillväga. Man grävde sig djupt ned och Mickey Mouse-formen fick sedan återskapas på nytt – den skulpterades i marken och en ny dränering lades i bunkerytan. När dräneringen var på plats hälldes ett två tums djupskikt av Capillary Concrete i bunkern och rullades jämnt på bunkerytan. Betongen fick sedan stelna i 6 timmar och inspekterades därefter för kvalitetssäkring. När betongen hade brunnit placerades ett nytt lager av ny sand i bunkern.

– Mickey Mouse bunker ser nu bättre ut än någonsin och kommer att hålla i många år framöver!

Walt Disney kommer också att göra nya Mickey Mouse-formade bunkrar med Capillary Concrete på Disney’s Palm, Disney’s Lake Buena Vista och Disney’s Oak Trail i framtiden.

Martin Sternberg:

– Vi har haft en enorm utveckling för vår svenska produkt Capillary Concrete och just nu installerar vi på över 25 stora projekt här i USA. Vi växer i hela världen. Jag kom just från Sentosa GC i Singapore, Hong Kong Jockey Club och Bangkok. Det finns otroliga banor i världen och att få jobba på dessa är en ära verkligen.

 

 

Så gick ombyggnaden till:
Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Ekonomi & affärer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Nytt försök: nu lanseras Greenfee Outlet – igen!

Redan förra året skulle Greenfee Outlet lanseras i Sverige men teknikproblem satte stopp. …