Hem Banor & klubbar Johan Benestam ska göra Trelleborg till Sveriges bästa linksbana

Johan Benestam ska göra Trelleborg till Sveriges bästa linksbana

Trelleborgs GK är kanske ingen bana som svenska golfare har åkt längre omvägar för att spela.

Det ska bli ändring på det nu:

– Om man är ute på en golftripp för att spela banorna på Näset, då ska ett stopp i Trelleborg bli en naturlig del av det. Men vi är inte där förrän om tio år, kanske, säger Johan Benestam, banarkitekten som anlitats för att få Trelleborg att lyfta, både på rankinglistor och i folks medvetande.

Arbetet inleddes i måndags. När det slutar vet ingen.

– Vår vison är att bli Sveriges bästa links – men det är en långsiktig vision. Den är så långsiktig att vi inte har satt ett slutdatum, säger Lars Licke som är ordförande i klubben.

Beslutet att höja ambitionen klubbades 2016:

– Vi vet ju att det är hård konkurrens från Falsterbo, bland annat. Men vi har ett ganska unikt läge i Golfsverige och målet är att bli mer linksinspirerade. Vi har redan ändrat klippkonturer enligt Johan Benestams instruktioner. Jag har fullt förtroende för honom, han gör ett bra jobb, säger Lars Licke.

Lars Licke, ordförande Trelleborgs GK.

– För att förstärka linksdragen ska vi i höst ta bort växter som inte tillhör den naturliga faunan här. Bakom nian ska vi plantera strandråg. Där växer i dag ölandstok. Vi gör det som ett test och fungerar det så är planen att plantera mer strandråg och få bort annan invertiv växtlighet. Vi satte havtorn tidigare, som ett siktmärke från ettans tee, och det tog sig lite väl bra. Så nu gnälls det på det. Men vi har sagt att vi ska klippa upp luckor.

Johan Benestam har gjort en Masterplan för banan men hur fort förändringarna realiseras beror på om klubben får sälja tomter intill banan. Detaljplannen har överklagats fyra gånger och ligger nu hos Länsrätten. Om Länsrätten väljer att inte ta upp ärendet, då kan ärendet inte överklagas mer.

– Vi hoppas att vi kan få in lite kapital den vägen och jag bedömer utsikterna som ganska goda. Om fyra månader vet vi mer. Skulle beslutet gå emot oss så får vi avvakta och vänta. Då får vi ta det pö om pö.

Med tanke på banans läge vid havet och den potential detta innebär, är Trelleborg märkligt förbisedd. För många år sedan rankades den en gång som en av Sveriges 50 bästa banor men ”sedan blev det för svårt”, som Lars Licke uttrycker det.

Även greenfeespelare har åkt till andra banor. Särskilt gäller det damer.

– Vi fått kritik för att banan är för svår från damtee. Vi märker det bland annat på att vi  sällan får busslaster från andra klubbar. Våra egna damer har också haft synpunkter på hur banan borde förändras. Och vi är lyhörda, vi är med i 50/50-visionen och anser att tjejerna ska kunna spela på lika villkor.

Johan Benestam, banarkitekt.

Johan Benestam:

– De förlorar helt klart intäkter par 3-hålen som är för svåra, särskilt från damtee. Och vill inte damer komma och spela banan, då försvinner herrarna också. Så vi börjar med att titta över dem.

– Annars har de ett fantastiskt läge – man ser havet från alla hål. Min målsättning är att Trelleborg ska bli ett obligatoriskt stopp för alla som reser till Skåne och spelar golf. Banans läge är sjukt bra. Det är nästan löjligt att den inte är mer välkänd. Men visst, den har några svaga hål som vi måste få bort. Trelleborg har väl inte haft så bra klang och turfkvaliteten har varit sådär.

De första nio hålen på banan anlades 1963. Ytterligare nio byggdes 1965. Banan är byggd på gammal betesmark som inte dög till odla på. En meter under jorden ligger ett lager flinta.

– När banan skulle öppnas 1963 var alla 80 medlemmarna ute och plockade sten innan fairway skulle sås. Ungdomar fick en krona spannen, berättar Lars Licke.

– Egentligen har väl inget hänt med banan under klubbens 50 år. Chamberlain gjorde ett nytt par 4 men det ska vi bygga om till ett par 5-hål i stället. Generellt handlar det om att förbättra spelstrategin. Greenerna kommer inte att bli särskilt undulerade. Banan är extremt vindutsatt, det finns absolut inget som skyddar. Så det kan bli en intressant resa…

Hittills har man förändrat klippkonturerna och börjat bygga om hål 10. Nästa projekt blir hål 7, som ska ändras för att undvika att bollar hamnar på de tomter man hoppas få sälja. Och förändringarna kommer att fortsätta under en 10-årsperiod.

Hål 10 kommer att bli banans signaturhål.

– Men får vi igenom detaljplanen kommer vi att kunna göra större investeringarna på kortare sikt, säger Johan Benestam.

– Det finns ett problem i området. Platsen banan ligger på heter Stavstens Udde… så det hörs ju på namnet… Det är inte ren sand utan ett tunt jordlager, tång och sten. Som det ofta ser ut vid havet. På så sätt är det lite knepigt. Och så omgärdas banan av restriktioner eftersom det är ett marint reservat.

Bland annat finns här Sveriges största bestånd av praktnejlika, vilket gör att klubben får vara försiktig. Man får inte röra något vid strandlinjen. Och den närmar sig på grund av stranderosionen men en vall ska byggas en kilometer ut i havet som ska göra att erosionen minskar.

Tian kommer att bli ett signaturhål för banan, tror Johan:

– Greenen ligger fyra meter från havet. jag tror inte det finns någon green i Sverige som ligger närmare havskanten. Hålet kommer att få nya bunkrar. Psykologiskt kommer hålet att bli enklare men inte speltekniskt. Med den sydvästliga vinden är det inte jättelätt.

I sin Masterplan Johan påtalar också vikten av att bygga en bana som är lätt att sköta:

– Skötseln negligeras ofta. Alla klubbar kan inte ha så många gubbar som behövs, det är bara ett fåtal förunnat. Trelleborg har 2,5 heltidsanställda på banan. Många tror sig ha råd men efter något år funkar det inte och då har man byggt något man inte skulle bygga.

Lars Licke:

– Vi har ett antal bunkrar där stenen ideligen kryper upp. I dessa ska vi testa att lägga capillary concrete. Och fungerar det bra så fortsätter vi med resten av bunkrarna.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

SGF i nytt samarbete med WWF – ska »göra golfen vildare«

Världsnaturfonden (WWF) och Svenska Golfförbundet (SGF) lanserar i dag ett nytt samarbete …