Hem Banor & klubbar Skador för miljoner på golfbanan: »Det är katastrof – men inte helt kört«

Skador för miljoner på golfbanan: »Det är katastrof – men inte helt kört«

Trelleborgs Golfklubb

Stormen Babet fick stora konsekvenser för den sydskånska kusten. Värst drabbad av alla golfbanor var Trelleborgs Golfklubb.

– Det är katastrof – men det är inte helt kört, säger klubbens banchef Lars Knuda Knutson.

Han ägnar fortfarande dagarna åt att återställa banan efter den förödelse som stormen lämnade efter sig.

– Jag har varit ledig en enda dag på 24 dagar, säger Knuda till Golfbranschen. Jag var ute på banan nu under helgen och satte pumpar och till i dag hade det sjunkit 30 centimeter. När det var som värst var det hav upp till landsvägen, 350 meter från den vanliga strandlinjen.

Lars ”Knuda” Knutson Lydinge Resort
Lars ”Knuda” Knutson.

Havsnivån var 1,71 meter över det normala under stormen och vågorna var 2,5 meter höga. 

– De slog in över hela kusten och eftersom vi har några fairways som ligger lägre än havsnivån så blev det en stor sjö. Men det värsta var att det höga vattenståndet gjorde att vågorna drog med sig en massa annan skit in också – stora stenar, tång och annan bråte.

Enligt Knuda handlar det om tusentals ton. Och han vet inte hur mycket stormen har kostat klubben hittills.

– Det handlar om miljontals kronor…. Du har ju sett bilderna.

Ja, man ser ju att det spolats upp stora mängder sten. Ligger dessa inne på själva banan? Och hur får ni undan den?

– Ja, de ligger ute på banan. Vi har tre grävmaskiner: Jönssons Gräv, Trelle Gräv och så Henrik Hansson som gör finliret med sin lilla maskin. De började längst bort på banan, närmast Trelleborg, och sedan gick de rakt väster ut till andra änden av banan och skrapar så mycket de kan. Tången kan de ju inte komma åt helt och hållet eftersom jag inte fått bort allt vatten ännu. Men det har ju sjunkit 30 cm i helgen.

Trelleborgs Golfklubb

Skadas inte banan när man hyvlar bort stenen?

– Jo, det får ju vara lite huvud på grabbarna som kör. Men hundraprocentig är det ju aldrig. Så det kommer att gå åt mycket mulldress och gräsfrö framåt vårkanten. Har vi fått bort allt innan vintern så kan vi kanske åka ut med en såmaskin. Så det kommer att bli golfbana av det här igen. 

Banan har varit helt stängd sedan stormen men Knuda hoppas att några hål ska kunna vara spelbara inom kort.

– Hål 1 till 9 ska vi försöka öppna, kanske om tio dagar eller tre veckor. Vi vet inte. Men de värst drabbade hålen, 15, 16, 17, 18 och 1, de öppnar inte förrän till våren. Vi måste gräva ur alla bunkrar och ta bort skiten och därefter fylla på med ny sand. Det gör vi till våren. 

– Det är väldigt mycket efterarbete. Att få ut tång, sand och sten är en sak men innan vi tar tången måste vi bli av med vattnet. Mot slutet av veckan kan de kanske larva in på fairway och ta tången. Då har den legat där i nästan fyra veckor. Vi kommer att behöva hjälpså. Jag ser där vi fått bort tången att gräset är gult men i det gula ser jag att det finns liv. Hade det varit på Flommen-sidan hade det varit värre för där är det mer sälta i vattnet. Men här är det bräckt. 

Har du varit med om något liknande någon gång?

– Nej, inte. På Ljunghusen hade vi en gång vatten nästan ända inne i klubbhuset men det klarade sig. Det som var annorlunda den här gången var att vinden kom från ost.

Det handlar inte bara om att återställa banan i spelbart skick utan också om att försöka reducera riskerna för att något liknande ska hända igen.

– Vi har en pumpstation som kommunen installerade för några år sedan. Den drivs med ström från bevattningspumphuset. Men i och med att jag hade en halvmeter vatten i pumphuset så brann matarkabeln. Då fanns det ingen ström ut till slussarna som kommunen byggde. Så det är en anledning till förödelsen. Att det saknades ström till pumparna. Och jag har fortfarande inte ström där ute. Vi diskuterar vems ansvaret egentligen är.

Hur ska ni skydda er?

– Bra fråga. Vi får väl lägga sten för att förhindra erosionen. Men att havet är så högt kan vi inte göra något åt. Men vi får se till att vi har en garanti på att de här slussarna på 17:e tee, funkar. De som kommunen installerade.  

Hur mycket har skadorna kostat?

– Jag vet inte. Det handlar om miljoner. 

Det handlar ju om uteblivna inkomster också.

–  Så är det ju. Samtidigt ska vi visa för medlemmar och övriga golfsverige att vi klarar detta. Vi kämpar på. Det som är intressant är ju att ingen av grannklubbarna hört av sig och erbjudit någon hjälp. Inte ett ljud. Det tycker jag är dåligt, om jag ska vara helt ärlig. ”Behöver du en extra pump, vill du låna?” ”Jag har en hjullastare, vill du låna?” Men inte ett ljud. •

    Tipsa oss!

    Har du ett nyhetstips eller något annat intressant du vill berätta för golfbranschen?
    Använd formuläret nedan. Tack på förhand!

    Läs fler relaterade artiklar
    Ladda fler i Banor & klubbar

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    Kolla också

    Bygger kullar på banan – ökar säkerheten och ger klubben inkomster

    Surahammars Golfklubb satsar på att höja säkerheten på banan – och samtidigt får man en me…