Hem Banor & klubbar Pay-and-playbanans lyft: ”Kommer bli som Omberg och Vesterby” 

Pay-and-playbanans lyft: ”Kommer bli som Omberg och Vesterby” 

Anna och Nick Potter med arkitekten Johan Benestam.

Det är i Eskilstuna det händer, tydligen.

I höstas gav medlemmarna i Eskilstuna Golfklubb klartecken för att investera 36 miljoner i 12 nya hål, ny drivingrange, ny verkstad och nytt klubbhus.

Men det är inte den enda anläggningen i den trakten som är föremål för en storsatsning. Nu ska även Strand, belägen mellan Eskilstuna och Strängnäs,  genomgå en ordentlig förvandling. 

Hål 15 var det första hålet som gjordes om.
Helt ny bana

Uppdraget har gått till Johan Benestam. Han har tagit fram en Masterplan och satt igång arbetet med att förverkliga den.

– Visionen är att förbättra hela banan – alla greenområden och alla bunkrar ska byggas om i den takt de har råd, säger Johan Benestam.  Så om fem, sex år kommer banan att vara helt omgjord.

Banan har stor potential med sitt vackra läge vid Mälaren, menar Johan:

– Landskapet är otroligt vackert med sina ekbackar och gamla ekar. Här finns många intressanta höjdskillnader vilket hjälper till att skapa en riktigt fin golfupplevelse. Det är ett kul projekt: Vi ska ta det från en relativt låg nivå till något som ska hamna i närheten av Vesterby och Omberg vad gäller stil och kvalitet.

Pay & play

Strand Golf öppnade 1999 som en pay & play-bana. Banan ritades av markägaren, Clas Söderberg, och klubbens pro, Janne Kjellwall.

Från början bestod den av nio hål men byggdes ut till 18 hål efter några år.  Clas har under åren fungerat som banans greenkeeper men 2017 överlät han verksamheten på sin dotter, Anna och hennes man, Nick Potter.

Även Clas söner är delägare i anläggningen men passande nog så driver de verksamhet inom maskinentreprenad vilket förstås utnyttjas när golfbanan nu ska byggas om.

  Sönerna hjälper till i mån av tid, säger Johan. Vi har inte 50 miljoner i budget, och ingen mark att sälja av. Det är den krassa verkligheten man har att förhålla sig till. Men det är ett stimulerande projekt för de har ett sådant driv att lyckas. Det känns lite som Omberg när de startade. De började i liten skala, sedan har de byggt ut efter hand… så det kan bli ett mini-Omberg, fast nära Stockholm, säger Johan som också gör en stilmässig jämförelse med Vesterby.

Nick Potter och Johan Benestam.

Johan blev kontaktad av Nick Potter 2017. Nick var på jakt efter en bra arkitekt och spelade lite olika banor för att hitta någon med rätt känsla. Den hittade han på Drottningholm, Vesterby och Köping.

Betagen

– Jag blev helt betagen i hans design, säger Nick. Det var därför vi kontaktade Johan.

Affärsidén är att erbjuda en så pass bra bana att man kan locka övernattande gäster till hotellverksamheten. När Anna och Nick tog över Strand sålde man några hundra golfpaket om året men 2019 var den siffran uppe i 1 200 golfpaket. 

– Så det har vuxit men vi har en lång väg att vandra, säger Nick.

Som ett led i en strävan efter att lyfta banans kvalitet har man också anställt Joakim Thorberg som Course Manager. 

Joakim har arbetat i åtta år på Kallfors.

– Med Joakims kunskap kommer vi att kunna ta Strand till en ny nivå och hans erfarenhet av nybyggnation och “grow in” kommer vara extremt värdefulla för Strand när vi arbetar med renoveringen av golfbanan.

Hamnade i Sverige

Nick, som är före detta australisk fotbollsspelare och har en examen i Sports Business Management, träffade Anna på en resa till alperna. De bodde i Australien några år innan de slog sig ned i Sverige. 

Under åren i Australien spelade han golf ett par gånger om året men nu beskriver han sig som en golffanatiker.

I´m pretty into it now… jag har spelat en massa olika banor. Jag försöker spela en ny bana i veckan, och har läst många böcker om bandesign. Och jag har besökt många banor i Australien för att höra hur de gjort när de renoverat.

Det är en rejäl satsning ni gör?

– Exakt! Vi har 18 rum på hotellet och där kan vi ha konferenser och bröllop under sommaren, och så driver vi restaurangen. Så vi har business även vid sidan av golfen. Men golfbanan är själva hjärtat i verksamheten. Det var därför vi kände att vi skulle hitta en arkitekt som förstod vår vision och som även hade ett bra rykte.

Vad var det med banan som ni inte var nöjda med?

– Banan ligger i ett väldigt vackert område, vid Mälaren. Några tees är upphöjda så det finns vackra vyer. Men greenområdena var lite platta och tråkiga. Vi ville ha mer ”Johan style”, böljande och upphöjda greener med med run-in-areas och run-off areas. Vi ville skapa mer spänning runt greenerna. Det gör spelet både roligare och mer utmanande.

Hur förändras banan?

– Vi ska inte göra banan längre än den är för att göra den svårare. Vi gör den mer teknisk med Johans design. Faktum, är att banan kommer att bli ett par hundra meter kortare men greenerna kommer att bli lite större, 550 kvadratmeter i snitt.

– Vi vill satsa på golfpaketmarknaden och vill att våra gäster ska kunna träffa green och få bollen att stanna. Och det gör den på de nya krypvensgreenerna. Golf ska vara en utmaning men det ska också vara roligt, och det är inte så kul att åka hem med 20 poäng i scorekortet efter en femtimmarsrunda.

Ny damm på hål 15.

Nick berättar att han velat ta fram den unika karaktären hos hålen så att den som spelar ska kunna ha ett klart minne av varje hål efter rundan. Men uppdraget har också handlat om att förstärka landskapets skönhet och de vackra vyerna. 

Flyter ihop

– Jag gillar inte när man har svårt att minnas de enskilda hålen efter rundan, när allt bara flyter ihop. 

Hittills har man byggt om en green, den 15:e, och tre till ska byggas om innan banan öppnar i vår: 2, 4 och 5.

– Om fem, sex år är banan helt omgjord. Det kommer att vara som en helt ny bana. Det svåra är logistiken – att kunna ha 18 hål öppna samtidigt som vi förbättrar banan. Det kommer att bli något extra hål här och var under tiden.

Mellan hålen vajar vackra rödsvingelruffar, (om sommaren alltså…)

Johan beskriver banan som mötte honom som ”en bättre p&p-play bana omgiven av en fantastisk svingelruff”. Även fairways är sådda med rödsvingel. Greenerna är vitgröe som ska ersättas med krypven.

– Stilmässigt så blir det någon form av inlandslinks, säger Johan gärna liknar de nya greenområdena som en mix mellan Vesterbys och Valldas.

– Men det blir inte så stora bunkrar som på Vallda. Skötselbudgeten är viktig, det får inte dra i väg för mycket.

Mark under arbete

Detta händer i vinter på Strand Golf:

[toggle title=”Hål 2″ type=”close”]Kommer att bli ett fantastiskt kort par 4-hål med en upphöjd green, med fantastisk utsikt över Mälaren på ena sidan och gårdsbyggnaderna på Strand på andra sidan. Här får du välja om du ska ta en risk och försöka slå över bunkrarna för kortare inspel eller lägga dig framför bunkrarna med ett längre inspel. (Klicka på bilden om du vill se den i större format.) [/toggle]

[toggle title=”Hål 4″ type=”close”]Hålet kommer att behålla mycket av sin charm och vara ett dog-leg höger även i fortsättningen. Greenen kommer att flyttas bakåt (närmare tee) 30 meter för att solljuset ska nå green samt för att behålla säkerheten mellan green och tee på hål nr 5. Detta kommer att balanseras genom att utslagsplatsen flyttas bak cirka 30 meter. Den upphöjda utslagsplatsen kommer att ge en fantastisk utsikt över hålet. Gallring av skogen runt greenområdet kommer att förbättra växtligheten och minska vinterskadorna.[/toggle]

[toggle title=”Hål 5″ type=”close”]Banans femte hål  kommer att bli två: Ett par 4- och ett par 3-hål. Det första hålet med par 4 kommer att bli klart denna vinter och det andra hålet med par 3 kommer att bli klart 2021. Nya hål 5 kommer att bli ett kort par 4-hål på cirka 295 meter från gul och 245 från röd.

Högsta punkten

Den nya greenen kommer ligga på den högsta punkten i mitten av den nuvarande fariway på hål 5, även detta hål kommer få en fantastisk utsikt över Mälaren. Green kommer att skyddas av en stor bunker på vänster sidan och två fairwaybunkers som kommer att kräva ett väl genomtänkt utslag. [/toggle]

[toggle title=”Hål 15″ type=”close”]Hålet byggdes om denna säsong men har växt in fint och kommer att öppnas för spel 2020. Det kommer så klart att ta tid för gräset att mogna ordentligt på alla områden kring green men det är en stor förbättring av golfbanan inför nästa säsong och ett nytt roligt par 3 att spela. (Klicka på bilden om du vill se den i större format.)[/toggle]

 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Herrar och damer tävlar tillsammans i PGA of Sweden Championship 2025 på Landeryd

Svenska PGA introducerar ett helt nytt tävlingsformat på de svenska proffstourerna för her…