Hem Marknad & media Jens Lind om nya Sven Tumba-dokumentären: ”Aldrig kommit över en liknande filmskatt!”

Jens Lind om nya Sven Tumba-dokumentären: ”Aldrig kommit över en liknande filmskatt!”

Mona Nessim och Sven Tumba

Sven Tumba är en av Sveriges största idrottsmän genom tiderna. Inte minst anses han vara väldigt viktig för golfens utveckling och popularisering i Sverige.

Nu har Jens Lind gjort en dokumentär den gränslöse entreprenören som var landslagsman i ishockey, fotboll och – golf!

Så här beskrivs innehållet i de två delarna som sänds i april:

”Hans karisma fick allt från ståplatspubliken till kungahuset att smälta. På sin tid var han ett fenomen fullt i klass med vår tids Zlatan. Gränslösheten skulle följa honom i kärlek, sport och affärer. I centrum står Sven och hans fru Mona. Med ett unikt arkivmaterial blir filmen en resa över hela 1900-talet där två helt olika släkter strålar samman. Familjen Johansson, senare Tumba, har rötter i svältens och depressionens Berlin. Mona Nessims familj tillhör Stockholms societet med stor våning på Östermalm och landställe i Saltsjöbaden. Mona och Svens romans är en chock för hennes föräldrar som tycker att en idrottsstjärna inte är fin nog för familjen Nessim.”

En svunnen tid blev levande

Jens Lind hade ett ovanligt spännande och rikt material att arbeta med:

– Jag fick många lådor med osorterat material från familjen Tumba och Monas familj Nessim. Ju mer jag lärde mig om Sven och Monas liv desto mer uppslukad blev jag av deras familjehistorier. Särskilt filmerna som ingen hade sett på mer än 50 år gjorde ett stort intryck på mig. Jag har spenderat mycket tid i filmarkivet men jag har aldrig kommit över en liknande skatt! Det gjorde att en svunnen tid kunde komma till liv, säger han.

Det första avsnittet heter Idolen och avhandlar Sven Tumbas tidiga år och hans möte med Mona Nessim. I avsnittet medverkar Sven Tumba, Mona Tumba, prinsessan Birgitta, Tumbas syster Ingalill Gyse, landslagsspelarna Kurt Thulin och Ulf Sterner samt sportjournalisten Tommy Engstrand.

Trasslig barndom

Tumba var sin tids bäste hockeyspelare samtidigt som han vann SM-guld i fotboll, sjöng i folkparker, hade radioprogram, och blev snudd på en del av kungahuset när han hade en romans med prinsessan Birgitta. Berättelsen om denne osannolike idrottskonstnär tar avstamp i en barndom med trassliga familjeband och hemligheter som aldrig fick yppas. I centrum för berättelsen står Sven och hans fru Mona och deras dryg 50-årig kärlekshistoria. Det är en skakig, omtumlande livsresa med kriser och hisnande äventyr. Med ett unikt arkivmaterial blir filmen en resa över hela 1900-talet där två helt olika släkter strålar samman. Familjen Johansson, senare Tumba, har rötter i svältens och depressionens Berlin.

Mona Nessims familj tillhör Stockholms societet med stor våning på Östermalm och landställe i Saltsjöbaden. Mona och Svens kärlekshistoria är en chock för hennes föräldrar som tycker att en idrottsstjärna inte är fin nog för familjen Nessim.

Utan skygglappar

– Jag trodde att det skulle vara någorlunda lätt att göra en film om två så kända och omskrivna personer som Sven och Mona Tumba. Men det tog ett tag att lära känna livet bakom rubrikerna. Familj och vänner har på ett öppet och osminkat sätt hjälpt mig att beskriva Sven Tumbas komplexa liv. Mona har utan skygglappar berättat om Nenne, hennes livs kärlek, som många gånger inte var lätt att leva med.

Det andra avsnittet heter ”Du kan inte ändra en människa”. Här står Sven Tumba på toppen av sin karriär. Han har som förste svensk provspelat i NHL och vunnit VM-guld i ishockey tre gånger.  Dessutom har han lyckats gifta sig med Mona Nessim, trots hennes föräldrars starka motstånd.

I denna släktsaga hamnar Mona mitt emellan de två viktigaste männen i sitt liv, Tumba och hennes egen pappa Nils. Den senare är en globetrotter och framgångsrik affärsman. Sven är entreprenören med tusen spretande idéer. I pressen beskrivs han som miljonär, men i verkligheten har Mona ofta inte pengar att köpa mat till barnen. Familjen Tumba lever i ett ekonomiskt gungfly och saker blir inte bättre av Svens många kvinnoaffärer. Mona tar ett tag jobb som städerska för att betala räkningarna.

Familjetragedi

Hon blir sedan teve-stjärna på egen hand med hälsa och bantning som specialitet. Hennes framgångar förmörkas av en familjetragedi som aldrig lämnar henne. Efter tidernas mest framgångsrika ishockeykarriär blir Tumba landslagsspelare i golf och lyckas få hundratusentals svenskar intresserat av spelet som tidigare sågs som en snobbsport. Tumba blir den förste som får bygga en golfbana i det kommunistiska Sovjetunionen. Han drömmer om att bli en del av världspolitiken och bjuder in presidenterna i Sovjet och USA till möte på hans bana i Moskva. Hans idéer är gränslösa, hans ekonomiska misstag likaså.

I det andra avsnittet medverkar bland andra Tumbas söner Pigge, Johan, Stefan och Daniel Tumba, svärdotter Malin Tumba, affärskompanjonen Bitte Henriksson, vännerna Kajsa och Leif Magnusson, prinsessan Birgitta, golflegenderna Jack Nicklaus och Arnold Palmer, golfproffset Jesper Parnevik, Tumbas syster Ingalill Gyse, landslagsspelarna Kurt Thulin och Ulf Sterner och sportjournalisten Tommy Engstrand.

Fakta: Tumba – en släktsaga

Ny svensk dokumentärserie av Jens Lind (2 x 58 min)
Sön 18 april – Boxpublicering i SVT Play

Tor 22 april kl 20:00 I SVT1 – del 1: Idolen

Tor 29 april kl 20:00 i SVT1 – del 2: ”Du kan inte ändra en människa”

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Marknad & media

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Patrick Ekwall lär sig spela golf för ett högre syfte: »Det ska gå – på något vis«

– Oj, oj, oj, det här kommer att ta evigheter, säger Patrick Ekvall och slår sig ned vid e…