Hem Ekonomi & affärer Mikael Gyllenhammar bygger golfbana med Jack Nicklaus i St. Petersburg

Mikael Gyllenhammar bygger golfbana med Jack Nicklaus i St. Petersburg

Göteborgsföretaget Golf Engineers har fått ett prestigefullt internationellt uppdrag:

Att projektleda etableringen av en högklassig resort-anläggning vid den ryska tsarfamiljens före detta semesterresidens Tsarskoye Selo.

Här planeras golfbanor, villor, lägenheter samt ett 5-stjärnigt hotell. Golfbanearkitekten Johan Henrikson har tagit fram en grundläggande layout för den första golfbanan. För den slutliga designen har man tillsammans med investerarna valt amerikanen Jack Nicklaus.

Budgeten?

139 miljoner!

Mikael Gyllenhammar
Mikael Gyllenhammar

– Detta uppdrag ligger helt i linje med vår ambition att arbeta mer internationellt, säger Mikael Gyllenhammar, VD för Golf Engineers AB. I Ryssland finns en enorm potential för golfen. St. Petersburg med sina fem miljoner invånare har i dag bara en sexhåls-bana. Tre nya banor är på gång.

Uppdraget i St. Petersburg omfattar ledning och kontroll av design- och anläggningsarbeten samt driftsättning av den första golfbanan. Beställare är irländska fastighetsbolaget Treasury Holdings. Golf Engineers har arbetat med projektet sedan 2005, bland annat med att informera de ryska myndigheterna om golf, och skapa förtroende för projektet. Det har handlat om att lyssna, få förståelse för områdets betydelse och vad man måste ta hänsyn till.

 

Johan Henriksson
Johan Henriksson

– Området är kulturhistoriskt fantastiskt och det hela kan jämföras med att få bygga en golfbana intill Drottningholmsparken, säger golfbanearkitekten Johan Henrikson.

– Området är dock lite förfallet genom eftersatt skötsel sedan 1930-talet.

Johan tycker att det skall bli intressant att arbeta med Jack Nicklaus designteam. De har designat sex banor som rankas bland de 100 bästa i USA. Samtidigt tror han att vi svenskar är mer lyhörda och förstående för ryssarnas önskemål så ett samarbete gynnar båda parterna.
Tsarskoye Selo ligger ca 25 km söder om St. Petersburg och var den ryska tsarfamiljens ommarresidens. Området består av ett antal slott, paviljonger, orangerier, parker och rädgårdar. Mest känt är det stora Katerinapalatset – ett barockslott byggt 1744-1756.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Ekonomi & affärer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Digital workshop: Så ökar ni golfklubbens intäkter!

Den här workshopen går igenom saker som alla styrelsemedlemmar i en golfklubb bör känna ti…