Hem Banor & klubbar Göran Tyrsing lämnar Ringenäs – går till SGA

Göran Tyrsing lämnar Ringenäs – går till SGA

Göran Tyrsing lämnar Ringenäs och blir kanslichef för SGA – Swedish Greenkeepers Association.

Göran Tyrsing kom till Ringenäs som pro och blev 2006 delägare i anläggningen. Det var han fram till för ett år sedan då han sålde sin andel. Samtidigt klev han av som VD och övergick till att vara marknads- och försäljningschef.

– Egentligen hade jag planer på att lämna Ringenäs redan för två år sedan. Jag tyckte vi hade gjort en bra resa och kände att jag kanske nått slutet på den. Motivationen var inte hundraprocentig. Jag blev övertalad att stanna kvar då, men jag ville i alla fall göra mig lite mer ”mobil” så jag sålde mina aktier i anläggningen.

Nu tar han klivet.

– När jobbet på SGA dök upp kunde jag inte inte låta bli. Jag sa vad jag tyckte att SGA behövde och det var precis vad de tänkt sig. Och då kände jag att det var dags att hoppa. Så jag sitter just nu och jobbar med den framtida verksamhetsplanen.

Tyrsings nya titel blir kanslichef och den gäller så länge SGA är en förening. Men kanske kommer föreningen i framtiden att (delvis) drivas i bolagsform. Då blir han VD.

Arbetsplatsen blir kansliet på Swedbank Arena i Malmö.

– Ja, det är ett häftigt läge, det passar mig perfekt. Jag har en bror som jobbar för SAS på Kastrup så vi kan ha en övernattningslya ihop i stan.

SGA har i dag cirka 2 000 medlemmar. De flesta är greenkeepers i golfbranschen men bland medlemmarna finns också så kallade ”groundsmen” som sköter fotbollsplaner.

– Där märks ju ett ökat intresse. Det finns finns mycket kunskap i SGA och fotbollsarenorna har förstått att de kan hämta mycket kompetens från golfsidan.

Även anställda inom både kommunal och privat parkförvaltning finns bland medlemmarna.

Vad har du för visioner för SGA?

– En sak som jag tycker måste ändras, och som är självskriven i andra delar av världen, det hör ihop med medlemmarnas kompetensnivå och status:  Hur stort erkännade man får från branschen.

– I Sverige är greenkepern lite anonym, kanske för att han inte tagit plats, kanske för att han inte lyfts fram. Ute i världen är det inte så. Om du frågar en golfbaneägare vem som är hans mest värdefulla  person så svarar han alltid: Vår Course Manager! Du har en anläggning som är värd kanske 100 miljoner och den som ansvarar för tillgången är ju banans course manager. Så det är en en otroligt viktig person. Men i Sverige är det rätt tyst om det.

– Det pratas mycket om GIT och gröna och gula kort men märkligt lite om hur anläggningarna sköts och hur de ska bli bättre. Så en av mina första uppgifter är att lyfta den frågan och sedan hålla den flytande.

– Man pratar ju om att vissa banor har fantastiska spelytor, men man nämner inte ofta greenkeepern. Man konstaterar bara att banan är i bra skick. Det är skillnad mot hur en pro lyfts till skyarna efter en framgång på till exempel juniorsidan.

Göran Tyrsing utsågs till Club Manager of the Year 2012 av GAF för sitt framgångsrika arbete med Ringenäs. Han började som spelare (”en rätt misslyckad sådan”, enligt egen utsago), studerade sedan ekonomi i Lund under några år innan han kom tillbaka i golfbranschen som assisterande pro på Örestad och efter det som headpro på Nybro, Ågesta och Ringenäs.

– Det känns konstigt konstigt att lämna Ringenäs. Inte sorgligt men just konstigt. Det har ju varit som ett andra hem i många år. Jag lämnade mina nycklar häromdagen och kom då på att från och med nu måste man ju hålla reda på öppettiderna. När vi köpte anläggningen så föll det på min lott att säga till de förra ägarna att hålla sig på rätt sida disken: Hit men inte längre. När jag nu kommer till anläggningen så ska jag se till att jag håller mig på rätt sida disken och inte lägger mig i saker.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Åsundsholm satsar 10 miljoner på bana och hotell efter emissionen – siktar på topp 50

Åsundsholm Golf & Country Club var nära att läggas ned för tre år sedan. Det var då de…