Årets Elmia Park i Jönköping innebär en ganska tydlig riktningsförändring menar Göran Tyrsing, kanslichef på SGA Riks.
– Vi vill att utbudet av seminarier ska vara till nytta för hela personalen. Tidigare har både mässan och seminarieprogrammet haft en ganska stor koncentration på ämnen och vinklar som kanske framförallt varit av intresse för Course Managers. Men ska det vara kostnadseffektivt för en klubb att skicka en hel bil, då ska det vara till nytta för hela personalen, säger Göran.
Han talar av egen erfarenhet. Innan Göran blev kanslichef på SGA Riks var han klubbchef på Ringenäs:
– Elmia Park har alltid haft seminarier med intressanta namn, ofta någon ”big shot” från USA inom ett hypat ämne. Men om man ser det utifrån – vilket jag tycker att jag kan göra med min bakgrund, jag tänker fortfarande lite som klubbchef – då är hela upplägget lite tokigt. Klubbarna skickar flera anställda men föreläsningarna har främst varit inriktade på Course Managern. Så vad gör alla andra där?
– Därför har vi i år fler seminarier som passar gemene man, så att även övrig banpersonal ska kunna få en kick. Tanken är att klubbarna ska ta tillfället i akt: Ta med personalen, gör det till en personaldag eller event, gå på föreläsning ihop. Släpp personalen på seminarier medan du själv går på mässan och gör de inköp du behöver för nästa år. Banarbetarna utbildar sig medan du gör inköpen. Vi vill fånga upp hela personalen så att de inte bara ska gå runt och tycka att det är mysigt i största allmänhet.
– Jag kan komma ihåg att jag som klubbchef för Ringenäs ställde frågan till min Course Manager: ”Varför ska hela banpersonalen åka till Elmia Park för? De har ju bara seminarier som vänder sig till dig?” Svaret var: ”de tycker det är kul”. Så jag sa: ”Visst, okej, åk då..” Men i mitt stilla sinne tänkte jag att jag lika gärna kunde släppt dem på en restaurang. Men nu är det annorlunda, så min uppmaning till alla klubbar är: Se till ta med hela gänget, släpp dem på seminarier.
Det bredare utbudet på Elmia Park är också en del i en större ambition: SGA Riks vill göra yrket attraktivare genom att höja kompetensnivån i alla led.
– Tänker man stort på kompetensförsörjning och rekrytering framdeles så har det har varit en stor koncentration på Course Manager. De unga kan vara driftiga och hungriga och gör de ett bra jobb så kan de fem, tio år senare vara Head Greenkeeper. Men det kommer inte att hända om de inte får utbildning successivt. Vi har sett en del rekrytering från våra led till leverantörer. Generellt kan man säga att många har gått till leverantörer till grönytebranschen: Gräsfröer, växtskydd, näring och maskiner. Företag inom de nischerna attraherar de kompetenta individerna. Så av den anledningen kommer vi att presentera rätt häftiga utbildningar på SGA för att höja nivån ännu mer. Man ska inte, oavsett nivå, känna att man slagit i taket. Vi ska dra vårt strå till stacken, med SGF:s hjälp.
Göra Tyrsing tror att utbildning är nyckeln till att få dem att stanna i branschen.
– Jag tror det är viktigt för alla drivna människor att känna att de fortsätter utvecklas i sitt jobb. I min ålder någonstans kanske man planar ut men många yngre vill framåt. Och så länge de utvecklas är de stimulerade, då har de drivet kvar. Men om arbetsgivaren slår av på takten eller inte matchar banarbetarens ambition – då finns det risk för att det kommer någon från en annan bransch och säger ”vi satsar på dig, du får den här utbildningen”. Som anställd på banan tycker man kanske att det är helrätt, även om många känner att det är synd att behöva lämna banan.
– SGA tappade medlemmar i flera år men jag hoppas att det har vänt nu. Enligt Håkan Stålbro är det i år fler ansökningar till grundutbildningen och vi har märkt en rejäl ökning på våra utbildningar i SGA sedan vi tog tag i den här frågan.