Hem Banor & klubbar GolfStar och Hako tecknar samarbetsavtal

GolfStar och Hako tecknar samarbetsavtal

GolfStar Sverige AB och Hako Ground & Garden AB har under hösten arbetat fram ett samarbetsavtal där Hako leasar ut en maskinpark på över 20 golfmaskiner och 100 golfbilar samt tillhörande underhållsservice av dessa maskiner.

Karl Johan Lindahl, VD på Hako.

– I de flesta fall har golfklubbar servicepersonal, det har även GolfStar men de här maskinerna kommer vi att hyra ut tillsammans med underhållsservice i paketet. De hyr en period. Vi säljer inte maskinerna. Det är ovanligt och ganska nytt i Skandinavien, säger Karl Johan Lindahl, VD på Hako.

Avtalet som slutits mellan GolfStar och Hako är en så kallad funktionslösning.

– Vi har en tilltro till att det här kommer att bli ett modernt och framgångsrikt samarbete. Golfbranschen står inför nya sätt att finansiera och underhålla maskinparken och vi ser stor potential att utveckla och förändra synsättet på drift-, service och underhåll i golfbranschen.

– Det är ändå ganska avancerade och ganska dyra maskiner. I nästan alla andra verksamheter har man en sorts funktionslösning, där man köper eller hyr en funktion av en expert. Vi kan maskinerna och underhållet. Det kan vara svårt för en lekman när det ibland kan krävs mjukvaror för att hitta fel. Det blir mer effektivt om man är expert när det gäller att hålla en maskin igång,

– Golfbranschen är traditionell. Man gör som man gjort tidigare men jag är helt övertygad om att den här modellen är rätt väg att gå. Och vi har fått frågan från andra banor också. För många har svårt att hitta säsongspersonal. Det kan vara svårt att hitta tekniker. Då säger vi: ”Stopp, vi ska ta hand om det”. Jag tror fler banor kommer att anamma den här typen av lösningar.

– Som i till exempel bilbranschen så är det svårare och svårare för tekniker. Ofta krävs det avancerade diagnostikmjukvaror för att lokalisera tekniska fel. Det bli oftast mer effektivt om utbildade tekniker kan hjälpa till och hålla maskinparken igång.

Stefan Silfver, koncernchef i GolfStar-gruppen, tillägger:

– Avtalet med Hako innebär att vi nu investerar i en helt ny maskinpark av grönytemaskiner och ett 100-tal nya golfbilar som vi kommer att ha på våra anläggningar till den kommande säsongen. Detta gör att vi kan effektivisera vår banskötsel, minimera driftstopp och därmed höja kvaliteten på våra golfbanor. Allt för att ge våra medlemmar och greenfeegäster en ännu bättre golfupplevelse.

GolfStar, med över 30 000 aktiva medlemmar och spelare, har idag 13 associerade golfklubbar och totalt 23 banor samt verksamhet i Spanien. GolfStar ansvarar för all drift och skötsel på samtliga anläggningarna.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Nu bevattnas Stockholms Golfklubb med regnvatten från Mörbys dagvattenbrunnar

När Stockholms Golfklubb renoverade Kevingebanan upptäckte man att det gick dagvattenledni…