Hem Banor & klubbar Eskilstuna Golfklubbs nya klubbhus är byggt på nya idéer: ”Det är ett enormt intresse”

Eskilstuna Golfklubbs nya klubbhus är byggt på nya idéer: ”Det är ett enormt intresse”

På fredag är det slutbesiktning av Eskilstuna Golfklubbs nya klubbhus. När klubbhuset öppnar i april tar klubben steget in i en ny spännande framtid där golfklubben ska bli en samlingsplats för både företag och golfspelare.

Så sent som 2015 var klubben dödsdömd. Kommunen hade sagt upp arrendet och klubben skulle läggas ned.

Eskilstuna Golfklubb hade då 39 hektar ”lägenhetsarrende” (alltså mark som inte anses uppfylla förutsättningarna för att vara ett jordbruks-, bostads- eller anläggningsarrende).

Visioner

Nu, några år senare, har man 109 hektar tomträtt och ett av Sveriges mest spännande klubbhus, byggt utifrån smått spektakulära visioner för framtiden.

Det nya klubbhuset på Eskilstuna Golfklubb.

Klubbhuset är snart klart och så fort pengarna räcker ska man dessutom bygga ut golfbanan till totalt 30 hål, förvisso ett något udda anta hål på en golfanläggning men det finns en tanke bakom det. 

Vändningen för den dödsdömda klubben kom när klubbchefen Richard Svalling  bjöd ut några representanter för kommunen till golfklubben. Där och då berättade han vad en citynära golfklubb kunde betyda för inte bara klubbens medlemmar utan för stadens invånare och näringsliv.

Klubbens hjärta

Nu är den första etappen av visionen alltså snart fullbordad. Klubbhuset. Det är det som är klubbens hjärta i framtiden och det är inte bara öppet för medlemmar och golfspelande gäster.

Det blev lite dyrare än väntat, förstås. En del oväntade komplikationer tillstötte, varför man fick sammankalla ett extra medlemsmöte tidigare i veckan.

– Ja, det har blivit lite dyrare eftersom vi har gjort lite större grejer än vad tanken var ursprungligen, säger Richard Svalling. 

– Vi har gjort en undercentral, en tre gånger så stor parkering än den vi planerade för och vi åkte på en pålning som blev mycket dyrare än väntat eftersom det blev problem med grunden. Så vissa saker blev dyrare och då fick vi gå till medlemmarna för att kunna låna upp mer pengar. Vi hade 188 personer på mötet och tre sa nej. Men samtidigt har vi fått upp värderingen med över 20 miljoner. Så den totala belåningen är fortfarande under 50 procent. Så det är ingen ko på isen. 

Socialt nav

Visionen med det nya klubbhuset går bortom golfen. I framtiden hoppas man bli en angelägenhet för betydligt fler än bara klubbens medlemmar. Man vill bli en samlingspunkt och ett socialt nav och den ambitionen kan man ha eftersom klubben ligger så centralt som den gör.

– Anläggningen är inte bara avsedd att serva golfare eftersom vi vill ha fler ben att stå på än bara medlemsavgifter och greenfee. Vårt unika läge mitt i stan gör att vi har förutsättningar för det. Vi kommer inte bara att ha en vanlig restaurang utan också en thai-restaurang och en sportbar som är öppen året om. Vi har en stor relax med tre avdelningar man kan hyra. Här finns även stora konferensmöjligheter med plats för 149 gäster på varje våning. Vissa dagar har vi bokningar för 350 gäster från olika företag. Så vi riktar in oss på event – allt från svensexa och möhippa till stora sällskap som kan prova på golf, relaxa, chilla och käka middag på kvällen. 

Klubbhuset är byggt för att kunna ta emot mycket folk. Restaurangen tar 125, vinterträdgården 110 och Bryggan 200. Övervåningens veranda tar 110. 125 ryms i sportbaren. Dessutom finns här gym, yogastudio och kiropraktor.

Vill locka icke-golfare

– Vi går från att vara en golfklubb till, att bli en hybrid som tar emot alla gäster. Och en del av dem hoppas vi ska börja spela golf. Många som kommer nu är icke golfande företag. Men vi har indoorgolf så golf kan bli ungefär som discobowling. Golfen blir lite sekundär. 

Invigning blir det kanske i april men restaurangen kommer att smygöppna tidigare.

– Vi har väldigt mycket bokningar redan nu. Konferenser, fem bröllop, event. Vi har några event för 250 personer. Och det är bra tryck på relaxavdelningen också. Vi har några stora nationella företag som är på väg in som sponsorer. Så det är ett enormt intresse. Så här mycket bokningar har vi aldrig haft.

Hotellet bredvid klubben har 58 trestjärniga rum.

– Och så har vi avtal med alla andra hotell i stan. Det tar ju inte mer än fem minuter med bil, en taxi kostar en hundring.

Som i Phoenix Open

Klubbhuset är ritat i en hästsko runt det blivande signaturhålet. Känslan ska vara att man spelar in i en läktare, lite som på 16:e hålet på TPC Scottsdale under Phoenix Open.  

Det nya signaturhålet på Eskilstuna Golfklubb. Inspirationen är hämtad från TPC Scottsdales 16:e hål.

Men ombyggnaden av banan är inte igång ännu.

– Allt rör sig i etapper beroende på ekonomi. Vi har en ritning klar för 12 nya hål. När pengarna finns och vi kan bygga så kommer vi att ha 6+6+6+12 hål. 

30 hål är onekligen lite speciellt?

– Ja, men jag minns att när jag gick klubbchefsutbildningen 2007–2009, då fick jag frågan hur man spelar golf i framtiden. Och jag tror vi är där nu: Att ”gymma” tar en timme, yoga tar en timme, padel tar en timme… Och jag tror att man ska kunna spela golf på en timme också. För oss som ligger centralt så har vi möjlighet att attrahera nya golfare på ett nytt sätt om vi kan erbjuda gästerna attt gå sex hål. När alla hål är klara kommer vi att få ut 128 personer på i timmen i stället för 24 personer i timmen som på en normal bana. Vi kommer att öka trafiken och tillgängligheten och det genererar mer pengar. 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Han blir ny klubbchef och VD för Halmstad Golfklubb

I mitten av januari meddelade Halmstad Golfklubbs VD Christian Jakobsson att han efter 15 …