Hem Banor & klubbar Nya hål och nytt klubbhus – Sveriges mest spelade bana satsar

Nya hål och nytt klubbhus – Sveriges mest spelade bana satsar

2017 var Eskilstuna Golfklubb den mest spelade 18-hålsbanan i Sverige.

Nu planerar golfklubben för att kunna kunna ta emot ännu fler spelare i framtiden.

Klubben har fått alla tillstånd de behöver för att bygga tolv nya hål och ett nytt klubbhus.

Det handlar dock inte om en ny 12-hålsbana. Tillsammans med arkitekten Johan Henriksson på Tengbom har man tänkt till för att få en udda routing och en högst flexibel logistisk lösning för en golfbana.

Den gamla golfbanan ska ligga kvar som den är men ”görs om” så att den har 12+6 hål. Sedan adderas ytterligare två sexhålsslingor som alla kan ”kopplas på” vid hål 12. På så sätt får man en bana med många möjligheter. De tre sexhålsslingorna kan då spelas som en 18-hålsbana.

Richard Svalling, klubbchef, Eskilstuna Golfklubb

– Henriksson har gjort sju, åtta olika banförslag, beroende på vilket markområde det handlat om. Vid årsskiftet erbjöds vi tillgång till åkermark bredvid banan, så då har vi ritat på behålla de befintliga 18 intakt men i stället för 9+9 kommer vi spela banan som 12+6. Vi bygger 12 nya på åkern som blir 6+6.

Alla slingor kommer tillbaka till klubbhuset, vilket betyder att man kommer kunna spela olika varianter.

– Man kan blanda hur som helst med tre sexhålsslingor. Det blir 12 hål plus vilken sexa man vill. Detta möjliggör att vi kan ha fyra starter på vissa tider, säger Richard Svalling, klubbchef. Det kommer att bli en tuff kamp mot GIT men det ska gå.

Klubben ska också bygga ett nytt klubbhus och det kommer att bli en hästskoformade variant som kommer att ligga som en båge runt hål 12.

– Det blir helt nytt! Men jag vill betona att allt detta blir bara verklighet om medlemmarna först säger ja. Vi har ett medlemsmöte inom kort och det måste vara tydligt att medlemmarna vill detta. Vi har fått igenom bygglov och värderingen är klar liksom banklånen. Nu är det upp till medlemmarna att säga ja eller nej. 

Richard Svalling vill inte gå in på hur stor investeringen är men han säger att satsningen inte kommer att kräva någon extra insats från medlemmarna.

– Vi bygger med pengar vi har. Vi ska sälja det befintliga klubbhuset och har en budget vi kommer jobba med. Vi bygger så långt som pengarna räcker. Sedan får det ta tre, fem eller 10 år. Ekonomin får bestämma. Men jag tror vi kommer komma långt med de offerter vi fått. Men jag vill inte gå ut med några siffror ännu.

Men säg att pengarna bara räcker till fyra hål på en av de nya sexhålsslingorna?

– Då får vi ha det så ett tag. Det kan bli så.

Tillbyggnaden ser Svalling som ett sätt att locka nya målgrupper till klubben. 

– Vi kommer satsa på att man hellre spelar sex hål 20 gånger om året än 18 hål tre gånger om året. Detta är en satsning mot yngre spelare, damer och nybörjare, samt kanske människor som befinner sig mitt i livet och som inte har tid att spela så mycket golf. Nu möjliggör vi det. Man kan åka till klubben och spela en timme.

Allt detta händer ganska exakt tio år efter det att kommunen sa upp klubbens arrendeavtal. Då hotades hela verksamheten.

– Men efter en fantastisk dialog mellan politiker och tjänstemän fick vi förlängt på den befintliga marken. Under resans gång har vi försökt utveckla verksamheten och få ännu mer mark så vi kan bygga ut både övningsområdet och nya hål. Vi slår i taket, säger Richard Svalling.

Hittills i år har han haft 37 000 starter.

– Vi har så sjukt mycket spel, säger han. 2006, när jag började på klubben, hade vi 12 000 starter på ett år. 2017 hade vi 35 000 starter – vi har alltså en tredubbling på de åren. Vi var den mest spelade 18-hålsbanan i Sverige 2017 och det håller i sig. Mycket beror på läget, att vi ligger där vi ligger. Klubben ligger så centralt, det är ju bara tre drivar till centrum.

Klubben släpper också ut bollar med 7,5 minuter mellanrum. 

– Det gör att vi får ut många spelare på banan men för att hålla tempot så har vi ett maxhcp på 110 i varje boll. 

Närheten till centrum gör också att klubbens restaurang, som numera drivs i egen regi, är riktigt lönsam och välbesökt.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Ökning av unga golfare trots väntat medlemstapp – 15 faktorer som kan ha påverkat positivt

Antalet pojkar upp till 21 år som spelar golf har ökat med 23 procent i år jämfört med sam…