Hem Banor & klubbar Happy Golfer inför ny betalmodell för medlemskap: ”Vill modernisera golfen”

Happy Golfer inför ny betalmodell för medlemskap: ”Vill modernisera golfen”

Happy Golfer Stockholm

I dag introducerar Happy Golfer Stockholm en differentierad och dynamisk prismodell där medlemmarna kan välja mellan tre olika typer av medlemskap.

Enligt det nya upplägget betalar medlemmen för den tid och de antal rundor de faktiskt spelar.

– Vårt mål är att modernisera golfen, göra sportenmer tillgänglig för fler, säger Mattias Bohlin, grundare och VD på Happy Golfer som har 15 000 medlemmar och är den tredje största klubben sett till antal medlemmar i Sverige. 

Motsatsen till traditionell

– I och med övertagandet av Skälby Golf kan vi själva bestämma upplägg och prissättning. Vårt medlemskap med spelpott samt dynamisk prissättning gör att vi kan öppna upp för fler spelare och samtidigt göra det mer kostnadseffektivt för den breda massan. Vi vill vara motsatsen till de traditionella, dyra och exkluderande elementen inom sporten.

Redan 2020 avslöjade Golfbranschen.se att Hills i Göteborg införde en liknande modell som utgick från samma tankar. Klubbchefen Mats Sterner berättade i den intervjun att inte alla medlemmar hälsade nyheten med glädje.

Vad vill ni uppnå genom att introducera den här prismodellen?

– Förhoppningen är att det skall tas emot bra såklart. Framför allt att man skall känna att man kan hitta ett medlemskap som passar ens sätt att spela. I dag har vi många medlemmar som är sällangolfare. Vi vill ge dem ett billigare medlemskap som gör att de ändå kan komma ut på attraktiva tider. Som det ser ut i dag på många klubbar spelar mellan 10-20 procent av medlemmarna över 50 procent av varven. Samma grupp bokar 50 procent av de attraktiva tiderna.

– Genom att ha dynamisk prissättning där pengar dras från en spelpott hoppas vi kunna skapa tillgänglighet för fler medlemmar på dessa tider. Man får ta ett beslut: ”Är den här attraktiva tiden värd pengarna?”. Det hoppas vi ska leda till att man tänker en gång till: Är det ett måste att spela på just den tiden när man kan få fler rundor för samma peng om man spelar på en mindre attraktiva tid. De som däremot inte spelar så mycket kanske tycker att den dyra tiden är värd pengarna. Framför allt finns det större chans att den finns kvar att boka. Vi kommer också ha regleringar i antalet aktiva bokningar på de attraktiva tiderna vilket vi hoppas ska skapa mer tillgänglighet.

Hur kom ni fram till beslutet?

– När vi startade Happy Golfer Stockholm kunde vi börja på ett blankt papper och tänka utanför boxen. Vi har haft betydligt mer crazy idéer än den här på bordet. När det gäller medlemskapen har det varit en snackis bland klubbarna ett tag att det är en skev fördelning. Vissa betalar knappt någonting per runda eftersom de spelar mer än 100 rundor per år. De som spelar färre rundor betalar mycket per varv (i snitt). Detta har bara förstärkts av pandemin.

– Jag hade en dialog med Sweetspots grundare Henrik om detta, långt innan vi tog över banan i Stockholm. De har stöd för att vi skall kunna göra detta i deras system. När vi tog över banan kändes det naturligt. Om man tittar på andra sporter med hög beläggning, till exempel padel, finns inte medlemskap där du får spela hur mycket du vill. Eller… det är möjligt att det finns men då är det prissatt till skyarna. 

Vad tror ni medlemmarna tycker?

– Vi tror att det kommer att passa våra kunder då många är sällanspelare som kanske bara spelar för greenfee. Nu kommer vi erbjuda dessa bra instegsmedlemskap också som inte kommer kosta skjortan. Vi har också unga medlemmar. Medianen är hela 15 år yngre än i övriga golfsverige och det gör att det kommer tas emot väl. Det finns de som kommer att vilja ha det som det alltid varit. Är du en av de som spelar mer än 100 rundor om året så kommer du att kunna hitta mer värde någon annanstans.

Hur kom ni fram till prisintervallen?

– Vi utgick egentligen från vad våra kompisar och de vi spelar med skulle tycka var attraktiva nivåer för att teckna ett medlemskap i stället för att bara spela på greenfee. Sett till antal rundor är både våra Small- och Medium-medlemskap otroligt mycket golf för bara några tusenlappar. Large skall attrahera de som är vana vid ett ”spela fritt” medlemskap. Med den spelpotten man får i Large skall man spela väldigt mycket för att slå i taket men kommer uppleva bättre tillgänglighet.

Det finns en del klubbar som testat en liknande modell?

– Det finns andra klubbar som också har liknande medlemskapstype. Men ingen har tagit det hela vägen och tagit bort ”spela fritt-medlemskapet”. Men av de som använt liknande medlemskap som exempelvis Gräppås, som har ett punktmedlemskap, har det fungerat bra. Jag tror att de på så sätt också har fångat upp medlemmar som kanske annars inte varit medlemmar överhuvudtaget.

De som är medlemmar i Happy Golfer är inte automatiskt medlemmar i Happy Golfer Stockholm, eller hur?

– Alla kommer att vara medlemmar i Happy Golfer men vårt Basic medlemskap kommer inte att ge fritt spel på Happy Golfer Stockholm. Däremot kommer de få en bra deal på spel och medlemskap med spelpott samt förtur till dessa.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Så mycket bättre: Satsning på modern teknik och idrott i centrum när A6 ändrar kurs

För fyra år sedan var Niklas Eriksson på väg att inte bara byta jobb – han funderade på at…