Hem Banor & klubbar Golfbanan var stängd i 21 dagar – då ryckte medlemmarna in: ”En helvetesmånad”

Golfbanan var stängd i 21 dagar – då ryckte medlemmarna in: ”En helvetesmånad”

Surahammars Golfklubb

Många golfbanor har drabbats hårt av sommarens regnande men frågan är om någon bana är lika hårt drabbad som Surahammar Golfklubb.

Sedan början av augusti har banan varit stängd för spel i 21 dagar. 

Men när nöden var som värst, då ryckte medlemmarna in. Tack vare dem har banan kunnat öppna i dag fredag.

– Ja, vilken helvetesmånad vi har haft, säger Maria Pennerborn som är klubbchef på Surahammars Golfklubb. Stängt i 21 dagar!? Det är inte klokt. Tänk alla arbetstid som gått åt bara till att kommunicera att banan är stängd, och till detta ska vi då lägga den faktiska intäktsförlusten. Nej, jag vill inte sätta en siffra på det, det är helt absurt. 

Det första regnet kom onsdagen 2 augusti, då golfveckan pågick. Sedan fortsatte det.

I fredags för en vecka sedan började det regna igen. 

– Det började regna i fredags, kraftigt. Då hade jag en företagsgolf här och jag frågade om de verkligen skulle köra. För det var ju blött på banan. Men det skulle de. Då hade vi precis provat att öppna banan igen. Den hade varit öppen i två dagar och jag funderade på att stänga igen. Men de tyckte det var så kul. Jag tänkte ju att det företaget får vi aldrig som kunder igen. Men jag fick ett mejl efteråt och de tyckte det var den bästa företagsgolfen de haft. Så jag kanske får behålla dem ändå…

Det regnade 30 millimeter den fredagen.

– Jag ringde min kollega Sören på Strömsholm och han berättade att de hade fått 60 millimeter. Men sedan bara fortsatte det regna hos oss – det kom 100 millimeter på ett dygn. När jag åkte upp till klubben i lördags och fick se hur det såg ut så satte jag mig och grät.

– Bron mellan hålen hade flutit bort tidigare men nu hade den flutit i väg ännu längre. Fyrans green var helt under vatten. Flaggan stod mitt ute i en sjö. Det tog en stund innan jag fick syn på den. Vid hål sex var det en stor sjö till järnvägen. När jag satte mig på utslagsmattan på teeboxen hade jag fötterna i vattnet. Normalt ska det vara 60 meter ned till dammen. Det gick inte att ta sig mellan hålen. Det var det värsta jag sett.

BILDSPEL FRÅN SENASTE ÖVERSVÄMNINGEN:

När vattnet sjönk tillbaka måndagen började man skymta greener och tees. 

Men förödelsen var stor.

På fairways låg gräsklipp och skräp i stora sjok. Gruset i bunkrar, på gångar och vägar hade spolats bort. De hade en massa arbete framför sig.

Det var då klubbens ledning bestämde sig för att vända sig till medlemmarna för att be om hjälp. 

– Allt var ju precis så eftersatt som det blir när man inte kunnat klippa och sköta banan på flera veckor, säger Maria. 

30 medlemmar ställde upp och började rensa och återställa banan under drygt tre timmar.

– De är så duktiga. Detta är en klubb med stolthet. 100 timmars arbete lade de ned. Det är två veckors arbetstid för oss. De lagade vägar, en medlem körde ut väggrus och stenmjöl med traktorn som andra skottade ut och paddade. De handkrattade varenda bunker. Vi har 50 bunkrar med djupa fåror. 

I dag öppnade banan.

– Det är så fint… inte ett enda nedslagsmärke, säger Maria Pennerborn.

Surahammar kan vara den hårdast drabbade banan av alla? 

– Sala kan nog ha haft lika svårt, säger Maria. Där kunde de inte ens ta sig ut till banan. De som bodde i Sala fick ju inte spola på toaletten.

– Men när det gäller själva banan kan vi nog vara hårdare drabbade, kanske. Eller så är vi bara mer transparenta. Vi har berättat hur det ser ut. Och vi stänger för att annars förstörs banan. Nu öppnar vi och kan stå för banans skick. 

Är det någon annan klubb som har haft stängt så mycket som ni?

– Jag känner inte till någon. 

Maria misstänker att översvämningarna på Surahammars Golfklubb inte bara beror på det massiva regnandet utan även på skogsavverkningar i närheten.  

– Det som hände under det där dygnet förra helgen har jag aldrig sett tidigare. De har fått granbarkborre i skogen norr om banan. Där har Sveaskog och kommunen nu avverkat en massa träd som växte på myrar och mossar. Marken där verkar nu vara mättad med vatten på ett sätt som den inte varit tidigare. När regnet kom tog det här vattnet vägar jag aldrig sett förut. Det var som en fors från skogen rakt ut förbi klubbhuset. Det verkar vara helt nya förutsättningar. 

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Nytt försök: nu lanseras Greenfee Outlet – igen!

Redan förra året skulle Greenfee Outlet lanseras i Sverige men teknikproblem satte stopp. …