Hem Banor & klubbar Golfklubbens maximala otur – blixtnedslag och översvämning orsakade skador för halv miljon

Golfklubbens maximala otur – blixtnedslag och översvämning orsakade skador för halv miljon

Kårsta Golfklubb

Först drabbades banan av rejäla översvämningar. Sedan slog blixten ned – inte en utan två gånger.

Kårsta Golfklubb utanför Örebro hade verkligen maximal otur i somras.

Det andra av de två åsknedslagen var så kraftigt att styrkabeln brann och datorn till bevattningsanläggningen smälte.

Nu arbetar Kårsta Golfklubb åtgärda sommarens förödelse och förebygga så gott det går inför framtida översvämningar.

Jörgen Ingemarsson, banchef, Kårsta Golfklubb.

– Det var mycket som hände… Vi åkte på skyfallen och fick ha stängt på banan. Sedan kom åskan. Så banan kommer väl att se ut som en byggarbetsplats ett tag, säger Jörgen Ingemarsson som är banchef på Kårsta Golfklubb utanför Örebro.

Redan i höstas påbörjades arbetet med att plöja ned en ny fem kilometer lång styrkabel runt banan. Men det var så mjukt och blött i marken att klubben fick pausa arbetet.  Arbetet ska återupptas igen till våren av Östorps bevattning som utför jobbet.

Kårsta byter sand I samtliga bunkrar och åtgärdar samtidigt dräneringen. Klubben får 200 ton sand i veckan.

– Kabeln går runt hela banan och styr all bevattning på banan. Blixten hade gått ned i kabeln och gått hela vägen fram till datorn. Bevattningsdatorn var helt smält. Även kabeln hade smält. Den hade brunnit på vissa sträckor. Och det är ganska ovanligt, säger Jörgen Ingemarsson som säger att det är mycket som pågår på banan i vinter till följd av sommarens oväder.

Kostnaden för att reparera och byta kabel och dator uppgår till en halv miljon kronor. Dock täcks kostnaden av en försäkring.

För att förebygga för framtida eventuella översvämningar håller klubben också på att gräva ur dikena och se över dräneringen. 

– Vår ambition är att samtliga diken ska grävas ur. Utöver denna dikning ska vi även förbättra vattenflödet nere vid Lången och dika ur det som behövs även där, säger Jörgen Ingemarsson.

Han poängterar dock att översvämningarna i somras inte berodde på att dräneringsunderhållet på banan var eftersatt utan på att vattennivåerna var så onormalt höga.

– Vattnet rinner ju normalt sett in mot stan, sedan vidare ut mot Hjälmaren och vidare till Mälaren. Men i somras var det stopp hela vägen in till Örebro. Det var översvämning hela vägen. Det är svårt att göra något då. Det var extremt. Vattnet hade ingenstans att ta vägen.

Så det spelade ingen roll att ni har bra dränering?

– Nej, vi blev ändå inte av med vattnet. Avvattningen är ett problem för det finns så många gamla dikningsföretag som är avsomnade och som inte länge bedriver något underhåll. Man är ju annars som markägare skyldig att kunna ta emot flöden från grannfastigheter men samtidigt säger Länsstyrelsen att de aldrig har varit ute på något tillsynsärende. Så det är som det är.

Bevattning och dränering är inte det enda som det arbetas med på Kårsta i vinter. Klubben håller också på att byta sand i alla bunkrar.

– Det första momentet vi ska göra är att gräva ur all sand i befintliga bunkrar, se över dränering i dem och skära kanterna. Från och med vecka fyra kommer vi att få cirka 200 ton ny bunkersand i veckan. Vi är beroende av bra väderförhållanden för detta men vi jobbar på i så bra takt vi kan. Det kommer att bli stor skillnad i sandkvalitet den här säsongen!

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Ökning av unga golfare trots väntat medlemstapp – 15 faktorer som kan ha påverkat positivt

Antalet pojkar upp till 21 år som spelar golf har ökat med 23 procent i år jämfört med sam…