Hem Banor & klubbar Chamberlain ska göra golfbanan roligare för ”Bogey-Britta” och ”Sture Snitt”

Chamberlain ska göra golfbanan roligare för ”Bogey-Britta” och ”Sture Snitt”

Surahammars banchef Elliot Wilson med golfbanearkitekten Peter Chamberlain.

Nu inleds ett treårigt förändrings- och utvecklingsprojekt på Surahammars Golfklubb. I veckan gick banarkitekten Peter Chamberlain igenom banans brister och det ska på sikt leda till en bana som är attraktiv för fler kategorier av golfspelare.

Förra året var Surahammar en av 20 pilotklubbar som valdes ut till testprojektet Bättre spelupplevelse och det var delvis detta som lade grunden till det arbete som ska ske på klubben de kommande åren.

Projektet var ett utvecklingsprogram som gick ut på att anpassa och utveckla en golfbana genom att skapa insikter i och kunskaper om hur man ska tänka när man bygger en golfbana och driver en golfklubb. Bakom projektet står Svenska Golfförbundet, SGA Riks, GAF och PGA.

När projektet inleddes visste Surahammar inte vart det skulle leda. Men klubbchefen Maria Pennerborn menar att med mer kunskaper och insikter ”skulle vi ge oss själva möjligheten att ta rätt beslut i vår handlingsplan för banan i linje med klubbens verksamhetsplan”.

Nu vet man mer och tidigare i veckan var Peter Chamberlain på besök för att ta fram vad han kallar för en ”minor masterplan” – en förändringsplan som ska leda till att banan blir mer uppskattad av fler kategorier av spelare:

– Vi behöver förbättra spelupplevelsen från tee för de målgrupper som är störst på klubben: Äldre amatörgolfare och damer, säger Maria Pennerborn.

– Banan är otroligt attraktiv för de som har riktigt lågt hcp, men de som inte har så hög svinghastighet har en direkt utmaning från tee då det är långt till fairway på en del hål, och efter vägen finns hinder som gör att spelet känns lite övermäktigt ibland.

Maria Pennerborn menar att projektet Bättre spelupplevelse skapade nya insikter och kunskaper:

– Och en av dessa insikter var att ska vi göra förändringar behöver vi hjälp av en professionell banarkitekt. Så vi tog in offerter från flera arkitekter men valet föll på Peter, då både jag och vår banchef Elliot Wilson kände att han förstod vår uppdragsbeskrivning och våra utmaningar som en mindre klubb i ett konkurrensutsatt område.

I klubbens formulerade vision står att läsa att Surahammars bana alltid ska ”vara inbjudande  och estetisk, redan vid första anblick, och därför tilltala alla kategorier golfspelare. Banan ska hålla en bra och hög standard, ha ett attraktivt utseende och samtidigt vara en utmaning. Vår förhoppning är att detta kommer att göra att spelare vill återkomma och spela banan om och om igen.” 

En annan mer påtaglig målsättning är att banan ska upplevas som en Topp 3-bana i Västmanland. Målsättningen mäts genom medlemsundersökningsverktyget  Players 1st.

– Vi kommer att ha tålamod i projektet, men målet är att vi ska ha attraktiva banlängder och grästees på alla hål för ”Bogey Britta”, ”Sture Snitt” och ”Jojje Junior” I dag har vi tio utslagsmattor på banan och dessa ska vi bygga bort. Och när vi gör det ska de byggas bort med genomtänkt noggrannhet, säger Maria Pennerborn som hoppas att förvandlingen ska vara klara till SM-veckan Västmanland 2026.

– Men blir det en längre projekttid får vi anpassa oss till det. Ekonomin styr och vi ska genomföra detta med egna medel och med förhoppning om ett bidrag från Allmänna Arvsfonden. Men oavsett bidrag ska vi genomföra den nödvändiga förändringen för att vara fortsatt konkurrenskraftiga och attraktiva.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Ökning av unga golfare trots väntat medlemstapp – 15 faktorer som kan ha påverkat positivt

Antalet pojkar upp till 21 år som spelar golf har ökat med 23 procent i år jämfört med sam…