KRÖNIKA | DAN PERSSON
Det här är opinionsmaterial – åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Fotbollen plågas av unga män som tror de äger klubben och saknar skäl att följa svensk lag. Numera har gruppen en ganska stor infiltration av gängkriminella ungdomar som vill visa världen att de spottar på polis, ordningsvakter och alla som inte låter dem framstå som att de äger makten.
I golfen motsvaras de av män i min ålder, som varit medlemmar i en golfklubb i många år och ser klubben som sin egendom. De har inga djupare insikter i föreningsdemokrati och de är lika skadliga för golfen som fotbollshuliganer är för fotbollen.
Min fars syn var att man var med i en förening för att via egen tid och med egna pengar lämna en bättre förening till nästa generation. Så borde det vara än idag. Men så är det inte. Nu är det ”whats in it for me?” som gäller.
Klagar
På de flesta klubbar finns kotterier av den här typen som inte lyfter ett finger i aktivt föreningsarbete men som klagar på det mesta och anser att de kan allt om hur golfklubben skall skötas.
Deras egentliga kompetensnivå bör jämföras med de riksdagsmän som är satta att granska Säpo, som inget får veta om vad de skall utvärdera, fullt jämförbara med en dagisklass på besök på den lokala brandstationen.
Jag upplever att de har samma inställning till föreningsdemokrati som antisemiter på amerikanska universitet. Föreningsdemokrati fungerar så här: Medlemmar får lägga förslag till årsmötet. De får välja en styrelse. Nästa år kan de avsätta hela eller delar av styrelsen, men efter årsmötet har den valda styrelsen mandatet att agera för det de anser vara klubbens bästa. Begriper man inte det förstår man inte vad föreningsdemokrati är.
Med 3-5 procent av medlemmarna närvarande på årsmöten, från en grupp som spelar 20 gånger så många rundor som genomsnittet, har demokratin slutat fungera på våra golfbanor. Årsmötet är inte representativt för majoriteten.
Jag, en parasit
Jag tillhör också gruppen ”grumpy old men” som spelar mer än det jag betalar för. Jag är en av parasiterna. Det som skiljer mig från golfens huliganer är att jag inte är aktiv i föreningen och köper en tjänst.
Som Matz Bengtsson, en av våra duktiga klubbchefer under mycket lång tid skriver på FB, citat ”så skadar detta golfen”. Matz har tagit konsekvensen och är nu framgångsrik vd på fantastiska Gumbalde golfresort, med privata ägare.
När 95 procent av verkligheten styrs av en upplevelsemarknad med hög konkurrens, hög utvecklingsförmåga och när ökade kvalitetskrav årligen kräver sjusiffriga investeringar, måste besluten fattas av vd/klubbchef utan påverkan av olika medlemskotterier som tror man kan golf för att man spelar mycket och alltid är med på torsdagsgolfen med efterföljande snapsmiddag.
Negativt utfall
För förbund, distrikt och föreningar har vi också en tidsproblematik. Tiden för förankring, beslut och genomförande kan vara tre år. Marknaden utvecklas väsentligt fortare än så. De demokratiska besluten riskerar att skapa negativt utfall om marknaden förändrats snabbare. Föreningslivet är dessutom lika duktiga som politiken på att fatta beslut utan ordentliga konsekvensanalyser.
Borträknat våra privata aktörer så är problemet att våra demokratiska ideella föreningar i dag ofta är ett hinder för nödvändig utveckling. De icke representativa medlemmarna som går på årsmöten röstar nej till nödvändiga förändringar.
Här finns anledning att överväga en förändring. Vad ska medlemmar få bestämma på årsmöten och vad ska bestämmas av ledning? Detta rör stadgeändringar där förbundet bör ta ansvaret och ändra i normalstadgan. Medlemmarna bör få besluta om medlemsavgiften medan ledningen bestämmer helt över avgifterna för golfspel.
Sen är mitt enkla valspråk för svensk golf numera det självklara: Ta mer betalt! •