Hem Banor & klubbar Svenska PGA och PGA National går skilda vägar

Svenska PGA och PGA National går skilda vägar

PGA National

PGA Sweden och PGA National går skilda vägar.

Golfanläggningen i Bara utanför Malmö kommer från och med den 1 juli att bara heta The National.

Öka tydligheten

Enligt ett pressmeddelande görs förändringen för att »renodla och utveckla verksamheten i våra respektive organisationer« samt »öka tydligheten i respektive parts verksamhetsinriktning«.

– Vi har sedan en tid tillbaka varit överens om att detta är bästa vägen framåt. Jag är mycket förhoppningsfull inför framtiden, säger Johan Hampf, vd på PGA Sweden.

Splittringen ska, enligt kommunikén, skapa »tydlighet i respektive organisation och ge positiva möjligheter för både PGA och The National att nyttja sina respektive styrkor och utvecklingspotentialer.«

PGA ska framöver fokusera på att prioritera sina kärnområden – utveckling, utbildning och medlemsnytta.

Utmaningar och möjligheter

– Vi har presenterat ett utkast för ett framtida scenario. Vi är en utbildnings och utvecklingsorganisation. Det är centralt för oss och vi behöver ett utbildningscentrum med tekniska faciliteter som gör att vi kan bedriva denna verksamhet. Just nu tittar vi på om vi kan bygga det i Bara. Det är utgångspunkten. Det finns fortfarande utmaningar men också möjligheter. Hittar vi inte en lösning så öppnar sig andra möjligheter. Men vi är överens om att gå skilda vägar varumärkesmässigt.

PGA äger sex procent av anläggningens aktier och dessa är föremål för förhandling.

– Det är en annan diskussion i ett annat forum. Det har vi inte ens diskuterat ännu.

PGA Sweden kan hamna någon annanstans?

– Vi är ju initiativtagare till anläggningen. Träningsområdet är bra. Det behöver kanske förfinas och utvecklas på ganska många områden för att möta de högt ställda krav vi har för att kunna ha möten och utbilda. Men det får ta sin tid. Jag skulle gissa att vi vet mer inom ett par månader.

Har medlemmarna känt att detta är deras anläggning?

– Det ska man nästan fråga dem. Men ser man tillbaka så har anläggningen fyllt våra syften på många sätt. Vi har spelat vårt mästerskap där, haft två Challenege Tour-tävlingar, PGA-mästerskapen vid två tillfällen, två European Tour-tävlingar som vi varit engagerade i. Vi har kanske inte haft så stor volym av våra utbildningar där men det beror på att vi saknat vissa saker.

Golfresort

Jonas Edberg, vd på The National, säger:

– Vi har i samförstånd valt att gå skilda vägar varumärkesmässigt. Vi blandas lätt ihop och kunden får svårt att urskilja vad som är vad. PGA Sweden vill utveckla sin utbildningssatsning och The National satsar mer på att upplevas som en golfresort.

– PGA Sweden och The National jobbar nu parallellt på ett nytt samarbetsavtal för ännu närmare samarbete. Vi tittar bland annat på hur vi kan få till ett nytt kontor och utvecklingscenter för PGA Sweden på anläggningen. Allt handlar om att utveckla båda organisationerna/produkterna till det bättre, säger Jonas Edberg som också poängterar möjligheten till ett fördjupat samarbete i framtiden.

I pressmeddelandet/kommunikén står att läsa:

»PGA har under en tid skapat en vision kring hur ett nationellt utvecklings- och utbildningscenter för PGA kan se ut. En anpassad anläggning där PGA kan ha sitt kontor, genomföra utbildningar, ge möjligheter för PGA:s medlemmar, spelare så som tränare, att få ta del av både den senaste tekniken, göra tester, ta grupper mm.

The National kommer fortsätta sitt arbete att utveckla anläggningen till en av landets bästa golfresorts, samt att förädla anläggningen på olika sätt.

Parterna arbetar för att få till ett avtal kring ett utvecklings- och utbildningscenter för PGA på anläggningen. PGA och The National kommer även diskutera andra samarbetsmöjligheter som gynnar varandra.

Det är vår gemensamma övertygelse att denna ambition att renodla verksamhetsansvar och roller är den bästa vägen framåt för båda organisationerna. Detta tydliggörs av att vi framgent arbetar i nära samarbete men under olika namn

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Nytt försök: nu lanseras Greenfee Outlet – igen!

Redan förra året skulle Greenfee Outlet lanseras i Sverige men teknikproblem satte stopp. …