Hem Banor & klubbar Detta är Skånes mest besökta golfbana: ”Vi är störst för fjärde året i rad!”

Detta är Skånes mest besökta golfbana: ”Vi är störst för fjärde året i rad!”

The National I Malmö

The National är den bana i Skåne som lockade flest greenfeegäster 2023. Ingen golfklubb hade fler gästronder än banan i Bara utanför Malmö.

– Det är lite roligt, säger anläggningens vd, Jonas Edberg. Vi hade drygt 22 000 greenfeerundor förra året. Men det är inget nytt. Vi mäter varje år och vi störst för fjärde året i rad. Det roliga med 2023 var att vi hade drygat ut avståndet till tvåan.

Siffrorna Jonas hänvisar till kommer från förbundets officiella statistik.

Vad beror populariteten på?

Jonas Edberg, vd, The National.

– Framför allt på att vi har plats. Vi har inte så många medlemmar, bara 800 stycken fördelat på två banor och 9 korthåls. Så vi har utrymme. Vi har ju inte flest spelade ronder totalt. Tar du Bokskogen eller Barsebäck så kanske de ligger på 70 000 spelade rundor på ett år. Men då är det mycket medlemsspel. Vi har mer utrymme för gäster. Det är den mixen vi har valt: Att ha ett lagom stort medlemsantal för att kunna satsa på greenfee. Hög tillgänglighet.

Vilka banor jämför ni med?

– Alla! Oavsett om de har 18, 36, 54 eller 72 hål.

Har ni kört några kampanjer?

– Egentligen inte. Vi har satsat på kvaliteten i tre år för att lyfta dem. Så det har gjort stora insatser på båda banorna. Det handlar mycket om sand.

Är du nöjd med kvaliteten nu?

– Vi börjar bli. Eller… vi är aldrig nöjda, vi vill hela tiden bli bättre. Men om vi jämför med 2019 med nu så har vi gjort enorma framsteg.

Vad hade ni för problem 2019?

– Framför allt var det torkan 2018. Gräset var inte så motståndskraftigt då. När torkan kom 2018 dog gräset. Det har varit torrt i år också men nu är gräset friskare. Det kan stå emot på ett helt annat sätt. Så vi har dressat, stödsått och rensat dräneringar som inte var riktigt skötta historiskt sett. Det har gjorts stora insatser under flera år. Framför allt under vintrarna.

Hur känslig är den svenske golfaren för banans kvalitet?

– Man är väldigt medveten, skulle jag säga. Men ibland väljer man olika typer av banor beroende på syfte. Ibland vill man spela toppbanor. Andra gånger går man mer på ett bra pris. Det finns utrymme för alla varianter.

Vilken nivå ligger ni på?

– Vi försöker hålla en rimlig peng. Vi ligger mellan 695 och 1 095 kronor beroende på dag och tid. Vill du spela billigt kan du komma en tisdag. Vill du spela en lördag kostar det mer.

Det känns som att ni ligger under Stockholm i prisnivå?

– Det är lite dyrare i Stockholm, ja. Vi vill ju jobba med volym för får vi fler golfare hit så genererar det pengar i restaurangen, shopen, rangen, golfbilshyra… Vi tittar inte bara på greenfeeintäkten utan på vad varje gäst spenderar utöver sin greenfee. Någonstans finns det ju en gräns för vad man kan lägga på en heldag. •

  Tipsa oss!

  Har du ett nyhetstips eller något annat intressant du vill berätta för golfbranschen?
  Använd formuläret nedan. Tack på förhand!

  Läs fler relaterade artiklar
  Ladda fler i Banor & klubbar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Kolla också

  Nu bevattnas Stockholms Golfklubb med regnvatten från Mörbys dagvattenbrunnar

  När Stockholms Golfklubb renoverade Kevingebanan upptäckte man att det gick dagvattenledni…