Hem Internationellt Sprickan mellan Cobra och DeChambeau: ”Han letar efter en enhörning”

Sprickan mellan Cobra och DeChambeau: ”Han letar efter en enhörning”

Bryson DeChambeau.

Bryson DeChambeau vann U.S. Open 2020 på Winged Foot med en Cobra-driver i bagen.

Under Saudi International i Saudiarabien i början av februari, hade han vare sig Cobras nya Aerojet, fjolårets LTDx eller två år gamla Radspeed i bagen.

Utan en TaylorMade Stealth 2 Plus+.

Besökte Ping

Och nu har det avslöjats att han tidigare i veckan besökte Pings huvudkontor i Phoenix.

Enligt uppgift var han där för att testa utrustning.

Pete Samuels på Ping har bekräftat besöket. Men – han menade att det inte bara handlade om att testa utrustning utan också om att prova Pings FOCAL-labb tillsammans med Ping-kontrakterade svingcoachen Chris Como.

– Chris tar ofta med sina spelare till vårt labb för att analysera svingdynamiken från en coachningssynpunkt, sa Samuels till Golfweek. Vårt ingenjörsteam observerar och lär sig av sådana här besök när vi samlar in användbar svingdata. Det var den främsta anledningen till besöket, men Bryson testade Ping-produkten också.

Löper ut

DeChambeau kontrakt med Cobra Puma löpte ut vid årsskiftet. 

Samarbetet har pågått sedan 2016 men frågan är om en fortsättning är intressant för Cobra Puma.

Bryson DeChambeaus kommersiella värde kan anses vara devalverat sedan han anslöt till LIV. Han får, tack vare segern i US Open 2020, spela i majors fram till 2025. Men han är avstängd från PGA Tour och han kommer därför inte heller att delta i Ryder Cup.

Hans synlighet kommer att vara begränsad. Dessutom har samarbetet inte fungerat helt friktionsfritt.

DeChambeau har offentligt vädrat sitt missnöje med Cobras. Under The Open 2021 sa han:

”Drivern suger. Det är inte ett bra ’face’ för mig, och vi försöker fortfarande ta reda på hur vi ska göra det bra på de sämre träffarna. Jag balanserar på en vass egg, vilket jag har sagt till folk länge.”

Det var droppen?

När Bryson använde TaylorMades driver under en tävling kan det ha varit droppen som fick Cobras bägare att rinna över. DeChambeau hade blivit informerad i förväg om att det kunde få konsekvenser om han spelade en TaylorMade-driver men han valde att negligera den varningen.

»Det är ett så enfaldigt uttalande«

Ben Schomin, Tour rep, Cobra

Dessutom har Bryson DeChambeau retat upp folk på Cobra genom ett uttalande han gjorde på LIV Golfs hemsida. Där uttalar han sig på ett sätt som kan uppfattas som att han anklagar han Cobra för att inte leverera tillräckligt dugliga drivers på ett tekniskt plan.

Bryson sa:

”Tekniken är inte i nivå med de höga hastigheter som dagens golfare kan uppnå. Om du svingar i mer än 185 mph – lycka till med att försöka kontrollera bollen då. Vi är fortfarande på jakt efter någon som kan göra en driver där man kan träffa var som helst på träffytan och fortfarande landa bollen på fairway. Det kommer att förändra spelet för alltid. Men vi är inte där än.”

– Det är ett så enfaldigt uttalande, menar Cobras PGA Tour representant Ben Schomin.

Letar efter enhörning

Han har jobbat mycket med Bryson. Han fortsätter:

– En kille som uppfattas som allvetande när det kommer till vetenskap och fysik säger att han behöver en driver där bollen ska gå rakt. Detta oavsett var på träffytan han träffar bollen. Med ökad hastighet ökar kraven precision. Det är precis som med en racerbil. Du måste vara en bättre bilförare när du kör i 200 miles per timme än om du kör i 75 (mph). Bryson tror inte på det. Han tror att det finns en ”magic bullet” där ute. Han letar efter en enhörning.

Det är ingen hemlighet att Cobras FoU-team och tourkillar har lagt ned mer tid och och ansträngning på DeChambeau än vad något annat varumärke skulle ha gjort för någon av deras kontrakterade spelare.

Avfärdar Bryson

En chef för en annan av de stora utrustningsleverantörerna lär ha avfärdat Bryson som ’brand ambassador’ eftersom ”…vi inte har tillräckligt med personal för att kunna ta itu med honom.”

Det känns onekligen som att det något dysfunktionella förhållandet kan vara över. 

Även bolltillverkaren Bridgestone har avslutat sitt samarbete med DeChambeau. Vilket berodde på Bryson DeChambeaus övergång till LIV Golf:

”Eftersom Bryson DeChambeau inte länge kommer att delta i dessa tävlingar har Bridgestone och Bryson DeChambeau beslutat sig för att avsluta ambassadörskapet”, löd den korta och kärnfulla kommentar som förmedlades i juli 2022.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Internationellt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Den vilda jakten på världens bästa golfbanor: ”Det började med Augusta …”

Totalt 207 banor har någon gång varit med på Golf Magazines ranking över de 100 bästa golf…