Hem Marknad & media Hon blev Årets Golfare 2022: ”Ett genombrottsår i särklass”

Hon blev Årets Golfare 2022: ”Ett genombrottsår i särklass”

Linn Grant

Linn Grant blev den första kvinnliga vinnaren av en tävling på herrarnas DP World Tour, och hon vann sex titlar under sin första hela säsong som professionell golfare.

Juryn var enhällig när den skulle vaska fram årets golfare 2022,

– Linn Grant har stått för en tävlingssäsong och ett genombrottsår i särklass. Hon avslutar 2022 rankad som nr 26 i världen, vilket är ännu mer exceptionellt om man beaktar att hon når dit utan att regelbundet spela på den allra största damtouren, LPGA Tour. En otroligt imponerande prestation som det känns mer än självklart att lyfta fram ännu en gång genom utnämningen till Årets Golfare, säger Eric Franzén, Tävlingsjuryns ordförande, tillika chefredaktören på Svensk Golf.

Priset har delats ut sen 1966 och utses av en jury som består av Svensk Golfs redaktion samt utvalda representanter från Föreningen Golfjournalisterna, SGF och PGA. För tredje året i följd belönas en av Sveriges kvinnliga golfstjärnor med utmärkelsen, något som huvudpersonen värderar högt.

– Wow, vad kul. En sådan här utmärkelse peppar och inspirerar när jag nu laddar om inför 2023 års säsong, säger Linn Grant. 

– Allt som hänt har varit oerhört roligt. För min egen del var 2022 en fortsättning på allt jag gjort innan. Jag var redo att ta steget som proffs.

Året började med tre titlar och en totalseger på Sunshine Tour i Sydafrika. Joburg Ladies Open ingick även i Ladies European Tour.

En söndag i maj säkrades den första LET-titeln på europeisk mark: Belgian Ladies Open. Och en gyllene junivecka tog Linn sin plats i historieböckerna när hon vann Scandinavian Mixed – som den första kvinnliga vinnaren på herrarnas DP World Tour. Tvåorna Henrik Stenson och Marc Warren besegrades med nio slags marginal. Närmaste damspelare var 15 slag efter.

– Det var dagar som jag förstås aldrig kommer att glömma. Det kändes ganska tidigt under veckan, när jag spelade med Annika Sörenstam under de två första ronderna, att något var på gång, säger Linn Grant.

I augusti vann Linn Skaftö Open.

Kampen om totalsegern av Ladies European Tour i Race to Costa del Sol avgjordes efter en rafflande duell mot vännen Maja Stark i Spanien i november.

Årets Golfare får ett stipendium på 10 000 kronor av Svensk Golf, att skänka till ett välgörande ändamål eller till en svensk golfklubb. Linn Grant, från Viken utanför Helsingborg, tilldelar stipendiet till Rya Golfklubb.

2021 tilldelades priset Anna Nordqvist och året dessförinnan var det Madelene Sagström som utsågs till Årets Golfare. Flest utmärkelser genom tiderna har Annika Sörenstam, som tilldelats priset 9 gånger, följd av Henrik Stenson som har vunnit 5 gånger.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Marknad & media

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Tiger Woods och Nike Golf går skilda vägar?

Ett av golfens mest långlivade och framgångsrika kommersiella samarbeten – mellan Tiger Wo…