Hem Banor & klubbar EU:s jordbrukspengar hamnade hos golfklubbar

EU:s jordbrukspengar hamnade hos golfklubbar

För 13:e året i rad har EU:s revisionsrätt kritiserat unionens redovisning och bland annat klagat över dålig intern kontroll över vad stödpengarna används till.

Det handlar om de 107 miljarder euro (994 miljarder kronor) som EU betalade ut 2006 i form av stöd till jordbruk och eftersatta regioner.

En del av pengarna hamnade hos golfklubbar i stället för hos lantbrukare.

Revisorerna konstaterar att de tidigare ökänt krångliga beräkningarna för stödet till jordbruk har förenklats – men det har också i vissa fall lett till att golfklubbar kunnat utverka stödpengar, skriver TT-Reuters.

”Några skäl till felaktiga utbetalningar är slarv, dålig kunskap om de ofta komplicerade reglerna och misstänkta försök att lura åt sig EU-pengar”, sade revisionsrättens ordförande Hubert Weber.

Något större bedrägerifall har revisionsrätten inte funnit, men den säger i årsrapporten att en del av EU:s generösa jordbruks- och regionstöd har, eller i alla fall kan ha, gått till folk som inte borde ha fått några pengar.

Allmänt anser revisorerna att den förenklade processen kring jordbruksstödet har varit bra – men med tvivelaktiga bieffekter. Exempelvis slussas en allt större del av jordbrukssubventionerna till stora markägare snarare än till lantbrukare, detta sedan kopplingen mellan jordbruksproduktion och stödets storlek försvagats.
Bland annat har alltså golfare kunnat tillgodogöra sig pengar som skulle gått till jordbruksstöd.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Fredrik och Johan lämnade golfklubben för att förverkliga en dröm

När de inte hittade en golfklubb som delade deras visioner – då valde Fredrik Tillgre…