Hem Banor & klubbar Han lämnar Österåker – men jobbar kvar

Han lämnar Österåker – men jobbar kvar

Han var banchefen som blev projektledare när Österåker med hjälp av Henrik Stenson och Christian Lundin skulle bygga om Österled till Öster by Stenson.

Nu slutar Magnus Ljungman på Österåker – men han blir ändå kvar.

– Ja, precis. Jag har startat ett eget företag med inriktning på ombyggnad, nybyggnad och utveckling av golfbanor, säger Magnus.

Var var det som fick dig att bestämma dig för det? 

– Det var väl att jag blev tillfrågad om att hjälpa till på lite olika ställen. Och jag har varit anställd i 27 år och kände att det var dags att prova något nytt. Och då fick det bli något väldigt nytt…

Men ändå  samma?  

– Ja, men att vara egen. Så jag jobbar i egen regi. Jag kommer att vara kvar i Österåkers  Västerledsprojekt och till att börja med kommer jag att arbeta 25 procent i planeringsstadiet och sen växla upp allt eftersom det drar igång.

Ja, Västerled kanske kommer ta en hel del tid av din tid?

– Ja, så är det ju. Absolut. Och sen har jag ett annat projekt också inbokat men det kan jag inte prata så mycket om. 

Vad spännande. Är det i Stockholmstrakten, eller?

– Nej. 

Din konsultverksamhet – innefattar det arkitektarbete eller är det mer entreprenad? 

– Ja, det handlar om projektledning och projektstyrning. Jag kan hjälpa till i utvecklingsfasen om det nu är att så att några hål ska byggas om. Jag kan exempelvis hjälpa till med importer av material och kontakter med myndigheter om det behövs. Jag kan även hjälpa till i planeringsfasens olika delar. 

Hur mycket uppdrag av den typen finns det och hur kommer det att se ut framöver? 

– Jag tror ändå att det kommer att finnas en del. Det är många golfklubbar som står inför stundande förändringar i form av nya bevattningssystem eller renovering av greener. Många har kompetensen inhouse, andra behöver hjälp med vissa delar och andra med fler delar. Så jag tror absolut att vi har ett ganska stort behov i Sverige om vi ska fortsätta hålla kvaliteten. Och sen har jag inte enbart fokus på golfen utan det är även parker och större trädgårdar. Så jag är bred. 

En del av de här jobben som du tar, blir det då du som får plocka in en… Gör inte en del golfbanearkitekter det jobbet också? Eller?

– Jo, absolut. Det är det nog. Eller di alla fall vissa av dem. Men jag tror att det finns ett ganska stort behov av att han en konsolt som kan vara på plats lite mer än vad en arkitekt hinner vara. I vissa lägen och på vissa platser kan det vara absolut tillräckligt att komma dit någon gång då och då. På andra krävs det kanske lite mer. Det handlar lite grann om vad man har för kompetens på plats. Vi har ju ändå en rätt hög kompetensnivå i golfbranschen i Sverige.

Det här med projektledning och golf finns väl i släkten?

– Ja, pappa byggde ju Lisinge 1989. Jag var också lite delaktig i den. Jag var med där även om jag bara var 12-13 år. Men det var då allt började.

Har du varit och kollat på Sparren? 

– Ja, jag är faktiskt medlem där. Så jag spelar min mesta golf på Sparren, faktiskt. Jag bor i Rimbo så jag har väldigt nära.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Nu får gamla golfbanan nytt liv – som våtmark: ”En rik miljö för friluftsliv och rekreation”

Kommunstyrelsen och byggnadsnämnden i Kristianstad har fattat beslut om planuppdrag för at…