Hem Tour & tävling Anna Nordqvist utsedd till Årets Golfare

Anna Nordqvist utsedd till Årets Golfare

Segern i Women’s British Open säkrade också utnämningen till Årets Golfare. och bärgade viktiga poäng under Europas triumf i Solheim Cup. Med överlägsen marginal röstade juryns fram Anna Nordqvist som mottagare av 2021 pris för Årets Golfare i Sverige.

Priset har delats ut sen 1966 och utses av en jury som består av Svensk Golfs redaktion samt representanter från Föreningen Golfjournalisterna, SGF och PGA.


Så här motiveras utnämningen av Årets Golfare av tävlingsjuryns ordförande, tillika chefredaktör på Svensk Golf, Eric Franzén:

Triumfen i Women’s British Open i Skottland innebar Anna Nordqvists första seger på nära fyra år. Denna kom på erkänt svåra Carnoustie Golf Links där Anna Nordqvist gjorde det som krävdes av henne under banans mytomspunna avslutning, vilket säkrade titeln med ett slags försprång mot trion som delade andraplatsen. 

– Att vinna British Open och göra det på Carnoustie tror jag är den största drömmen man kan ha som europeisk golfare. Det känns fortfarande ganska overkligt om man tänker tillbaka.

34-åringen från Eskilstuna har nu tre majorsegrar i sitt cv. Utmärkande är att dessa tagits under tre olika decennier, vilket Nordqvist är första europeiska damspelare att lyckas med. Totalt är hon den tredje damspelaren från Europa, efter Annika Sörenstam och Laura Davies, som tagit tre eller fler majorsegrar. 

– Det får mig att känna mig otroligt gammal. Men jag är otroligt stolt. Jag har alltid triggats mycket av att bevisa motsatsen för folk. De som tvivlat och säger att man inte kommer att lyckas eller nå hela vägen. Det har alltid varit en liten motivation för mig under alla år. Att sitta här och vunnit tre majors… Någonting rätt måste jag ha gjort i min karriär. 

Årets Golfare får ett stipendium på 10 000 kronor av Svensk Golf, att skänka till ett välgörande ändamål eller till en svensk golfklubb. Anna Nordqvist tilldelar stipendiet till juniorverksamheten på Torshälla Golfklubb. 2020 tilldelades priset Madelene Sagström och året dessförinnan var det Marcus Kinhult som utsågs till Årets Golfare.

Flest utmärkelser genom tiderna har Annika Sörenstam, som tilldelats priset 9 gånger, följd av Henrik Stenson som har vunnit 5 gånger.

Läs fler relaterade artiklar
Läs mer av Tommy Jeppsson
Ladda fler i Tour & tävling

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

EGA säger nej till spelare från Ryssland och Belarus

European Golf Association går emot det internationella golfförbundet (IGF). IGF tillåter i…