Hem Banor & klubbar Ahlberg omvald som ordförande i GAF: »Golfen förändras fort just nu«

Ahlberg omvald som ordförande i GAF: »Golfen förändras fort just nu«

Thomas Ahlberg

Thomas Ahlberg, klubbchef på Bokskogens Golfklubb, fick fortsatt förtroende som GAFs ordförande.

För vilken gång i ordningen?

Det minns han knappt själv.

– Det blir väl åttonde eller nionde året som ordförande. Men jag satt ju i valberedningen också i ett par år och dessförinnan satt jag i styrelsen fyra, fem år innan dess. Så jag har varit med ett tag.

Vad är det viktigaste för GAF i år?

– Dels är utbildningsbiten viktig. Vi måste möta framtiden. Golfen förändras fort just nu. Det är inte klokt vad mycket som hänt de senaste fem åren, egentligen. Först en uppgång med pandemin. För bara tre år sedan var det ingen som pratade om simulatorer. Trackman-ranger fanns knappt för fyra år sedan. Golfen förändras fort och vi måste hjälpa våra medlemmar att möta framtiden när det händer väldigt mycket.

Är det bra med förändring?

– Både och. Men vi kan inte stoppa utvecklingen. Vi kan inte säga att det ska vara som förr i tiden när man hade rutiga byxor och spelade på tre timmar. Golfen förändras även utomlands. Det är nyttigt att se hur det ser ut i andra länder. Folk hade med sig små högtalare i bagen och spelade musik. Inte högt, men ändå. Golfbilarna har TV-skärmar, GPS, geofencing och USB-laddare. Den yngre generationen använder mobilen som scorekort. Mycket förändras. Det är nya tider. En del går för fort men man får lära sig att förhålla sig till allt det nya utan att glömma det gamla. Jag hade möte med herrkommittén i veckan. De snittar väl runt 70 år och de ser golfen på ett sätt medan Calle, 22, ser golfen på ett helt annat sätt.

Hur ser du på framtiden nu när pandemi-boomen avtar?

– Det kanske minskar lite, men inte så mycket. Det är upp till oss klubbar. Däremot tror jag att medlemskapen kommer att förändras mycket. Brevlådemedlemskapen ökar, framför bland spelare i den yngre generationen, men det är inte heller något man kan stoppa eller begränsa. Greenfeespelet kommer att öka och då kommer greenfeepriserna att öka. Så det gäller att vara mer aktiv och styra vilken klubb man vill vara. Vi kommer att få se större skillnader mellan anläggningarna än det var för några år sedan.

Brevlådeklubbarnas ökning behöver ju inte handla om ekonomi. Det kan vara frihet också.

– Så är det ju. Ordet medlem betyder olika saker för olika personer. Ordet är lite urvattnat i dag. Du är medlem i IKEA och Clas Ohlson också. Medlem i det sammanhanget handlar om att de kan styra vad du ska handla. Många klubbar blandar och ger lite. Man måste kanske bestämma sig för om man ska ha medlemmar eller kunder.

GAF har en viktig roll även i framtiden?

– Det tycker jag verkligen. Det kan vara frustrerande att sitta ensam på kammaren och fundera på hur man ska göra. GAF startade ju som ett stort nätverk. Det är en av de stora delarna. Många av kurserna innehåller ju bra utbildningar men du lär också känna andra att ha utbyte med. I våra framtida utbildningar ska vi möta framtiden. För fem år sedan hade vi inte kurser i videofilmning med din mobiltelefon så att man ska kunna klippa ihop filmer för reklam i sociala medier. Men där är vi i dag. Det går fort och vi måste hjälpa våra medlemmar så att de vet vilken väg de ska gå. Kansliet på GAF spelar en viktig roll för att hjälpa våra medlemmar att möta framtiden. •

Årsmötet

Under det digitala årsmötet deltog ett 20-tal medlemmar och tog beslut om framtiden. Mötet leddes av Jörgen Kjellgren, Båstad Golfklubb och Margareta Rosengren, Halmstad Golfklubb.

Katarina Evander (Ljunghusens Golfklubb), Maria Guslin (Fågelbro Golf & CC) och Stefan Andorff (Kungl. Drottningholms Golfklubb) omvaldes.

Therese Hovbrandt (Torslanda Golfklubb) ersatte Eleonore Höglund (Business Board) som lämnade styrelsen.

Martin Fredriksson (Herrljunga Golfklubb), Margareta Rosengren (Halmstad Golfklubb) omvaldes som revisor resp revisorssuppleant.

Håkan Johansson (Trelleborgs Golfklubb) omvaldes i Valberedningen tillsammans med Lars Brydolf (Öijared Resort) som ersatte Jasmine Rawsthorne.

Jasmine Rawsthorne (Kungsbacka GK) från valberedningen avtackades (liksom Eleonore Höglund).

GAF fick nya stadgar under mötet som var avslutat efter dryga 40 minuter.

Styrelsen 2024 är följande:

Thomas Ahlberg, Bokskogens Golfklubb

Katarina Evander, Ljunghusens Golfklubb

Marcus Forslund, Rya Golfklubb

Maria Ericsson, Skellefteå Golfklubb

Maria Guslin, Fågelbro Golf & CC

Stefan Andorff, Kungl. Drottningholms Golfklubb

Therese Hovbrandt, Torslanda Golfklubb

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Han blir ny klubbchef och VD för Halmstad Golfklubb

I mitten av januari meddelade Halmstad Golfklubbs VD Christian Jakobsson att han efter 15 …