Hem Banor & klubbar Vem blir årets klubbchef? ”Alla framgångar i år beror inte på corona”

Vem blir årets klubbchef? ”Alla framgångar i år beror inte på corona”

I mars 2021 ska årets klubbchef utses.*

Nu efterlyser Golf Management Sverige (GAF) lämpliga kandidater och nomineringar.

Förra året vann Christian Jakobsson pop Halmstad Golfklubb. Vem tar trofén i år?

Och det kan bli ett intressant år, tror GAF:s ordförande Thomas Ahlberg som är nyfiken på vilka prestationer som kommer att resultera i en nominering – och i ett senare skede en utmärkelse…

Thomas Ahlberg.

– Jag har funderat mycket på vilka klubbar det är som ska sticka ut, säger Thomas. Många klubbar kommer att visa bra resultat. Sedan finns det kanske klubbar som varit på ruinens brant men som nu helt plötsligt visar en vinst. Har de gjort något speciellt? Många har fått nya medlemmar medan andra fått ofantliga mängder. Vad beror skillnaden på?

– Topp 6 av dem som fått in flest medlemmar, det är brevlådeklubbar. Men sedan följer några mer traditionella golfklubbar som fått in 400 eller 500 medlemmar. Vad har de gjort för att åstadkomma det? säger Thomas som menar att allt inte handlar bara om corona-effekten

– Vissa klubbar har lagt grunden för årets framgångar långt tidigare. 

Thomas nämner Bokskogens Golfklubb som ett typiskt exempel på det. Framgångskurvan hade börjat stiga redan innan våren 2020.

– Vi tog ett beslut för fyra år sedan att vi skulle investera i banan. Vi sa att vi måste våga investera oss ur den dåvarande situationen. Det höll inte att gå och vänta så vi lånade, satsade, grävde ned ny bevattning för sju miljoner, vi byggde en jättestudio, bytte till leasingmaskiner… vi hade verkligen en plan och redan för två år sedan såg vi att det började öka. Förra hösten fick vi 150 nya medlemmar. Under vintern kom ytterligare 70 nya medlemmar.

– Sedan kom Corona och då kom de sista 100 nya medlemmarna. 

Nu har klubben 180 i kö till medlemskap. 

– Det är en sak man ska ha i åtanke. Alla framgångar på olika klubbar beror inte bara på corona utan på att många klubbchefer gjort ett bra arbete innan som i sin tur bäddat för att man kunnat inkassera årets framgångar, säger Thomas Ahlberg, som också tror att många styrelser kan ha haft en viss påverkan på klubbarnas arbete 2020:

– Många klubbar hade panik i våras på grund av Corona. Många har haft ideella styrelseledamöter som varit hemma från jobbet och som därför varit på klubben i stället och hjälpt till en del. Det kom inga greenfeegäster, tävlingar och företagsgolfer ströks. Då vågade inte alla plocka in säsongspersonal i den omfattning man med facit i hand borde ha gjort.

Följden blev att många klubbchefer fick klara sig själva i väntan på vad som skulle hända. 

– Och så har den personen fått köra ensam april, maj, juni och juli innan man såg att gästerna var tillbaka. Men då var det för sent. Då hade den personen jobbat dygnet runt. Så jag är orolig att många säckar ihop nu på hösten. Vi har några exempel på det, säger Thomas som själv jobbade med fem krisbudgetar, gjorda utifrån olika scenarier. 

Normalt har Bokskogen många danskar på besök men i år kom totalt 100.

– De var ju livrädda för det som hände i Sverige. Men när reseförbudet hävdes och vi var framme vid midsommar – då började folk resa lokalt. Och då rasslade det till. 

Medlemsspelet har däremot varit i gång sedan i april vilket satt ett konstant tryck på många anläggningar.

– De som har jobbat i receptionen har ju haft helgtryck varenda dag i veckan, från måndag till fredag. 

En av de saker som skulle kunna vara en nyckel till en nominering och i förlängningen en utmärkelse, är tillgängligheten på banan.

På många klubbar har det varit svårt att boka tider till följd av det rekordstora antalet spelade ronder.

– Många klubbar kommer att leverera ett bra resultat till följd av ökad greenfee och fler medlemmar men en viktig fråga blir därmed också oundvikligen den om tillgängligheten. Är det någon klubbchef som lyckats tackla tillgängligheten så att det inte blivit en ”issue” på klubben? Att man inte kommer ut på banan kan ju annars väcka en viss irritation bland medlemmarna. Hur har klubbarna hanterat det?

– Det är nog ett område där man som medlem kan ha åsikter. För det har ju spelats väldigt många ronder. Många var nog inte förberedda på det, menar Thomas Ahlberg.

Även osäkerheten som följde på de många nya rutinerna i våras har varit en utmaning för många klubbchefer. Det kom hela tiden nya och ändrade direktiv.

– Hur ska vi ta emot gäster när de kommer, hur ska incheckning ske, och man var tvungen att få tag i handsprit… Jag har handlat handsprit för 30 000 kronor i år. Det var mycket att tänka på i början av säsongen: Krattor, flaggor, hålkoppar…  i början var lite frusterande när det kom nya direktiv hela tiden. Man förstod inte alltid vad de menade, men det har ändå funkat rätt bra. 

Christian Jakobsson, Halmstad Golfklubb

Fakta: Golf Club Manager of the Year

Club Manager of the year blir en person som är en professionell ledare med stor handlingskraft vilket bidragit till klubbens och/eller svensk golfs utveckling.

Kommande tävling gäller för 2021 men det är vinnarens handlingar under 2020 som avgör. Tävlingen är årligen återkommande. 

Nomineringstiden startar i november varje år och avslutas i december.

2019 års Club Manager of the Year blev Christian Jakobsson på Halmstad Golfkllubb 

Vill du nominera? Här hittar du information.

*Ej beslutat när och var pga rådande pandemi)

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Efter några ekonomiskt tuffa år – Stannum blir en del av Golfstar

I går röstade medlemmarna i Stannum Golf för att ansluta till GolfStar. Därmed expanderar …