Tomas Hagfeldt, redaktionschef på Golf Digest mellan 1997 och 2015, ger sig in i golfresebranschen.

– Jag har berättat om tourtävlingar, gjort personporträtt och reseskildringar i 30-talet länder under 18 års tid. Jag känner många spelare och instruktörer, golfbanearkitekter, turistorganisationer, golfbaneägare. Det är den erfarenheten och de kontakterna jag nu vill ta vara på.

– Allt är i gång och om jag får detta att snurra så vill jag i framtiden bara ägna mig åt detta. För golf och resa är det bästa som finns!

Den första gruppen resenärer åker nu i veckan på en skräddarsydd golftripp till vindistrikten i Frankrike – Bordeaux och Biarritz. Dessutom en klassisk fransk destination med en intressant golfhistoria. Och fler unika upplevelser följer.

– Under mina 18 år på Golf Digest har jag sett många fantastiska platser och jag vill att andra ska få se dem också. Det är inte de mest givna platserna, kanske.

– Jag vill leda utvecklingen och erbjuda resor till intressanta platser, ännu okända pärlor men av högsta klass. Dessutom vill jag sprida kunskap. Det är platser där det finns en historia bakom.

Verksamheten är tänkt att vila på flera ben. Dels kan Tomas skräddarsy unika resor till speciella platser för privatpersoner, sällskap eller företag. ”Extremt skräddarsydda”, som han uttrycker det.

– Jag fixar hela resan och ser till att rätt person eller sällskap hamnar på rätt plats. Jag gör en intervju med de som ska resa och går igenom budget, önskemål, klimat, bankaraktär och annat.

Dels ska han sätta ihop likaledes unika temaresor.

Den första temaresan går i oktober till de klassiska hedlandsbanorna utanför London: Swinley Forest, Walton Heath, Berkshire… med boende på  Foxhills Golf Resort.

– Det är det klassiska England. Dessa resor blir ju lite mer ”privata och exklusiva”, man får tillfälle att träffa greenkeepers och klubbchefer som har en del skrönor och historier att förmedla.

– Det är kul det som sker just nu i England. Klubbar som förr var väldigt privata har ju börjat öppna upp, lite grand i alla fall. Och då vill jag gärna ta med några resenärer till den här unika miljön. Fortfarande är detta engelska golfparadis oupptäckt för många. Jag älskar också linbanorna i Irland, Skottland och Wales men vill gärna också visa det bästa av vad England har att erbjuda.

Tomas på Narin & Portnoo, Donegal, Irland.

I två år har han arbetat med att lägga grund och struktur för verksamheten som nu går under namnet Golf Zone Travels.

– Namnet ska ge en känsla av att man är i zonen – som man är när man reser och när man spelar golf. Och så kan jag ordna resor till jordens alla tidszoner.

– Jag har haft möten, planerat, tagit reda på hur allt fungerar, rest och träffat folk, byggt upp struktur, sökt samarbete med resorter, anläggningar, turistorganisationer och andra arrangörer i världen.

En tredje del i verksamheten är det Tomas kallar för ”GolfTourism” – att åka på skräddarsydda tourresor, där man dels spelar banor men också besöker tourtävlingar. Dessa resor inkluderar möten med coacher och spelare.

– De resorna ska hålla tourklass. Det är ett sätt för mig att ta till vara på mina kontakter i den världen.

Den första ”Tourresan” går till Ryder Cup i Paris nästa höst.

– Det är klart i princip. Det är inte lätt att få biljetter men jag har lyckats ordna det, tack vare att jag besökt nio Ryder Cup själv.

– Det blir inte de resor till de mest självklara platserna utan till platser som jag gillar: Jersey, Wales, Singapore, till exempel. Och det ska vara personligt. Inte en buss som stannar och checkar in 50 personer på en stor resort.

– Jag vill göra min egen grej. Hitta mitt eget sätt att göra resor på, och det är lite annorlunda. Det är nog min bakgrund på Golf Digest.

Han tror att det är en bransch som har en ljus framtid:

– Resandet ökar konstant och kommer fortsätta att göra det, såväl i goda som dåliga tider. Ingen vill avstå ”årets resa”. Och behovet av att upptäcka nya platser kommer också att öka.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Resor & turism

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Nystartade GolfStar Travel ska locka klubbens medlemmar till Costa Daurada i Spanien

GolfStar har tecknat ett samarbetsavtal med Costa Daurada Golf Association. Tanken är att …