Hem Banor & klubbar Raset fortsätter: Svenska golfklubbar har tappat 12 000 medlemmar i år

Raset fortsätter: Svenska golfklubbar har tappat 12 000 medlemmar i år

Antalet golfare fortsätter att minska – 12 000 personer blir nettominskningen i svensk golf år 2008.
Och enligt vad Golfbranschen.se erfar så har ytterligare 10 000 golfspelare valt att lämna sitt traditionella klubbmedlemskap för att i stället välja ett budgetmedlemskap i en brevlådeklubb.

Joachim Sabel, som är delägare i TopTee som äger bland annat Brollsta och Herresta, tillika opinionsbildare i golfbranschen, kräver krafttag mot utvecklingen, bland annat vill han höja greenfeen överlag.

Konsekvenserna av medlemsminskningen har varit en rad konkurser under året och övertagande bland golfbanorna. Bland annat har följande banor drabbats av ekonomiska problem:

Salsta 18 hål, Uppsala Byggd: 2000
Veckholm 9 hål, Enköping Byggd: 2004
Olofström 18 hål, Blekinge Byggd: 1989
Strövelstorp 9 hål, Helsingborg/Skåne Byggd: 2004
Gåtebo 9 hål, Öland Byggd: 2000
Westerby 18 hål, Linköping/ Östergötland, Byggd:2005
Bjurholm 18 hål, Norrland, Byggd: 1989
Hässleholms 18 hål, Skåne, Byggd: 1978
Lidhem 18 hål, Småland, Byggd: 1988
Malmö/Burlöv 18 hål, Skåne, Byggd: 1982

Malmö Burlöv GK lämnade 26 augusti till Malmö Tingsrätt in en ansökan om företagsrekonstruktion som beviljades och den är vi nu i full gång med, säger Sonny Karlsson på M-B GK.
– Vi upplever ett stort stöd från en stor majoritet av medlemmarna och ser fram emot ett ”nytt liv efter detta” när vi tagit oss igenom hela rekonstruktionsprocessen.

Klubben förfogar över 27 hål, och grundades 1981.

Joachim Sabel, som är delägare i TopTee som äger bland annat Brollsta och Herresta, tillika opinionsbildare i golfbranschen, säger så här:

– Utöver att 12 000 golfare har försvunnit eller bytt medlemskap så har ytterligare en del blivit passiva medlemmar. Totalt innebär det att 80 miljoner kronor i fasta intäkter, förskottsbetalningar, har övergått till greenfee eller bara försvunnit från golfen. Som synes är det alla typer av klubbar som drabbats av problemen: Olika distrikt, olika ålder, olika storlek på anläggningen…
Och detta är enligt min mening bara den första vågen. Fler klubbar och anläggningar kommer att ryka! säger Joachim Sabel. Och fortsätter:

– Snart är det dags för klubbar som Almunge, Johannesberg, Lisinge, Tjusta, Hallstahammar, Allerum, Funäsdalen, Ljugarn, Tobo, Roslagen, Garnisonen…

Vilka kommer att klara sig?
– Gamla banor som är centralt belägna. De har ofta långa köer av närboende som vill komma med! Bra designade banor som Barsebäck, Frösåker och Ullna. 27-hålsanläggningar – det är de som har gått överlägset bästa i golfsverige fram till nu, oavsett läge och designer.

Vad måste ske?
Joachim Sabel ger en rad förslag på åtgärder som han tycker måste till:
• Det behövs en reglering så att klubbar utan bana inte får greenfeerättigheter och inte heller får utfärda gröna kort /hcp kort.
Begränsa antalet medlemmar på en 9-hålsbana till max 1 000. Detta räcker utmärkt för att en dylik klubb skall gå runt.
• Inför medlemsformer som baseras på ett visst antal spelade golfronder för det år som medlemskapet avser, typ klippkort, med lägre pris/per rond.
• Högre greenfee överlag i landet så att det lönar sig att vara fullvärdig medlem.
• Greenfeesamarbeten med klubbar som är likvärdiga kan öka värdet på det medlemskap vi säljer.
• Ge inga rabatter till 3:e partshandlare som vill tjäna pengar på att banorna har dåligt kapacitetsutnyttjande. Det ger bara lägre intäkter och pengar i någon ficka som inte driver golfklubb!
• Spel på flera banor som äger varandra(konsolidering)
• Återgå till grönt kort för att spela golf.
• Som en slump eller som ett sammanträffande sammanföll den minskning av golfen som vi ser just nu med införandet av det nya sättet att börja spela golf på, ett krångligare sätt.(2005)
• En del av banorna skall ej räddas för de är bara skit och passar bättre som åker eller skog!

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

5 Kommentarer

 1. Sonny Karlsson

  fredag, 3 oktober, 2008 at 10:11

  Hej,
  Tråkigt att konstatera att Er artikel ”Raset fortsätter….” om svenska golfklubbar innehåller många felaktigheter. Vad gäller Malmö Burlöv GK
  så har vi 27 hål, klubben grundades 1981 och vi har INTE gått i konkurs.

  Malmö Burlöv GK lömnade den 26/8 till Malmö Tingsrätt in en ansökan om företagsrekonstruktion som beviljades och den är vi i full gång med.
  Vår hemsida har information om denna process, men inte ens det verkar
  Ni ha brytt Er om att kolla. Jag skulle vilja veta VAR Ni fått denna information ifrån så vi kan rätta till fakta i hela informationskedjan.

  Med vänlig hälsning
  Sonny Karlsson
  Styrelseordförande
  Malmö Burlöv GK

  Svara

 2. fredrik

  fredag, 3 oktober, 2008 at 13:21

  Reglering eller inte…

  Är det rätt metod att tvinga in ett max antal medlemmar i en golf klubb med låt säga 9 hål?

  Jag tror inte det.

  Om det nu är så att jag spelar 10 rundor på ett år. Tiden räcker inte till så mycket mer.
  Är det då rätt att jag ska betala ett fullt medlemskap i en klubb? Även att jag inte spelar med än en gång på den banan? De rundor jag spelar är ju mer planerade med kamraterna och bokade på banor som är valda med omsorg.

  Skulle vi som åker på våra ”mini” resor bli tvingade till ett fullt medlemskap på en klubb så vet i f-n om jag fortsätter att spela golf.
  Således försvinner mitt medlemskap i golfförbundet och de 10 förvisso ynka greenfee avgifterna.

  Det är nog fler än jag som tänker på detta vis.

  När tiden tryter så är det de intressena som tar mycket tid som får stryka på foten. Och tyvärr så tar golf ganska mycket tid.

  Så min tanke om det hela är att klubbarna är tvungna att visa på att det finns ett större mervärde i att vara full medlem i klubben än att vara medlem i en ”brevlådeklubb”.
  Finner man mervärde i att bli fullmedlem så visst. Men som det är gjort i dag så varför?

  Hur fungerar golfen i andra länder?

  Jag tror att vi i sverige är lite för pretentiösa i vår syn på golf.

  Om golfklubbarna skulle ordna lite mera aktiviteter som ingår i medlemskapet så visst men då är vi på MERVÄRDE…

  Vår upptakt för golfare? Med en pro som under två timmar har en grupp golfare som vill damma av sig efter vintern tex.

  Men det är klart att detta ska vi ju ha betalt för i dag. Och då kan jag lika gärna boka en pro fast vara medlem i en ”brevlådeklubb”. För våra PROn är ju intresserade av att få in pengar för de ska ju leva de också.

  Men visst för all del inför restriktioner och tappa de som inte spelar mer än 10 till 20 rundor på ett år. Och jag tror att det är många. För sist om sides så är det ekonomin som styr det hela.
  Och ska man betala fullt medlemskap så går priset på de rundor man spelar upp betydligt.

  Är det en golfbana som inte vill ha min greenfee så finns det de som vill ha den. Då kan man ju gå till dem… Kommer regler som hindrar detta så visst ”pay and play”… går det lite sämre för klubbarna så kommer de inte att ha råd att tacka nej till greenfee vart ifrån den än kommer.

  För klubbarna är i behov av pengar…

  Och vilka förser klubbarna med pengar? Jo det är vi som spelar. Och det är vi som spelar som bör få besluta oss för i vilken omfattning vi ska spela, samt hur vi vill vara ansluta mot golf förbundet. Det är ju inte klubbarna som ska avgöra det…

  Sund konkurrens mellan klubbar och mellan banor är det fråga om…

  Svara

 3. Barney

  fredag, 3 oktober, 2008 at 14:41

  Jaochim Sabel. Du har uppfunnit ett nytt sätt att möte en ekonomisk kris. ”Högre avgifter och mer regleringar”. I andra branscher sänker man priserna när krisen kommer och det måste även golfbanorna göra.
  En del klubbar går i konkurs och nya uppstår. Så fungerar det och så skall det fungera. Mer regleringar drabbar utövarna och kommer inte att underlätta för medlemmarna.

  Svara

 4. Johan

  söndag, 5 oktober, 2008 at 03:05

  Joachim, jag tror inte att regleringar och tvångsmässiga åtgärder är en lösning. Golfbanorna och klubbarna måste börja att erbjuda flera billigare spelalternativ. Din idé om klippkort är mycket bra, fler liknande möjligheter. Jag har hört om klubbar som i panik satt stopp för fler att bli passiva medlemmar, helt idiotiskt. I ett fullmedlemskap måste gratis ranchbollar ingå t.ex. Börja erbjud mera, skärp er sveriges golfklubbar!
  Jag jobbar med trender&framtidsforskning, och såvitt jag bedömer så finns det ingen ljusning för golfen om vi behåller den inställning till golfen som sett i stort sett likadan ut för alltid. Golfen måste förändras, både livet runtomkring och spelet i sig.
  Tyvärr är storhetstiden över, golfsverige levde länge i tro att en långvarig golfvind var oövervinnlig. Att hur många banor som helst kunde byggas.
  Nu gäller det att avbryta banbyggena och ta in nya friska ideér på klubbstyrelserna och avlägsna gamla golfrävar som inte längre lever i samtiden.
  De klubbar som blir kvar, blir de som lyckas att förändra och uppdatera sin klubb till samtiden.

  Svara

 5. Åke Olson Örebro GK

  söndag, 5 oktober, 2008 at 12:40

  Svar till Fredrik – Reglering eller inte.

  Örebro GK har valt att erbjuda en ny typ av medlemskap:
  995kr/år inkl. 2 personliga greenfee för spel på 27-hålsanläggningen
  Fritt spel på vår 6-hålsbana och fri tillgång till vår träningsakademi
  Fritt medlemskap och fritt spel på 27-hålsanläggningen för egna barn upp till 17 år
  Reducering av greenfee om du spelar mer än tåv rundor/år
  Medlemskap i SGF inkl avgifter, föräkring och tidningen Svensk Golf
  Medlemskort för greefeespel på andra golfbanor
  Möjlighet att utnyttja övriga faciliteter på anläggningen.

  Örebro GK erbjuder alltså ett alternativ till medlemskap i en Brevlådeklubb. Vi tror inte på reglering – varje klubb måste, som vi ser det, utforma och erbjuda golfspelarna attraktiva alternativ efter sina egna förusättningar.

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

40 nya bostäder ska finansiera ombyggnaden av gamla golfbanan

I anslutning till Gävle Golfklubb planeras ett nytt bostadsområde med 40 bostäder i olika …