Hem Ekonomi & affärer Svenska golförbundets ekonomi fortsatt ansträngd – intäkterna 2008 lägre än budgeterat

Svenska golförbundets ekonomi fortsatt ansträngd – intäkterna 2008 lägre än budgeterat

Det ekonomiska läget är fortsatt ansträngt för SGF, skriver Björn Nordberg, SGF:s ordförande i sitt senaste Ordförandebrev:

”En helårsprognos baserad på resultatet januari‐augusti pekar på ett överskott, men vi kommer inte att nå det budgeterade resultatet på 5,1 Mkr trots det besparingsprogram som verkar sedan i våras.”

Anledningen till det missade intäktsmålet är en vikande konjunktur på mediamarknaden vilket drabbar intäkterna på Svensk Golf, Red Tee och golf.se. Dessutom finns ett minskat sponsringsutrymme bland svenska företag och inte minst en medlemsminskning hos golfklubbarna även 2008.

Siffrorna är ännu inte officiella men som Golfbranschen.se kunde berätta i går pekar allt på att tappet hamnar på 12 000 färre medlemmar än fjolåret.

Björn Nordberg skriver vidare:

”För att effektivisera verksamheten och därigenom spara kostnader kommer SGF att omorganisera under hösten. Detta arbete initierades redan i början av året med utgångspunkter i underskottet 2007 samt den rapport som en extern konsult arbetade under våren. Nu finns en detaljerad plan för framtiden som det nu förhandlas kring med facket (Unionen). Omorganisationen kommer att leda till en personalminskning (arbetsbrist) som kommer att genomföras genom att vissa vakanta tjänster inte tillsätts, att vi tillämpar naturlig avgång samt genom direkta uppsägningar. Vi har ambitionen att genomföra detta så snabbt det är möjligt så att vi kan återkomma och presentera SGF:s nya organisation så snart det är möjligt.”

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Ekonomi & affärer

3 Kommentarer

 1. Lefty

  onsdag, 24 september, 2008 at 22:46

  Det där med att köpa Red Tee verkar ju ha varit en väldigt lyckad satsning. Tack Mats Enquist, det gjorde du riktigt bra. Lägg ner skiten nu! Ta prestigeförlusten och erkänn att det var en felsatsning. Sveriges golfare vill inte hålla på och betala för sån skit för det är ju vi som får stå för fiolerna i slutändan.

  Svara

 2. Nils

  lördag, 27 september, 2008 at 21:20

  Så alla resor som förbundet är ute på är inget de sparar in på (ofta med respektive), varför betala för att Björn ska åka till Valhalla när det är kris i vår ekonomi, då kanske inte en jakt på Ryder cup borde vara prio ett utan rensa först vid egen dörr innan vi börjar spendera golfmedlemmarnas pengar. Hörde ni om fyllefesten som golfförbundet hade på restaurang Lisa på udden, kostade en rejäl slant plus att de blev utslängda.

  Svara

 3. Tiger

  söndag, 5 oktober, 2008 at 10:53

  Uppenbarligen kan inte SGF sköta pengar.

  Ekonomi är enkelt. Titta igenom vilka intäkter som fanns från föregående år. Fundera om det är rimligt att samma intäkter återkommer nästa år. Troligen bör den siffran justeras nedåt ganska rejält. Det behöver finnas en marginal både för att medlemmar lämnar förbundet men och för att ha en buffert. Titta sedan över vilka utgifter som funnits. Tänk igenom vilka utgifter som är oundvikliga eller ett måste för föreningen. Ta bort övriga. Det räcker med att vara bra på plus och minus för att sköta det här på ett bra sätt. Inte särdeles komplicerat alltså.

  Lägg ned tidningarna ”svensk golf” och ”red tee” om det är så att de inte bär sig själva. Inga pengar från medlemmar ska in där. Vill medlemmarna ha en tidning kan de gå ut och köpa den golftidning de vill ha. Tänk: ”Vad är viktigt för våra medlemmar och för våra medlemmars klubbar? Vad behöver de från oss?” Gå tillbaka till kärnverksamheten! Ett förbund som inte kan sköta pengar är troligen inte ett förbund så länge till!

  Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Digital workshop: Så ökar ni golfklubbens intäkter!

Den här workshopen går igenom saker som alla styrelsemedlemmar i en golfklubb bör känna ti…