Hem Banor & klubbar SGF i nytt samarbete med WWF – ska »göra golfen vildare«

SGF i nytt samarbete med WWF – ska »göra golfen vildare«

Världsnaturfonden (WWF) och Svenska Golfförbundet (SGF) lanserar i dag ett nytt samarbete man hoppas ska gynna naturen – allt från blomsterängar för pollinerande insekter till att bygga bihotell.

Kampanjen hakar på WWFs sommarsatsning Gör Sverige vildare som riktas brett till både allmänheten, företag och organisationer. 

– Svenska Golfförbundet och WWF ska nu satsa på att öka kunskapen och uppmuntra konkreta projekt runt om i landet, säger WWFs generalsekreterare Gustaf Lind.

Det går att göra golfbanornas ruffar till blomsterängar, som gynnar fjärilar, humlor och andra pollinerande insekter.
Foto: Ola Jennersten/WWF/SGF

På samma spår uttrycker Gunnar Håkansson, generalsekreterare på Svenska Golfförbundet, sin glädje över samarbetet: 

– Det finns ett stort engagemang för natur och miljö bland svenska golfklubbar. Det känns fantastiskt att vi nu kan växla upp det ytterligare genom samarbetet med WWF, säger Gunnar Håkansson, generalsekreterare på Svenska Golfförbundet. 

Artrika miljöer

Det är värt att notera att golfbanor redan utgör gynnsamma livsmiljöer för biologisk mångfald. Totalt omfattar golfbanornas ”oskötta” områden mellan 15 000 och 20 000 hektar. De omfattande grönytorna, inklusive skogspartier, buskage, högt gräs och öppna vattenområden, utgör artrika miljöer. Med rätt skötsel kan dessa områden spela en avgörande roll för att gynna en rad vilda växter, insekter och fåglar. Dessutom kan golfbanor fungera som viktiga gröna korridorer och spridningsvägar för många arter.

Stort engagemang

Därför uppmuntras golfklubbar över hela landet att ansluta sig till ”Gör Sverige vildare”-kampanjen genom att registrera sina vilda kvadratmeter på kampanjens webbplats. Gunnar Håkansson understryker vikten av detta engagemang: 

– Vi uppmanar alla golfklubbar att vara med och göra golfen vildare. Både små och stora insatser gör skillnad för den biologiska mångfalden. Dessutom ger det många positiva mervärden, som ökat ideellt engagemang bland medlemmarna och stärkt anseende i lokalsamhället.

Som en del av detta partnerskap stöder WWF även ett initiativ för biologisk mångfald i Östergötlands golfdistrikt. Här bidrar WWF med expertis och finansiellt stöd för att hjälpa golfklubbar i distriktet att utveckla skötselplaner för sina vilda områden och genomföra konkreta åtgärder för naturvård. Gemensamt kommer organisationerna att utvärdera möjligheterna att utöka projektet och söka passande finansiering. •

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Så mycket bättre: Satsning på modern teknik och idrott i centrum när A6 ändrar kurs

För fyra år sedan var Niklas Eriksson på väg att inte bara byta jobb – han funderade på at…