Hem Banor & klubbar Överraskningen på mötet: Medlem skänkte en miljon till golfklubbens nya klubbhus

Överraskningen på mötet: Medlem skänkte en miljon till golfklubbens nya klubbhus

Katrineholms Golfklubb

I tre år har Katrineholms Golfklubb projekterat för ett nytt klubbhus. På ett möte förra veckan var en av de stora nyckelfrågorna hur finansieringen skulle ske. Men innan röstningen var genomförd klev en av klubbens äldre medlemmar upp i talarstolen och aviserade att han skulle skänka en miljon kronor till projektet.

– Och det gjorde ju kalkylen lättare att få ihop, säger Marcus Lutteman som är klubbchef på Katrineholms Golfklubb.

Ett nytt klubbhus har varit uppe för diskussion i flera år.

– Nuvarande klubbhus är ett väldigt gammalt hus, mer eller mindre fallfärdigt, säger Marcus Lutteman. Vi har problem med mögel och står inför stora renoveringsbehov. 

Nytt klubbhus

– Vi har en väldigt bra bana och en anledning till att vi vill ha ett nytt klubbhus är att vi vill att klubbhuset ska hålla samma höga standard som banan. Då blir vårt erbjudande mer homogent.

Banan ligger på marker som tidigare varit en bondgård och det nuvarande klubbhuset börjar bli till åren.

Men ett problem är att klubben inte äger marken som bana och klubbhus ligger på.

– Så en renovering skulle riskera att kosta mer än den smakar. Vi kan inte belåna renoveringen på samma sätt när vi inte äger marken. Så för klubb och medlemmar finns risken att det skulle bli väldigt dyrt, säger Marcus som försökt hitta en framkomlig lösning ända sedan han tillträdde som klubbchef.

Tar tid

– Jag har hållit på i tre år med att leta bidrag och utforska andra varianter. Men saker i föreningsvärlden tar tid. 

I oktober hade klubben en första omröstning. Då sa mötet nej.

– Då var vårt underlag ganska komplext och omfattande, säger Marcus Lutteman. Det handlade inte bara om klubbhuset utan om övningsområden och annat. Vi fick en majoritet med oss men nådde inte hela vägen till de 75 procent som behövdes. 

Till det uppföljande möte som hölls förra veckan hade man förenklat beslutsunderlaget.

Röstade ja

– Vi tar det i olika steg. Nu var det bara klubbhuset vi röstade om och resten tar vi senare, säger Marcus. 95 procent röstade ja så det var ganska tydligt. 

Vad innehöll det tidigare beslutsunderlaget? Vad utelämnades till mötet som hölls förra veckan?

– Ett visionsdokument, en stadgeändring och en kraftig utveckling av banan och anläggningen… Det blev för mycket att ta in för medlemmarna. Nu pratar vi bara klubbhus. Vi hade också utseende och hustyp med i det gamla underlaget, och där gick åsikterna isär. Man blandade in utseendet på klubbhuset i sitt röstande i stället för att ta ställning till om vi skulle ha ett nytt klubbhus eller inte.  Så vi tog bort utseende och röstade om vi skulle ha ett nytt klubbhus eller inte. Resten tar vi sedan.

Finansieringen sker först och främst med banklån och medlemsinsatser. Dessutom kommer en inte oansenlig del från sponsorer:

– Vi har ett antal huvudpartners med oss i projektet och även en del mindre partners. De förra lägger väldigt mycket pengar. Sedan har vi utöver det bildat Klubbens vänner, där alla som vill skänka pengar kan göra det privat i gåvoform.

Oväntad gåva

Klubbens vänner är inte helt lanserad ännu. Men redan har klubbens framgångsrike son Robert Karlsson, som fortfarande är medlem, skänkt pengar. 

Dessutom klev en medlem oväntat upp på scenen och aviserade att han tänkte skänka en miljon kronor till bygget av klubbhuset.

Han hette Kjell Larsson och är 84 år, medlem sedan länge i klubben.

– Det var ingen som visste om detta i förväg. Han bara gjorde det hux flux på årsmötet. Han gick upp i talarstolen innan vi skulle rösta och sa att eftersom han är 84 år och inte har så många år kvar inom golfen, så har han egentligen ingen behållning av att det byggs ett nytt klubbhus. Men han tyckte det var otroligt viktigt för klubbens framtid och för Katrineholm som stad. Så han ville att vi skulle komma igenom detta och därför skänkte han en miljon kronor.

Stort hjärta

– Det var väldigt stort, måste jag säga. Han har varit medlem länge och har ett stort hjärta för golfklubben och Katrineholm. Det är beundransvärt. Det gör kalkylen lättare att få ihop. 

Nu har medlemmarna tre förslag till hustyp från klubbhusgruppen att ta ställning till. Ursprungligen var det fem.

– Två av dem ryms inte i budget så dem tog vi bort. Ett av förslagen skulle vi kunna börja bygga i höst, då börjar vi riva i september.  Väljer medlemmarna något av de andra förslagen så kommer vi inte att hinna sätta igång lika snabbt. Vi får se vad det blir.

Läs fler relaterade artiklar
Ladda fler i Banor & klubbar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Kolla också

Nu tar robotarna över på parkbanan – klipper 7 dagar i veckan

Fyra robotgräsklippare från Husqvarna sköter i år klippningen av samtliga fairways på Park…